Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ingwar Hirdwall död – här är bästa stunderna med grannen i Beck

Ingvar Hirdwall död – vi minns de bästa stunderna med grannen i Beck

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 april 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 april 2023

Blev 88 år gammal

Skådespelaren Ingvar Hirdwall blev ett med svenska folket i rollen som grannen i "Beck". Under skärtorsdagen dog han 88 år gammal.

Ingvar Hirdwall (1934-2023) gjorde sin filmdebut redan 1962 med TV-filmen Trängningen, i vilken han spelade ungdomsbrottslingen "Fredriksson". Därefter har han synts i flera klassiker, som Bo Widerbergs Kvarteret korpen (1963), Hasse Ekmans Min kära är en ros (1963), Barnens ö (1980), Björn Runges Om jag vänder mig om (2003), Män som hatar kvinnor (2004) och givetvis också Beckfilmerna.

Ingvar Hirdwall spelade mördare i klassiska Beckfilmen

Innan han blev "grannen" med hela svenska folket, medverkade Ingvar Hirdwall i Bo Widerbergs superklassiker Mannen på taket från 1976, som brukar anses vara en av de bästa svenska filmerna genom tiderna. Det är en tidig Beck-film i vilken Carl-Gustaf Lindstedt syns i rollen som Martin Beck.

Intressant nog spelade Ingvar Hirdwall faktiskt mördaren här, det vill säga titelpersonen i Mannen på taket, och det alltså 20 år innan han skrev in sig i filmhistorien som den underbara "grannen". Detta innebär alltså att han än så länge har varit med i fler Beck-filmer än Peter Haber.

Bästa stunderna med grannen i Beck

För många av oss har en av de absoluta höjdpunkterna i Beck-filmerna varit Peter Habers traditionsenliga möte med Ingvar Hirdwall i varje film. Många stänkare har det bjudits på under åren och alltid med samma underbara kemi och värme. Njut av de bästa stunderna med grannen i Beck här nedan.

Under sin karriär belönades Ingvar Hirdwall med två stycken Guldbaggar – Bästa manliga huvudroll (Barnens ö, 1980) och Bästa manliga biroll (Om jag vänder mig om, 2003). Han är också en av få svenska skådespelare som blivit en actionfigur.

Vila i frid, Ingvar. Vi kommer att sakna dig.

NÄSTA ARTIKEL