11 serietips på Netflix

11 serietips på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 01 juni 2020 kl. 12:06 | Publicerad 03 maj 2020 kl. 18:05

Netflixserier som du måste se.

Det har producerats en hel del succéer under Netflix flagg de senaste åren – fler än det går att hålla reda på. Av den anledningen listar Filmtopp streamingtjänstens bästa original, så att du inte går miste om någon av alla måste-serier.

Stranger Things är en av Netflix populäraste serier.
Foto: Netflix

Netflix har funnits på den svenska marknaden i sin nuvarande streamingupplaga sedan slutet av 2012. Varje månad kommer det nya bra serier på Netflix som man bara måste se, och sedan tjänsten började med sina originalproduktioner 2013 så har antalet fantastiska serier ökat i ett stadigt tempo.

Eftersom det numera finns så många framgångsrika Netflixserier att titta på så kan det vara värt att påminna sig om vilka serietitlar som varit – och fortfarande tillhör – streamingtjänstens största succér. 

Här är 11 tips på Netflixserier som du måste se:

House of Cards (2013–2018)

Robin Wright i House of Cards på Netflix
Foto: Netflix

Genre: Drama

Det var med “House of Cards” som Netflix på allvar började etablera sig som en gigant inom film- och tv-serieindustrin. Serien var Netflix första originalproduktion och blev bolagets definitiva steg från ren distribution till att bli en tv- och filmstudio. 

Netflix lanserades i Sverige några få månader innan House of Cards släpptes och flaggskeppsserien användes därför flitigt för att locka svenska prenumeranter till tjänsten. 

Serien handlar om den demokratiska kongressledamoten Francis “Frank” Underwood (Kevin Spacey) och hans jämlike till fru, Claire Underwood (Robin Wright). Tillsammans spelar makarna det politiska spelet bakom de stängda dörrarna i maktens korridorer på sin resa mot toppen.

Ett flaggskepp som sänktes av sin stjärnas skandaler

“House of Cards” löpte i hela sex hyllade säsonger, men seriens avslutande tid grumlades av skandalerna som omgärdade huvudskådespelaren Spacey. 

Under Me too-rörelsen kom en verklighet av Kevin Spaceys sida ikapp honom, då flertalet anklagelser om övergrepp riktades mot skådespelaren. Anklagelserna lade grunden till Netflix beslut om att avsluta serien efter den sjätte säsongen. Den avslutande säsongen genomfördes utan Spacey och leddes istället av Wright som ensam huvudrollsinnehavare. 

House of Cards kommer utan tvekan att minnas som serien som förändrade landskapet för både Netflix och streamingmarknaden i stort, men den kommer att göras det med en viss olustighet tack vare Spacey. 

Stranger Things (2016– )

Stranger Things: en av många framgångsrika Netflixserier.
Foto: Netflix

Genre: Skräck, drama, fantasy

Vem kunde ana vilket fenomen “Stranger Things” skulle växa sig till att bli? Den 80-talsnostalgiska serien slog ned som en blixt från klar himmel och charmade en enorm skara generationsöverskridande fans.  

När Netflix förra året för första gången släppte siffror på sina populäraste filmer och serier som visade det sig att Stranger Things var den serie som hade dragit flest tittare.

Serien utspelar sig i Indiana, USA på 1980-talet och handlar om tre generationer – barn, ungdomar och vuxna – vars verklighet gradvis expanderar i takt med att övernaturliga element blir en allt vanligare del av deras vardag. Händelseförloppet rullar igång i samband med en ung pojkes, Will Byers (Noah Schnapp), försvinnande och påträffandet av en ung flicka med telekinetiska krafter. 

Visste du det här om “Stranger Things”?

  • Serien innehåller flertalet blinkningar till Stephen King och hans verk, som är en av skaparna, bröderna Duffers, främsta influenser. Bland annat kallas karaktären Steve Harrington (Joe Keery) ofta för “King Steve” och seriens typsnitt påminner mycket om det som användes på Kings 80-talsböcker Christine och Cujo. Serien är överlag fullproppad med 80-talsreferenser.

  • Ovan nämnda skaparna av serien, Matt Duffer och Ross Duffer är tvillingar.

  • Skådespelarna Natalia Dyer och Charlie Heaton, som spelar Nancy och Jonathan i serien, är ett par i verkliga livet.

  • I serien blir Dustin (Gaten Matarazzo) retad för sina tänder och Dustin förklarar att det beror på att han har cleidokranial dysplasi – ett medfött tillstånd som skådespelaren själv har. I Sverige beräknas endast 1–2 barn under en tvåårsperiod födas med tillståndet.

  • Serien var först tänkt att heta “Montauk” och är till stora delar inspirerad av det så kallade “Montauk-projektet” – ett påstått topphemligt, statligt sanktionerat projekt där sådant som psykologisk krigföring och tidsresor efterforskades.

    80-talsupplaga av Kings Christine.
    80-talsupplaga av Christine.

     

The Crown (2016– )

Olivia Colman i The Crown
Foto: Netflix

Genre: Drama

Fascinationen för det brittiska kungahuset har alltid varit stor och en som lyckats förvalta nämnda fascination bättre än någon annan är The Crowns skapare Peter Morgan. Faktum är att Morgans Netflixserie är hans tredje framgångsrika verk med fokus på drottning Elizabeth II

Morgan är manusförfattaren bakom hyllade filmen The Queen (2006), som gav dame Helen Mirren en Oscar för sin tolkning av drottning Elizabeth II, samt West End- och sedermera Brodwaypjäsen, The Audience. Det är ur dessa två verk som The Crown är sprungen ur – främst The Audience, som är listat som källmaterial till flertalet av seriens avsnitt.

“The Crown” är ett historiskt drama om drottning Elizabeth II och hennes styre som monark över Storbritannien. De hittills tre utkomna säsongerna täcker en period på 30 år mellan 1947–1977, men serien kommer att få ytterligare två säsonger. Dessa är planerade att leda oss hela vägen in på 2000-talet. 

Under de två första säsongerna spelade Claire Foy rollen som drottningen, innan Oscarsvinnande Olivia Colman tog över för säsong tre och fyra. Den sista säsongen kommer Imedla Staunton att axla rollen som drottning Elizabeth II. 

Det kostar att ligga på topp

Serien har vunnit flertalet av tv-världens största priser, men framgången har inte kommit utan kostnad. The Crown är nämligen en av de dyraste serieproduktionerna någonsin. Innan serien toppades av Game of Thrones extremt påkostade avslutning så klassades den till och med som den absolut dyraste produktionen genom tiderna. Avsnittsbudgeten för The Crown påstods förra året ligga på 13 miljoner dollar. 

13 Reasons Why (2017–2020)

Sista säsongen av 13 Reasons Why kommer snart
Den sista säsongen av 13 Reasons Why närmar sig. Foto: Netflix

Genre: Drama

“13 Reasons Why” har berört många unga hjärtan där ute, men seriens framgång överträffade till och med Netflix egna förväntningar. Säsong ett, som är en adaptation av Jay Ashers bok Tretton skäl varför, var till en början tänkt att vara hela serien. Framgången fick dock Netflix att förnya serien. Den kommande fjärde säsongen blir seriens sista.

Första säsongen av “13 Reasons Why” handlar om hur Clay (Dylan Minnette) får reda på varför hans förälskelse och skolkamrat, Hannah (Katherine Langford) bestämde sig för att ta sitt liv. Hannah har efterlämnat ljudinspelningar till Clay, i vilka hon redogör 13 anledningar till varför hon begick självmord. 

En kontroversiell serie som har rört upp mycket känslor.

“13 Reasons Why” har mottagit en hel del kritik och har anklagats för att romantisera självmord. Medan många av seriens följare har försvarat innehållet och menar på att det är till för att lyfta fram ett tabu ämne, så menar kritikerna att seriens effekt snarare kan ha inspirerat ungdomar till att begå självmord. 

I samband med att 13 Reasons Why släpptes på Netflix så ökade både självmordsrelaterade internetsökningar och antalet självmord bland amerikanska ungdomar. Det går självklart inte att skuldbelägga en fiktiv serie som ensam orsak till utvecklingen, men det är utan tvekan en tankeställare.

Se den nyligen utkomna trailern till säsong 4 här:

Narcos (2015–2017)

Narcos på Netflix
Foto: Netflix

Genre: Biografiskt kriminaldrama 

Hur blir man en av världens rikaste människor? Idag skulle nog de flesta hoppas på framgång inom tech-branschen, men på slutet av 80-talet hade Pablo Escobar uppnått bedriften genom att etablera ett kokainimperium. Escobar deklarerades 1989 vara världens sjunde rikaste man, enligt Forbes. 

Resan som Escobar genomgick i sitt liv innehåller allt som behövs för att skapa en actionladdad och spännande tv-serie – och av förklarliga skäl blev serien en succé. 

Det biografiska kriminaldramat “Narcos” handlar om de colombianska drogkartellernas historia under 1900-talets avslutande decennier, och hur den federala amerikanska narkotikapolisen hanterade deras framfart. De första två säsongerna fokuserar på den ökande Pablo Escobar och hans kartell, Medellínkartellen.  

Efter den tredje säsongen lanserades fortsättningen, Narcos: Mexico, som en fristående spinoff på Narcos

Escobars drogaffärer i siffror

  • Medellínkartellen kunde frakta upp till 10 ton kokain åt gången i införskaffade Boeing 727-plan som de flög till USA. En pilot sägs ha kunnat tjäna upp till 500 000 dollar i dagslön genom att frakta kokainet.

  • Escobars kartell uppskattades stå som källa för över 50% (i vissa uppskattningar hela 80%) av all kokainhandel i USA, under tiden då affärerna gick som bäst.

  • Samtidigt uppskattades också kartellens inkomst till omkring 60 miljoner dollar … per dag.

  • Escobars egenkapital beräknades motsvara omkring 53,5 miljarder dollar i dagens penningvärde.

  • Det sägs att Medellínkartellen spenderade 2500 dollar i månaden på gummiband som behövdes för att hålla samman sedelbuntar och -rullar.

La Casa de Papel (2017– )

Den spanska Netflixserien La Casa de Papel.
Foto: Netflix

Genre: Thriller, Drama

Från ett kriminaldrama till ett annatLa Casa de Papel är den spanska serien som lyckats nå ut till en global publik. Trots att serien inte är engelskspråkig så var den Netflixs tredje populäraste serie under 2019. 

Serien hör ursprungligen hemma på spanska kanalen Antena 3, men Netflix såg potentialen i serien och förnyade den med ytterligare 16 avsnitt. Netflix klippte även om de redan existerande avsnitten när serien lanserades på streamingtjänsten. Det är anledningen till att säsong ett har 13 avsnitt på Netflix, medan Imdb listar första säsongen som nio avsnitt lång. 

“La Casa de Papel” är serien för dig som älskar kupper och rån. I denna intensiva serie följer vi åtta rånare som är lejda att utföra ett minst sagt spektakulärt rån av Spaniens kungliga myntverk. 

En global framgångssaga

Få serier som inte är engelskspråkiga har fått en sådan spridning som La Casa de Papel. Framgången har varit så stor att Netflix bestämde sig för att släppa en dokumentär om fenomenet, La Casa de Papel: ett globalt fenomen. I dokumentären redogörs det hur serien gick från en blygsam skara tittare i Spanien till att bli en världssuccé. 

Orange Is the New Black (2013–2019)

En långvarig Netflixsuccé: Orange Is the New Black
Foto: Netflix

Genre: Komedi, drama

Vid sidan om “House of Cards” så var det “Orange Is the New Black” som var Netflix stora flaggskepp. Serien hade sin premiär sommaren 2013 och blev i slutändan hela sju säsonger och 91 avsnitt lång. 

Orange Is the New Black växte sig snabbt till en serie som älskades av både tittare och kritiker, mycket tack vare den framgångsrika fokuset på berättelser som representerade demografier som ofta hamnat i skymundan i film- och tv-världen.

I serien döms Piper Chapman (Taylor Schilling) till 15 månaders fängelse för ett brott hon begick för tio år sedan. Pipers stilla liv vänds fullkomligt upp och ned när hon sätts i ett kvinnofängelse med både skrämmande och excentriska medfångar. 

Baserad på en sann historia.

“Orange Is the New Black” är en adaptation av boken Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison – en självbiografi skriven av Piper Kerman. Stora delar av seriens premiss är hämtade direkt från boken och Kermans verkliga erfarenheter. 

Black Mirror (2011– )

Black Mirror på Netflix
Foto: Netflix

Genre: Sci-fi, drama, thriller

Inför sin tredje säsong tog “Black Mirror” steget över till Netflix. Serien gjordes initialt för brittiska public service-kanalen Channel 4, men trots att kanalen ville fortsätta med serien så lyckades Netflix buda till sig rättigheterna och förnyade serien. 

Sedan övergången till streamingtjänsten så har det blivit totalt fem säsonger och en långfilm – fenomenet Black Mirror: Bandersnatch

“Black Mirror” är en antologiserie med ofta dystopiska skildringar av en nära framtid. Avsnitten kretsar i huvudsak på hur människans teknologiska framsteg tenderar att användas i ett exploaterbart och ofta rent destruktivt syfte. 

Är verkligheten för mörk för en fortsättning?

Framtiden för “Black Mirror” är i nuläget oviss. Seriens skapare, Charlie Brooker, meddelade nyligen i en intervju med Radio Times att han för närvarande inte arbetar på manus till säsong 6. Enligt Brooker så har det rådande samhällsklimatet istället fått honom att skriva komedier, och han tvivlar på att det finns ett behov av dystopiska berättelser som världen ser ut.

I nuläget vet jag inte om det finns mage för berättelser om samhällens förfall, säger Brooker till Radio Times. 

Mindhunter (2017– )

Mindhunter - en populär serie på Netflix
Foto: Netflix

Genre: Kriminaldrama, thriller

Den psykologiska thrillerserien “Mindhunter” är baserad på John E. Douglas Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit, och huvudkaraktären Holden Ford (Jonathan Groff) är baserad på Douglas själv. 

Den underbart obehagliga serien förser tittaren med både kalla kårar längs ryggraden, likväl som paranoida tankar i huvudet.

"Mindhunter" handlar om två FBI-agenter under 70-talets slut som försöker lösa den värsta typen av brott genom att sätta sig in i gärningsmännens psyke. De två agenterna, Ford och Tench (Holt McCallany) intervjuar redan dömda seriemördare för att få informationen de behöver.

Seriemödarna som är på riktigt

I “Mindhunter” jagas och intervjuas flertalet seriemördare som här hämtade ur verkligheten. Här är några utav dem: 

  • Ed Kemper – Edmund Kemper är en dömd seriemördare och nekrofil. Innan han dömdes önskade Kemper själv att straffas med döden, men sitter trots det i livstids fängelse i Kalifornien. 

  • Dennis Rader – Rader dömdes 2005 för tio mord utförda mellan 1974–1991. Fängelsedomen uppgår till ett minimum på 175 år. Rader gav sig själv namnet BTK (bind, torture, kill)-mördaren.

  • Jerry Brudos – Seriemördare och nekrofil med en fetisch för kvinnliga skor och underkläder. Brudos dömdes för tre mord, men erkände fyra. Han dog i fängelse av levercancer 2006.

  • Richard Speck – Massmördare och våldtäktsman som dömdes för mordet på åtta sjuksköterskestudenter. Speck dog i fängelse 1991, efter att ha suttit inlåst i 25 år.

  • David Berkowitz – Berkowitz är också känd som den ökände seriemördaren Son of Sam. Han dömdes för åtta mord. Sedan 2002 har Berkowitz rätt att bepröva villkorlig frigivning med två års-intervaller. Än så länge har han nekats villkorlig frigivning.

  • Charles Manson – Kanske det kändaste namnet på listan. Kultledaren dömdes 1971 till döden för morden på sju personer (inklusive Sharon Tate). Dödsstraff avskaffades dock i Kalifornien 1972 och Manson dömdes sedermera till livstid. Han dog i fängelse 2017.

Sex Education (2019– )

Sex Education: en av många nya bra serier på Netflix
Foto: Netflix

Genre: Komedi, drama

“Sex Education” är en av många nya bra serier på Netflix de senaste åren. Den brittiska serien var en av de Netflixserier som flest tittade på under 2019 och vi kan förstå varför. Sex Education lyckas med konststycket att få den typiska, sexfixerade coming-of-age-berättelsen – som skildrats så många gånger – att kännas både fräsch och sund. Fysiska och psykologiska frågetecken, som verkliga tonåringar går runt och bär på, rätas ut på ett sätt som är både underhållande och informativt. 

“Education”-aspekten av serien må vara en del av berättandet som genuint avser att undervisa publiken, men trots detta så förlorar serien aldrig sin trovärdighet. I slutändan träffar den en rakt i hjärtat.

Härliga “Sex Education” är ett tonårsdrama och komedi som handlar om Otis (Asa Butterfield), en nervös tonåring med en rejält undertryckt sexualitet, som tillsammans med sin skolkamrat Maeve (Emma Mackey) börjar sälja sexråd till de övriga studenterna. Trots sin egen sexuella oerfarenhet så har Otis snappat upp en del kunskap från sin sexterapeut till mamma. Kunskap som han sprider vidare till resten av skolan.

När utspelar sig serien egentligen?

En udda aspekt av serien som har väckt en del uppmärksamhet är frågan när serien egentligen utspelar sig. Kombinationen av 80- och 90-talsdekor, samt referenser, med användandet av modern teknologi har förvirrat en hel del tittare. Det handlar dock inte om något misstag från produktionens sida, valet är enligt skaparen Laurie Nunn medvetet för att ge serien ett nostalgiskt, amerikanskt 80-talsskimmer. 

BoJack Horseman (2014–2020)

Bojack Horseman
Foto: Netflix

Genre: Animation, komedi, drama

Vi har fått se en hel del framgångsrika, animerade serier genom åren, som riktar sig till en äldre publik, men få har lyckats förmedla något så djupt och emotionellt nyanserat som BoJack Horseman

Serien går långt bortom skratten som genereras av de många lager av ordvitsar som ständigt smygs in – den tränger djupt in i det mänskliga psyket, hela vägen till dess mörkaste hörn, och blottlägger alla våra osäkerheter och tillkortakommanden. Låt dig inte luras av BoJack Horsemans ganska så långsamma start och det faktum att majoriteten av karaktärerna är djur; tröskeln till att komma in i serien finns definitivt där, men det är värt att bemöda sig med att kliva över den.

Avdankade skådespelaren BoJack Horseman (Will Arnett) brukade vara stjärnan i en framgångsrik sitcom på 90-talet, och i serien får vi se hur han hanterar livet på dekis. Oftast är svaret i form av alkohol och dåliga beslut som skadar både honom själv och personerna i hans närhet.

Har du svårt att komma in i serien så är du inte ensam

“BoJack Horseman” har, som ovan nämnt, en inledning som många haft svårt att ta till sig. Serien har genom åren blivit rejält kritikerrosad, men dess första säsong fick ett blandat mottagande. Anledningen tros vara att de inledande avsnitten inte alls bär som samma mörker som är genomgående under seriens fortsättning. 

Indiewires skribent Ben Travers erkände exempelvis att han baserade sitt betyg på seriens första sex episoder. Ett beslut som Travers ångrade och som till och med fick recensenterna på tidningen att införa en oskriven regel om att se hela Netflixsäsonger innan de gör sina recensioner.

Fler sevärda Netflixserier

Störst av allt: en svensk Netflixserie.
Foto: Netflix
  • The Umbrella Academy (2019– ): En av Netflix mest populära serier de senaste åren är den annorlunda serien om de före detta barnsuperhjältarna. 

  • You (2018– ): Netflix tog över You från och med seriens andra säsong. Streamingtjänstens obehagliga stalker-drama har blivit en av dess mest sedda serier.

  • Dead to Me (2019– ): Christina Applegate och Linda Cardellini glänser i denna mörka komedi om en annorlunda vänskap.

  • Elitskolan (2018– ): Ytterligare en spansk Netflix-succé. En klasskildring i tonårsmiljö som får en att sitta som på nålar.

  • Our Planet (2019): Dokuserie som är Netflix högst rankade serie på Imdb. Berättarrösten står den älskade profilen David Attenborough för.

  • When They See Us (2019): Ava DuVernays miniserie baserad på den sanna händelsen om hur fem pojkar från Harlem blev falskt anklagade för ett skoningslöst brott som de aldrig begick.

  • Störst av allt (2019– ): Den svenska succén om en skolskjutning i överklassens Djursholm är en mer än sevärd serie. 

  • Big Mouth (2017– ): Puberteten har aldrig framställt på ett mer målande och smärtsamt ärligt sätt som i animerade Big Mouth.

  • Arrested Development (2003–2019): Arrested Development såg knappast sina bästa stunder under säsongerna som gjordes för Netflix. Trots det är serien, och framför allt de tre första säsongerna, helt klart sevärda.

  • Making a Murderer (2015– ): Dokuserien om Steve Averys öde är både spännande och skrämmande. Avsnitten är fulla av vändningar och hemligheter som avslöjas.

  • Ozark (2017– ): En spännande thrillerserie med Jason Bateman och Laura Linney i huvudrollerna. 

  • Better Call Saul (2015– ): AMC-samarbetet och Breaking Bad-spinoffen är en av de bästa dramaserierna som finns där ute. Se den!

  • Dark (2017– ): Ett tyskt Netflixoriginal med en premiss som är snarlik Stranger Things

  • GLOW (2017– ): Kvinnlig wrestling på 80-talet med Alison Brie, Betty Gilpin och Marc Maron i rollerna – kan det bli bättre?

  • After Life (2019– ): Ricky Gervais tar sig an en mer stillsam form av humor i After Life. Serien är lika hjärtskärande som den är rolig.

Det har blivit en hel del fantastiska Netflixserier sedan streamingjätten rullade igång med sina egna produktioner, och fler lär det bli. Har du en favorit på listan?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL