Bill skarsgård

Clark Olofsson – Bankrån, sex, sanningar och lögner

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:09 | Publicerad 07 februari 2022 kl. 18:02

Allt du vill veta om en av Sveriges mest ökända kriminella profiler

Snart är det premiär för Netflix svenska serie "Clark" med Bill Skarsgård i rollen som Clark Olofsson, en av Sveriges mest kända kriminella personer genom tiderna. Här går vi igenom Olofssons historia och kriminella handlingar.

Mer läsning:

Den kommande Netflix-serien "Clark" bygger på Clark Olofssons självbiografi Vafan var det som hände och regisseras av Jonas Åkerlund (Lords of Chaos, Polar). I historien som bygger på bankrån, sex, sanningar och lögner får vi veta hur det gick till när Olofsson under 60- och 70-talet begick några av de mest uppmärksammade brotten i svensk historia. Ett särskilt fokus får förstås det fascinerande Norrmalmtorgsdramat där Olofsson var med och höll fyra personer gisslan, som utvecklade sympati för honom och hans medarbetare Janne Olsson

I den här artikeln sammanställer vi svar på nätets mest sökta frågor kring historiens huvudperson som vi snart ser gestaltas av Bill Skarsgård.

Vem är Clark Olofsson?

Clark Olofsson är en svensk-belgisk medborgare född i Trollhättan och en av Sveriges mest kända kriminella profiler genom tiderna. Han är framför allt känd för sin medverkan i Norrmalmtorgsdramat vars händelser skulle mynta begreppet "Stockholmssyndromet".

Vem spelar Clark Olofsson i Netflix-serien?

I serien Clark som kommer till Netflix är det ingen mindre än vår svenska stjärna Bill Skarsgård som spelar huvudpersonen Clark Olofsson. Ett porträtt svenska folket är högst spänt på att få se göras av Hollywoodprofilen.

Vilka brott har Clark Olofsson gjort?

Clark Olofsson har under sin livstid begått flera grova brott. Här är tidslinjen:

  • År 1966 sköt han en polisman i axeln i samband med en gripning.
  • År 1969 rymde han två gånger från anstalten han satt på.
  • År 1973 deltog han i det berömda Norrmalmtorgsdramat där han tillsammans med Janne Olsson tog fyra gisslan på Kreditbanken i Norrmalm. Situationen pågick i fem dagar innan den nådde sin upplösning. 
  • År 1975 rymde han från Norrköpingsanstalten för att råna en bank i Köpenhamn.
  • År 1976 därpå rånade Olofsson Handelsbanken i Göteborg för vad som då var den största rånsumman någonsin, 930 000 kronor.
  • År 1980 åkte Olofsson fast för en misshandel under sin permission på midsommarafton. 
  • År 1984 greps en frisläppt Olofsson i Belgien för att smugglat 25 kilo amfetamin och dömdes då till tio års fängelse
  • År 1999 åkte Olofsson fast i Danmark för att ha smugglat in 49 kilo amfetamin landet. Det som då var det hårdaste straffet för narkotikabrott i dansk historia ledde till ett 14 år långt fängelsestraff. 
  • År 2008 häktades Olofsson på nytt efter att ha försökt smuggla in 100 kilo amfetamin och 76 kilo cannabis till Sverige. Han dömdes då till 14 års fängelse. 

Vad är Stockholmssyndromet?

Det berömda Stockholmssyndromet har många gånger skildrats och refererats till på film. Syndromet (även kallat "Norrmalmstorgssyndromet") är ett tillstånd där den som hålls gisslan utvecklar en relation till sin förövare. Ibland kan det gå så långt att den fångatagna tar personen i frågas parti mot polisen. 

Vad gör Clark Olofsson idag?

Sedan 2018 har Clark Olofsson varit en fri man. I dokumentärserien Från Hisingen till Casablanca som hade premiär 2021 avslöjar han att han lever själv på en blyg pension. 

När har Clark premiär?

Det tog ett tag för Netflix att gå ut med ett exakt premiärdatum för deras kommande serie Clark – men nu vet vi att den släpps inom kort. Clark har premiär på Netflix den 5:e maj.

Filmtopp uppdaterar dig så fort vi har ett spikat datum.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL