Madeleine Martin om hur hon formade Jana Berzelius: ”Jag bråkade mig in”

Madeleine Martin om hur hon formade Jana Berzelius

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 29 april 2024 kl. 14:04 | Publicerad 26 april 2024 kl. 20:04

”Jag är bara glad om jag får vara med och leka”

Filmtopp har intervjuat Madeleine Martin om hennes huvudroll i Prime Video-serien "Jana – Märkta för livet" och hur hon bidrog till att forma karaktären.

I dag har det fjärde avsnittet av Jana – Märkta för livet släppts på Prime Video. För tittarna innebär det en vidare fördjupning i den mystiska Jana Berzelius. Det är Madeleine Martin som tar sig an karaktären från Emelie Schepps älskade böcker och det är en roll olik det mesta hon tidigare gjort.

Medan Madeleine beskriver sig själv komma "från en knegarfamilj i Götet" är Jana uppfostrad i en överklassfamilj och hon kämpar med minnesluckor från barndomen.

Till Filmtopp berättar Madeleine att det var just olikheterna mellan henne och karaktären som var den stora lockelsen med projektet.

– [Jana] är en ganska kylig och kall person, säger hon. Jag är ganska utåt och pratar mycket med häftiga rörelser och hon är ju tvärtom i en box hela tiden, och håller sig alltid innanför den utan att släppa in någon [...] Jag behövde bevisa för mig själv att jag kunde ta mig an en annan typ av roll och sälja det.

Madeleine Martin om hur hon formade Jana Berzelius: ”Jag bråkade mig in”
Foto: Filmtopp Int.

Kämpade för att behålla mystiken kring sin karaktär

Det var dock inte enbart möjligheten att ta sig an en ny typ av karaktär som lockade med serien, utan även alla spännande samarbeten som produktionen innebar. Att regisseras av Felix Herngren och Henrik Björn lyfter Madeleine fram som särskilt speciellt.

Jana-skådespelaren berättar att seriens två regissörer klarade av att samarbeta på ett beundransvärt sätt trots sina olikheter.

– Det var väldigt kul att jobba med Henke och Felix som är så himla olika regissörer, men som kom ihop och jobbade så fint och respektfullt, vördnadsfullt, inför den andres idéer och konstform, säger Madeleine. Så jag måste säga att det är ett av de bättre samarbeten jag har haft.

Madeleine fortsätter att beskriva arbetet tillsammans med Felix Herngren och Henrik Björn som "smärtfritt" och minns att det var "väldigt fint att sitta tyst och njuta" av att se dem jobba ihop.

Madeleine Martin om hur hon formade Jana Berzelius: ”Jag bråkade mig in”
Foto: Prime Video.

Det givande arbetet tillsammans till trots finns det alltid meningsskiljaktigheter under en produktion. När det var dags att finslipa manuset fanns det en aspekt med Jana som Madeleine Martin var extra mån om att korrigera – hon ville ha färre repliker.

Det var verkligen en grej som jag fightades för

Hon förklarar att de tidiga manusversionerna innehöll betydligt mer dialog för hennes egen del än vad vi får se i serien. Dialogen var nödvändig för att bena ut karaktären och storyn, men för Madeleine var det viktigt att Felix och Henrik litade på att hon kunde förmedla många av replikerna utan ord.

– Så fort hon pratar för mycket tappar vi mystiken, så det var verkligen en grej som jag fightades för.

En stor del av fascinationen kring karaktären Jana Berzelius bygger just på mystiken kring henne och att hon ofta är oberäknelig i sina beslut. Med det i åtanke har Madeleine visat upp en ypperlig fingertoppskänsla i att fila ned Janas repliker till de mest essentiella.

”Det är kul att gå till jobbet och fightas och munhuggas med sin bästa kompis.”

Även under själva inspelningen fanns det gott om utrymme för givande samarbeten. Med i serien finns bland andra Moa Gammel, som är en av Madeleines bästa vänner.

– Vi har kommit till jobbet och fått bråka, vilket har varit jättekul, säger Madeleine om att få spela mot Moa Gammel.

I Jana – Märkta för livet spelar Moa Gammel rollen som polisen Mia Bolander och genom seriens gång krockar Janas och Mias viljor, om och om igen.

Att Madeleine och Moa är goda vänner menar Jana-skådespelaren gjorde att de kunde få ut det mesta av karaktärernas rivalitet.

– Man är så trygga att man kan gå ganska långt, alltså vara ganska elaka med varandra, för att vi känner varandra så bra. Det är kul att gå till jobbet och fightas och munhuggas med sin bästa kompis.

Madeleine Martin om hur hon formade Jana Berzelius: ”Jag bråkade mig in”
Foto: Prime Video.

”Jag tror att man ska vara jävligt glad om man får jobba”

Härnäst väntar en dansk-svensk humorserie för Madeleine Martin, som hon har spelat in med bland andra Jesper Rönndahl, Emma Molin, Klara Zimmergren och Martin Høgsted. Den förväntas ha premiär på SVT 2025 och blir nästa i ledet av produktioner som Madeleine har medverkat i det senaste decenniet.

”Jag har aldrig haft någon drömroll, jag är bara glad om jag får vara med och leka.”

Madeleine har breddat sin filmografi i ett rasande tempo de senaste tio åren – men det är inte något uttalat mål som driver henne framåt i karriären.

– Jag tror att man ska vara jävligt glad om man får jobba, speciellt med [tanke på] det som händer i branschen nu, säger hon. Jag är bara glad om jag får jobba med intressanta människor och roliga projekt, sen är jag rätt nöjd. Jag har aldrig haft någon drömroll, jag är bara glad om jag får vara med och leka liksom.

Det är ett svar som känns närmast befriande från Madeleine Martins sida, och det är sannolikt en inställning som även i fortsättningen kommer att öppna dörrarna till en mängd spännande projekt.

Samtliga sex avsnitt av "Jana – Märkta för livet" finns nu att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL