Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Serietips Viaplay

Serietips Viaplay – Här är guldkornen!

 • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
10 juni 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
10 juni 2020

Det finns massor av bra serier på Viaplay.

Filmtopp har tagit en titt på Viaplays serieutbud för att lyfta fram några av våra absoluta favoriter. Streamingtjänsten har en hel del serier av högsta kvalitet.

I det växande myllret av streamingtjänster så är det lätt hänt att förbise vår nordiska plattform, Viaplay – och det är ett rejält misstag. Tjänsten har ett förvånansvärt brett utbud med allt från nya till gamla och svenska till utländska serier. För den som ännu inte har gett Viaplay en ärlig chans så är den här artikeln en gyllene utgångspunkt.

Filmtopp listar de bästa serierna på Viaplay 2022, men på den här listan kan du hitta övriga serier som vi tycker förtjänar att lyftas fram lite extra. 

Nu kan du se nya originalserien "Ida tar ansvar"

Ida tar ansvar är bland serietips viaplay
Foto: Viaplay.

Den nya serien Ida tar ansvar har gett streamingtjänsten en stark start på året. Denna fängslande dramakomedi handlar om psykologistudenten Ida som hela tiden tror att någonting hemskt ska drabba hennes omgivning – och det blir inte bättre när hon får för sig att en klasskamrat ska utföra en skolskjutning. Ida tar ansvar får skratten att vända sig i magen och innebär kort och gott en till fjäder i hatten för Viaplays norska satsning. 

Tips på serier att se på Viaplay – våra favoriter:

Det är dags att lyfta fram några av alla guldkorn som finns på Viaplays streamingplattform. Vi inleder med att lista fem av våra absoluta favoritserier på tjänsten, som tillsammans innehåller komedi, spänning, drama, musik, historia, aktiva serier, klassiker, och en hel del annat.

Är du enbart ute efter det allra senaste så har vi även en sammanställning av nya serier på Viaplay

Animal Kingdom (2016-)

Animal Kingdom är ett hett serietips på Viaplay.
Animal Kingdom är ett givet serietips på Viaplay. Foto: TNT.

Den här grymt underhållande serien bygger på filmsuccén med samma samma titel från 2010. Vi följer den unge Joshua ”J” som flyttar in hos sina kriminella släktingar i södra Kalifornien. Deras illegala organisation leds av den karismatiska kvinnan Jannie ”Smurf” som har ett bisarrt kärleksförhållande till sina söner.

Parks and Recreation (2009-2020)

Parks and Recreation
Foto: NBC.

En av 2000-talets mest älskade serier Parks and Recreation följer kansliet på parkförvaltningen i staden Pawnee i Indiana. På den gedigna rollistan ser vi bland annat Amy PoehlerNick Offerman och Chris Pratt. Har du ännu inte sett denna pärla? Då avundas vi dig.

The Good Doctor (2017– )

 

The Good Doctor
Freddie Highmore är den gode doktorn. Foto: ABC.

I sjukhusdramat The Good Doctor följer vi Shaun Murphy (spelad av Freddie Highmore) som är en ung kirurg med ett nytt jobb på en prestigefylld avdelning. Vi följer hans kamp med att lida av autism och savantsyndrom, vilket gör det svårt för honom att relatera till andra människor och kommunicera med sina patienter. 

Det finns idag tre säsonger av The Good Doctor och Highmore har nominerats till en Golden Globe för sin prestation. Nya avsnitt släpps just nu på tisdagar.

Supernatural (2005– )

Supernatural
Foto: CW.

Denna spännande långkörare är nu uppe i femton säsonger och 327 avsnitt. För den som förälskar sig i Supernatural har med andra ord oerhört mycket att gotta sig i. Serien handlar om två bröder som följer deras fars fotspår och bekämpar ondskefulla varelser av alla möjliga slag, från monster till demoner.

Genom åren har det blivit tre Emmynomineringar och en oerhört stor fanbase. Supernatural har i dagsläget höga 8.4/10 i betyg på IMDb med knappt 400 000 röster. Kvalitativt var ordet!

Fargo (2014– )

Fargo finns på Viaplay.
Foto: FX.

Spinoff-serien på bröderna Coens fantastiska film “Fargo” (1996) är otroligt nog lika underbar som sin förlaga. 

Serien Fargo är en antologi där varje säsong har sin unika storyline, men där samtliga berättelser – på ett eller annat sätt – leder tillbaka till kalla Fargo. Förstå säsongen är på många sätt en nytolkning av filmen, men de efterföljande säsongerna utforskar helt ny mark. Dock med den skruvade och mörka komedin, som präglade den ursprungliga filmen, ständigt intakt. 

Fjärde säsongen av serien var planerad att få sin premiär i april 2020, men tack vare coronaviruset så var produktionen tvungen att pausas och premiären skjutas upp. Nu finns den äntligen ute att se.

Fargo, skapad av Noah Hawley, är en av Viaplays allra högst rankade serier enligt Imdb, med sina 8,9 i betyg. 

Atlanta (2016– )

Serietips Viaplay: Donald Glovers Atlanta.
Foto: FX.

Multitalangen Donald Glover har minst sagt haft en raketkarriär sedan han slog igenom i Community (2009–2015). Sedan dess har han varit med i filmer som The Martian (2015), Solo: A Star Wars Story (2018) och remaken av Lejonkungen (2019). Samtidigt har Glover blivit en prisbelönt musikartist under namnet Childish Gambino, med låtar som “Redbone” och Grammyvinnande “This Is America”. 

Som om ovan nämnda bedrifter inte vore nog så har Glover dessutom skapat den geniala serien Atlanta – i vilken han också har huvudrollen. Den banbrytande serien handlar om Earn (Glover) och hans kusin Alfred “Paper Boi” (Brian Tyree Henry) som försöker få fart på sina musikkarriärer.

Atlanta är måhända inte en serie som faller alla i smaken, men är man ute efter någonting som sticker ut ur mängden och flödar av kreativitet.

Vår tid är nu (2017– )

Vår tid är nu.
Foto: SVT / Viaplay. Ett populärt serietips.

Den som är ute efter någonting svenskt att titta på och inte redan har sett succéserien Vår tid är nu har härmed en serie att fylla ut kalendern med. 

Säsong ett av Vår tid är nu tar vid efter andra världskrigets slut, och samtidigt som de hoppfulla vindarna blåser in över Europa och världen så måste familjen Löwander kämpa för att hålla sitt livsverk till restaurang flytande.  

Serien är både välskriven och välproducerad, och den tar oss på en resa genom Sverige på 1900-talets andra hälft. När säsong två börjar så har vi arbetat oss från 1945 till 1955 och den tredje säsongen inleds i slutet på 60-talet. 

En fjärde säsong av Vår tid är nu kom under julen 2021 i form av en “specialsäsong” som utspelar sig under perioden mellan den första och andra säsongen.

Lost (2004–2010)

Lost på Viaplay.
Foto: ABC.

För alla som letar efter en serie att binge-titta på som innehåller spänning och mystik, så är den moderna klassikern Lost ett givet alternativ. Oavsett om du har sett serien tidigare eller ej så är dess förmåga att snärja tittaren nästan lika mystisk som själva ön i serien. 

Få inom film och tv-världen är lika skickliga på att få publiken att sitta som på nålar, som skaparna J.J. Abrams och Damon Lindelof

Seriens slut delade visserligen fansen i två läger, men tycka vad man vill om hur Lost avrundades – i det stora hela är det trots allt en serie som höjde ribban för vad en tv-serie kan vara.

Arkiv X (1993–2002, 2016–2018)

Arkiv X finns på Viaplay.
Foto: Fox.

Från en mystisk klassiker från 00-talet, till en mystisk klassiker från 90-talet. Arkiv X har framkallat många rysningar längs med ryggraden genom åren, och den kusliga serien om FBI-agenterna som undersöker det oförklarliga – Dana Scully (Gillian Anderson) och Fox Mulder (David Duchovny) – håller än idag. 

Nylanseringen av serien 2016 blev kanske inte allt som man hade hoppats på, och de två säsongerna som genererades därefter når inte upp till samma höga kvalitet som under glansdagarna. Trots det så är de helt okej, och det är osannolikt att du skulle förstöra din upplevelse av serien genom att titta på dem.

Serietips Viaplay: 3 originalserier att följa

Maskineriet är ett populärt serietips på Viaplay.
Foto: Viaplay

Viaplay fortsätter att bredda det svenska och nordiska utbudet av tv-serier med allt fler original. I dagsläget har streamingtjänsten över 80 titlar som antingen haft sin premiär, eller är under pågående produktion. Över 40 av dessa är serier som i nuläget finns tillgängliga att streama. 

Nedan listar vi tre av våra favoriter bland Viaplays original:

Maskineriet (2020– )

Den svensk-norska produktionen “Maskineriet” har inte mer än några veckor på nacken, men är ändå värd att lyftas fram. Thrillerserien är nämligen sprängfylld med underhållande spänning.

Fartfyllda och actionspäckade Maskineriet slog rekord i antal premiärtittare under seriens första dygn på streamingtjänsten. Med tanke på vilken nagelbitare som thrillerserien är så lär både en och annan tittare redan ha fastnat. Senare i år kommer den uppföljande säsongen.

Wisting (2019– )

Ytterligare ett nordiskt thrillersamarbete, men denna gången svensk-dansktAdvokaten är en spännande skildring av den kriminella världen från en hämndlysten advokats perspektiv. 

Serien är sprungen ur Jens Lapidus sinne (tillsammans med Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth), och Lapidus kvaliteter som både författare och brottmålsadvokat förser serien med en trovärdighet som ger den det där lilla extra. Nyligen släppte serien sin andra säsong som var en stark fortsättning på den första. Senare i år kommer vi att få se Wisting säsong 3 och detta troligtvis till påsken.

Älska mig (2019– )

Josephine Bornebuschs “Älska mig” är inte enbart ett av Viaplays bättre original, serien är bland det bästa som Sverige har att erbjuda och står sig riktigt bra även i kontrast med de stora Hollywood-titlarna på plattformen. 

Älska mig är en stillsam och finstämd dramakomedi om livets mest svårhanterade känslor. I serien får vi se hur olika generationer tacklar allt från sorg till kärlek. 

Se en intervju med Bornebusch om “Älska mig” här:

Fler serietips Viaplay – Ett fantastiskt utbud av sitcoms.

Se The Office på Viaplay.
Foto: NBC / Viaplay

En kategori av serier som Viaplay verkligen glänser inom är den för komedier, och framför allt sitcoms. Streamingtjänsten har flera av sitcom-världens mest framgångsrika serier tillgängliga, så det är bara att välja och vraka om du är ute efter något som får dig att skratta. 

The Office (2005–2013)

Den amerikanska versionen av “The Office” växte sig till en av tv-världens främsta humorserier under sin nio säsonger långa resa. 

Steve Carell var enastående i rollen som den inkompetente kontorschefen Michael Scott, och även efter Carells uttåg ur serien så håller den förvånansvärt hög kvalitet. Rainn Wilson (Dwight Schrute), John Krasinski (Jim Halpert), Jenna Fischer (Pam Beesly), m.fl. är alla lysande i sina roller. 

Seinfeld (1989–1998)

“Seinfeld” behöver ingen vidare introduktion. Serien är en tidlös sitcom-klassiker som kan ses hur många gånger som helst. 

Jerry (Jerry Seinfeld), George (Jason Alexander), Elaine (Julia Louis-Dreyfus) och Kramer (Michael Richards) har alla blivit kulturella referenspunkter som hjälpt till att forma dagens humorserier. 

Se den här serien om … “ingenting”. 

It’s Always Sunny in Philadelphia (2005– )

Lycka till med att hitta en serie som balanserar lika skickligt på gränsen till det förbjudna som “It’s Always Sunny in Philadelphia”. 

Serien lyckas med att skämta om det mest förkastliga genom att alltid låta skämten vara på bekostnad av seriens odrägliga barägare till huvudkaraktärer. 

Fler sitcoms med skrattgaranti på Viaplay:

Parks and Recreation. Ett Serietips på Viaplay
Foto: NBC.
 • Parks and Recreation (2009–2015, 2020)

 • How I Met Your Mother (2005–2014)

 • Community (2009–2015)

 • Will & Grace (1998–2006, 2018–2020)

Fler sevärda serier på Viaplay:

Mr. Robot på Viaplay.
Foto: USA Network.

Utöver de ovan redan nämnda serierna så finns det många, många ytterligare titlar på streamingtjänsten som är värda att se. 

Här är fler sevärda serier som Viaplay erbjuder sina prenumeranter:

 • Prison Break (2005–2017)

 • Transparent (2014–2019)

 • Grey’s Anatomy (2005– )

 • Vikings (2013– )

 • Mr. Robot (2015–2019)

 • The Walking Dead (2010– )

 • The Handmaid’s Tale (2017– )

Tips på animerade serier

Animerat serietips på Viaplay: Bob's Burger
Foto: Fox+.

Viaplay har många av världens mest omtyckta animerade serier på sin plattform. Detta är några utav dem: 

 • South Park (1997– )

 • Bob’s Burgers (2011– )

 • Family Guy (1999– )

 • American Dad! (2005– )

 • Futurama (1999–2013)

Är du en av alla som tänker att en Viaplay-prenumeration huvudsakligen är till för sporttittande så bör du tänka om. Utbudet av serier håller hög kvalitet i form av både klassiker och nyare serier, samt en hel del sevärda original.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL