Här dyker Ingvar Hirdwall upp som Grannen i Beck – Inferno

Ingvar Hirdwall – Grannen i Beck och andra minnesvärda roller

Fredrik Larsson
13 maj 2024 kl. 18:05

Mannen som blev “Grannen” med hela svenska folket

Han hade en lång karriär men blev i slutet av sitt liv känd för en enda roll. Men vem var skådespelaren och hur såg hans karriär ut?

Han blev känd för de allra flesta som “Grannen” i Beck, med sin stödkrage den klassiska repliken “ska du ha en stänkare?”. Totalt var han med i 50 Beck-filmer som den karaktären, varav den första var 1997. "Grannen" var däremot inte den första rollen han spelade i en Beck-film.

Ingvar Hirdwall föddes den 5 december 1934 i Stockholm. Som femtonåring gick han ut ur folkskolan och arbetade i fem år som elektriker innan han påbörjade studier på teaterhögskolan i Göteborg. 25 år gammal scendebuterade han på Göteborgs stadsteater. Sin första filmroll fick han 1962 i TV-filmen Trängningen. 

Ingvar Hirdwall – Grannen i Beck och andra minnesvärda roller
Peter Haber och Ingvar Hirdwall i "Beck". Foto: TV4.

Första rollen i Beck-serien

När Hirdwall för första gången klev in i rollen som “Grannen” så var det inte hans första gång i en Beck-film. Faktum är att han redan 1976 var med i Beck-filmen Mannen på taket

Genom sin cirka 60 år långa karriär hann Hirdwall med många filmer, TV-serier och teateruppsättningar. Enligt IMDb har han medverkat i 86 produktioner, då både filmer och serier. Han har varit skådespelaren som funnits där för flera generationer.

Hirdwalls stora skådespelarinsatser

År 1978 var Hirdwall med i Hedebyborna och 1980 Barnens ö. För generationen efter det är det för hans roll som Gubben Pettson i Tomtemaskinen (1993) man kanske minns honom bäst för.

Hirdwall har vunnit flera priser genom åren. Bland annat fick han Gösta Ekman-stipendiet 2002. Han vann totalt två guldbaggar varav den första var 1981 för bästa manliga biroll för hans insats i Barnens ö. Den andra var 2003 för bästa manliga biroll i filmen Om jag vänder mig om (2003).

Det var den 6 april 2023 som Ingvar Hirdwall avled vid 88 års ålder och lämnade oss med blott minnen av en stor skådespelare som givit oss nöje de senaste sextio åren.

Hur minns du Ingvar Hirdwall? Kommentera gärna på Filmtopps Facebook.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL