The Simpsons.

6 sevärda animerade vuxenserier

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 12:49 | Publicerad 15 april 2020 kl. 10:00

Dessa serier är bevis på att animation även är för vuxna.

Det är lätt att glömma och tro att det tecknade bara finns till för de unga. Så är inte fallet. Denna lista förekommer därför som bevis på att det som är animerat kan vara minst lika vuxenrelaterat. Och minst lika underhållande!

Bojack Horseman

bojack
Foto: Netflix

Bojack är en avdankad före detta sitcomstjärna, som femton år efter sin karriärs glansdagar inte har kommit så mycket längre än från sängen till vardagsrummet i sitt lyxhus i Hollywood. Där i soffan bor hans bästa vän Todd. En icke-ambitiös lösdrivare som blivit kvar från någon gammal hemmafest, som ett kvitto på att Bojack inte tar tag i sitt liv.

Vad som efter bara tjugo sekunders tittande kan tolkas som en ytlig humorserie, bottnar i själva verket i en tuff kamp om att försöka hitta sig själv i världens plastigaste stad.

Seriens karaktärer består till hälften av människor och hälften till djur, som faktiskt passar in i karaktärernas personligheter. Alla bär de på väldigt genomarbetade personlighetstyper där de kämpar med sitt egna mörker.

Showen gör djupdyk i ämnen som depression, bekräftelsebehov och identitetssökning. BoJack Horseman går att se på Netflix.

Rick and Morty

rick
Rick & Morty är en av många sevärda animerade vuxenserier att se. Foto: Adultswim

Vad får du om du blandar en galen vetenskapsman till morfar, en ruggigt osäker tonårskille, en alkoholiserad hästkirurg till mamma, och en arbetslös samt näst intill livsstrejkande pappa?

Jo, du får denna galna mix av karaktärer som trots sin grötighet landar in något komiskt genialt.

Morty är en ung kille som, med en väldigt vacklande personlighet, gör sitt bästa för att ha kvar fötterna på jorden. Dessvärre har han en morfar som vill motsatsen. Han är en ständigt rapande vetenskapsman som tror sig veta så mycket bättre om Mortys livsval än vad hans föräldrar gör.

Istället för att vara i skolan blir Morty medtvingad av sin morfar på utomjordiska äventyr där han får hjälpa till med olika uppdrag. Seriens skapare håller inne på om Rick gör det för Mortys bästa, eller om han bara är en egocentrisk gamling som utnyttjar en yngre sonson för sina egna planer. Vilket som, så är det ett fantastiskt äventyr man som tittare slängs in i, där innehållets dialoger är lättsamma, men även ofta bär på en mer djupgående sensmoral.

Är du ute efter något att bita i storymässigt, men istället för att i slutet av serien må dåligt, få ont i magen av skratt på grund av den absurda och smarta humorn, har du hamnat rätt.

Simpsons

THE SIMPSONS: SEASON 21
Foto: 20th Century Fox

Kanske är det här den serie som minst kräver en presentation? Om du äger en teveapparat och inte har spenderat dina 30 senaste år i en bunker så vet du mer eller mindre vad det handlar om. Homer Simpson och hans familj har snart underhållit oss med genial och lättsam vardagshumor i nästan tre decennier.

Trots denna extremt långa tidsutsträckning, slutar inte seriens ofattbart stora universum med nästan oändligt många karaktärer att imponera. Snart finns det även oändligt många avsnitt. Serien ligger nu på sin 28:e säsong, och det blir inte sämre.

F is for Family

6 Sevärda animerade vuxenserier
Foto: Netflix

Hans son är en typiskt trotsig punktonåring som säger nej till allt, frun är en vanlig hemmafru, men som mer och mer börjar slita sig loss från en vardag vid köksbänken.

Hans granne Vic har allt som han själv inte har, är en produkt av snygghet och framgång, och ser från andra sidan staketet ut att ha hur mycket pengar som helst. Själv jobbar han på en flygplats för att kunna försörja sin familj.

Hur hamnade han här egentligen? Det är frågan som Frank Murphy ställer sig själv varje morgon när han går upp för att åka till sitt jobb och tjäna in pengar för just det här. Känner du igen spiralen? Nog gör du det, och därför kommer du också att älska hur denna vardagsproblematik benas ut under taket hos en typiskt sjuttiotals familj, någonstans utanför Boston.

Än så länge så finns det bara en säsong, men rykten går om att det blir blir en tvåa till sommaren.

Bobs Burger

the bobs burger
Foto: 20th Century Fox

Det här är precis det du ska se på om du är ute efter något som är avslappnat men samtidigt briljant.

Bobs Burger är serien som nu kommit upp till sex säsonger och är av rent guld innehållsmässigt. Allt tack vare den kära familjen Belcher som består av familjefadern Bob, hans energiska fru Linda, deras tre barn, den elvaårige pojken Gene, Tina den hormonstinna tonåringen och den mycket listiga nioåringen Louise.

Det kan sägas mycket om en perfekt animering, men seriens otroligt mjuka bildstil är extremt härlig och tilltalande för alla åldrar.

Family Guy

vuxna animerade
Foto: 20th Century Fox

Vad finns det här att säga som inte redan är sagt? Bli inte arga nu för att ni inte ser denna kandidat högre på listan. Det är ingen rangordning!

Många 90-talister skulle nog beskriva serien som en del av sin uppväxt. Framför allt de som hade som rutin att det första de gjorde efter skolan var att komma hem och sätta på TV6 där Family Guy visades, och visas fortfarande frekvent.

Det finns många skäl till varför Family Guy är en av de mest hyllade animerade serierna genom tiderna, och ett av dem är definitivt det faktum att de driver med allt och alla.

Griffinfamiljen får oss alltid att skratta, särskilt när vi vet att vi inte borde.

Archer 

Foto: FX.
Archer är onekligen en animerade vuxenserie. Foto: FX.

Det första du kanske tänker på när du hör om en spionserie är brittiska välklädda män med svindyra klockor som kör farliga biljakter längs smala kustvägar med någon skönhet i knät.

Sterling Archer är namnet på toppagenten som inte riktigt faller innanför ramen för den beskrivningen. Däremot kan man göra det enkelt för sig och beskriva han ungefär som en blandning av James Bond och Charlie Harper, fast i härligt tecknat.

Archer är alltså en spion på ISIS, International Secret Intelligence Service, i New York där hans mamma är chef. TV-serien utspelas i komisk anakronism, med blandad teknik, modestilar och historiska bakgrunder från olika decennier. Karaktärerna bär typiska kläder och frisyrer från 1960-talet och många avsnitt förekommer referenser om Sovjetunionen som en nuvarande nation.

Sterling är minst sagt en narcissist i sina bästa dagar, och vi älskar honom för det.

Det är med värme han välkomnar oss till hans värld där han är ingen annan än agenternas agent och där alla vill ligga med honom.

Saknar du någon serie på listan?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL