Emelie Schepp siktar högt med nya tv-serien: ”Tänker att Jana ska gå i 30 år”

Emelie Schepp siktar högt med nya tv-serien: ”Tänker att Jana ska gå i 30 år”

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 29 april 2024 kl. 14:04 | Publicerad 19 april 2024 kl. 12:04

Jana-författaren Emelie Schepp om serien på Prime Video

"Jana – Märkta för livet", en adaption av Emelie Schepps älskade bokserie, finns nu på Prime Video. Filmtopp har intervjuat författaren om den nya tv-serien.

Emelie Schepp är deckarförfattaren som de senaste tio åren gjort succé med sin bokserie om Jana Berzelius. Den första delen, Märkta för livet, kämpade Schepp ut i världen på egen hand genom att självpublicera boken.

Sedan dess har det blivit ytterligare sex böcker om karaktären och Schepp har vid tre tillfällen utsetts till Årets deckarförfattare.

Nu tar Schepp och Jana-universumet nästa kliv i sin erövring av deckargenren med premiären av tv-serien Jana – Märkta för livet Prime Video, skapad av Felix Herngren och Henrik Björn. Det är en läcker kriminalthriller som vågar tänja på gränserna för Nordic noir och som fascinerar tack vare sin unika titelkaraktär, spelad av Madeleine Martin.

Inför premiären bytte Filmtopp några ord med Emelie Schepp om framgångssagan och upplevelsen av att se sitt verk filmatiseras.

Emelie Schepp siktar högt med nya tv-serien: ”Tänker att Jana ska gå i 30 år”
Foto: Filmtopp Int.

Ett drömsamarbete: ”Jag bestämde mig väldigt tidigt för att låta dem ha sin process”

Jana – Märkta för livet är den första filmatiseringen av Emelie Schepps verk. Att adaptera något litterärt till en film eller serie är sällan så rakt på sak som många tror, och det är inte ovanligt att resultatet misslyckas med att leva upp till förväntningarna.

Men det har inte alls varit Emelies upplevelse. Tvärtom låter det på henne som om samarbetet varit väldigt smärtfritt.

– Genom hela processen har alla varit så professionella, från att först sitta med Felix Herngren och sen se manuset och sen också den fantastiska castingen.

En anledning till att erfarenheten blev så lyckad tycks ha varit en prestigelös approach från Emelies sida.

– Jag bestämde mig väldigt tidigt för att låta dem ha sin process, och låta dem använda sin kreativitet. För jag kände att om jag kommer med för mycket pekpinnar kanske det blir lite fel. Det var roligt att se hur de tolkade Jana-världen.

Emelie betonar att det verkligen är en värld, ett eget universum, som Felix Henrgren, Henrik Björn och det övriga teamet har lyckats skapa. Som exempel lyfter hon fram hur polisbilar och polisuniformer inte är någon imitation av verklighetens motsvarigheter, utan att de har sin egen estetik.

Det var Felix Herngren som kontaktade Emelie Schepp om möjligheten att få adaptera böckerna om Jana. Han presenterade det som en spännande utmaning för sig själv med tanke på att han i huvudsak förknippas med humor.

För Emelie var det en närmast surrealistisk upplevelse.

– Herregud, här sitter Felix Herngren och säger att han vill göra Jana, minns Emelie. Jag [tänkte] bara, "händer det här ens?"

”Jag är så jäkla mallig.”

Det Emelie säger sig ha varit mest nervös över under produktionens gång var att få se sina karaktärer komma till liv, men beskriver det också som "fascinerande" och "en ynnest".

– Jag är så jäkla mallig, skrattar Emelie stolt. Men [det är] inte bara att få sin bok producerad som tv-serie, utan dessutom att ha så fantastiska namn i castingen och att få jobba med sådana här proffs.

Emelie Schepp siktar högt med nya tv-serien: ”Tänker att Jana ska gå i 30 år”
Madeleine Martin som Jana Berzelius. Foto: Prime Video.

En färdig serie som höll på att gå upp i rök

Arbetet med serien har varit en uppenbart positiv upplevelse för Emelie Schepp, men resan fram till dagens premiär på Prime Video har varit allt annat än en dans på rosor.

Serien annonserades först hos Viaplay, men i samband med bolagets kris lades Jana – Märkta för livet på is.

”Jag var jätteorolig [...] Det var väldigt många tankar som surrade.

Var du orolig för att allt skulle rinna ut i sanden?

– Jag var jätteorolig, verkligen, erkänner Emelie. Dels så var det ju en stor produktion och jag tänkte på alla som har varit med. Inte bara framför kameran, utan bakom kameran, som har jobbat och kämpat och slitit i ur och skur och kallt väder och på nätter för att få till serien. Och sen hade vi då farhågan, tänk om den inte visas, vad händer då? Alltså det var väldigt många tankar som surrade.

Lyckligtvis red Prime Video in på sin vita häst och omfamnade redan färdiginspelade Jana – Märkta för livet tillsammans med flera andra övergivna Viaplay-satsningar.

Så sent som i februari 2024 annonserade Prime Video att serien fått ett nytt hem hos streamingtjänsten, och därefter har det gått snabbt. Drygt två månader senare finns serien nu ute i världen.

Emelie Schepp siktar högt med nya tv-serien: ”Tänker att Jana ska gå i 30 år”
Foto: Prime Video.

Emelie Schepp drömmer om mycket Jana framöver

Sedan debuten 2013 har Emelie Schepp varit produktiv. Totalt har det blivit sju böcker om Jana Berzelius och fler är på väg. Det finns med andra ord gott om material som skulle kunna ligga till grund för ytterligare säsonger av Jana – Märkta för livet, och Emelie hymlar inte med att hon hoppas på en fortsättning.

”Jag tänker att Jana ska gå nu i 30 år framåt. Man får ju sikta högt

Finns det några uttalade förhoppningar om fler säsonger?

– Absolut, givetvis. Jag tänker att Jana ska gå nu i 30 år framåt. Man får ju sikta högt, utbrister Emelie glatt, med glimten i ögat.

Parallellt med förhoppningarna om fler avsnitt av den nya serien arbetar Emelie med nästa del i romanserien.

– Det kommer en fortsättning på Jana och jag håller just nu på att lägga grundhistorien till bok nummer åtta.

Bokserien om Jana Berzelius är den som präglar Emelies meritlista, men hon är öppen med att det även finns planer på annat.

– Det är fullt fokus på Jana, men jag måste säga att jag har en jättehög med idéer och bristen på tid gör mig lite frustrerad faktiskt, erkänner Emelie. Jag samlar alltid på mig idéer [...] på böcker, som jag skriver ned och lägger i en hög, så förmodligen, och förhoppningsvis, så kommer det en bok vid sidan om Jana snart.

Har du övervägt att testa på rollen som manusförfattare?

– Gud, det skulle vara skitkul. Jag har faktiskt tänkt det, att det skulle vara så roligt att skriva för tv och film, för någon av de här idéerna i högen kanske lämpar sig ännu bättre i det formatet.

Samtliga avsnitt av "Jana – Märkta för livet" finns nu att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL