Johan Ulveson säger sitt – det är nyckeln till en lyckad kriminalserie

Johan Ulveson säger sitt – det är nyckeln till en lyckad kriminalserie

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
30 maj 2024 kl. 20:00

”Man måste acceptera de små bristerna”

Johan Ulveson är för många en skådespelare som i första hand är känd för sina komedier, men meritlistan innefattar betydligt mer än så. Senast kunde vi se honom i kriminalthrillern "Jana – Märkta för livet".

Johan Ulveson har hunnit fylla 70 år. På den tiden har den folkkära komikern och skådespelaren hunnit medverka i en mängd klassiska filmer och serier. Många av dem är gjorda i humorns tecken – men långtifrån alla.

I filmografin hittar vi också flera dramatiska roller samt några enstaka kriminalserier. Det var just i en kriminalproduktion som vi senast kunde se Ulveson briljera, när han spelade en roll i Prime Video-thrillern Jana – Märkta för livet.

Serien är baserad på Emelie Schepps älskade böcker om åklagaren Jana Berzelius (spelad av Madeleine Martin i serien). Johan Ulveson axlar rollen som Karl, Janas pappa, som pensionerar sig som åklagare i samband med att serien tar vid. Ulveson själv beskriver sin karaktär som "en väldigt strikt, rent av sträng person".

Inför premiären av Jana i våras pratade Filmtopp med Ulveson om vad som lockade med projektet, vad som särskiljer en bra kriminalserie från en i mängden och hur Jana specifikt lyckas särskilja sig från konkurrensen.

Johan Ulveson säger sitt – det är nyckeln till en lyckad kriminalserie
Foto: Prime Video.

Johan Ulveson sätter fingret på vad som definierar en bra deckare

Den nordiska marknaden för tv-serier svämmar närmast över av deckare, och trots genrens omåttliga popularitet är det lätt hänt att satsningar drunknar i den hårda konkurrensen. Med det i åtanke bad Filmtopp om Johan Ulvesons perspektiv på vad som krävs för att en kriminalserie ska göra avtryck.

– En bra deckare har ett eget universum [...], en värld som hänger ihop. Det tror jag är väldigt viktigt, menar Ulveson. Också att man som tittare, även om det är en otäck värld, så vill man in i den världen. Man vill vara i den ett tag för att den på något sätt stimulerar ens fantasi.

”En bra deckare har ett eget universum.”

I Filmtopps recension av Jana – Märkta för livet var just världsbyggandet et av seriens stora styrkor, med sin unika stil som vilar i en viss realism samtidigt som den inte räds att ta ut svängarna.

En annan aspekt som Johan Ulveson tycker utmärker en framgångsrik kriminalserie är om de lyckas minimera de logiska luckorna.

– Jag tycker att logiken i historien [måste hänga ihop]. Det är ganska svårt, ofta är det ju någon liten brist i logiken i deckare och thriller. Men man måste ändå acceptera de små bristerna, flikar han in.

Trovärdigheten och logiken är två aspekter som Ulveson menar gör att Jana lyckas utmärka sig, men också att den "vågar ta i väldigt, väldigt mycket".

– Historien är enormt uttagen och det finns ett mod i det, tycker jag. Det är inte en vardagspolisserie, utan det är verkligen spektakulärt det som händer i Jana. Och att få det att samtidigt vara trovärdig och hänga ihop, det är inte så lätt.

”Det är väldigt spektakulärt det som händer i Jana.”

Johan Ulveson säger sitt – det är nyckeln till en lyckad kriminalserie
Johan Ulveson, Sigrid Johnson, Madeleine Martin och Pernilla August i "Jana – Märkta för livet". Foto: Prime Video.

Ett nytt samarbete med Felix Herngren lockade

Kriminalserierna har inte lyst helt och hållet med sin frånvaro i Johan Ulvessons karriär – han har exempelvis Det som göms i snö på sitt CV – men det har knappast kryllat av roller inom genren.

Trots det verkar det inte ha funnits någon större tvekan till att tacka ja till Jana. En anledning till det stavas Felix Herngren, som regisserat serien tillsammans med Henrik Björn.

– Jag har ju jobbat med Felix förut och tycker att det är jättekul att ha honom som regissör. Och det var också väldigt kul att jobba med Henrik.

Han beskriver också den för honom ovanliga rollen som en "rolig och intressant utmaning".

Enligt Ulveson handlar det dessutom inte om genre i huvudsak när han väljer projekt, utan det är sammanhanget och uppdraget i sig som får styra.

– Är det något som intresserar mig så tackar jag ja. [...] Jag är öppen för att göra olika saker. För mig spelar det inte så stor roll om det är humor eller om det är drama egentligen. Är det ett roligt sammanhang och en intressant uppgift så gör jag det gärna.

”För mig spelar det inte så stor roll om det är humor eller drama.”

"Jana – Märkta för livet" finns att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL