Ingvar "grannen" Hirdwall spelade mördare i klassiska Beck-filmen

Ingvar ”grannen” Hirdwall spelade mördare i klassiska Beck-filmen

Filmtopp
Uppdaterad 06 januari 2024 kl. 10:01 | Publicerad 08 april 2023 kl. 21:04

Överraskande om folkkära stjärnan

Innan Ingvar Hirdwalls blev ett med svenska folket i rollen som "grannen" i "Beck", spelade han mördare i en annan Beck-film. Filmtopp minns den folkkära skådespelaren

Sent i går möttes vi av beskedet om Ingvar Hirdwalls bortgång, den tvåfaldiga guldbaggevinnaren som spelade den älskade karaktären "grannen" i Beck-filmerna. Skådespelaren, som blev 88 år gammal, medverkade i samtliga Beck-filmer med Peter Haber där han traditionsenligt ställde frågan "Ska'ru ha en stänkare?" till Martin Beck.

Grannen har blivit en stor favorit hos det svenska folket och har – utöver en fansida med 222 000 följare på Facebook – har han till och med blivit en actionfigur.

Men visste du att Invar Hirdwall – innan han syntes i rollen som "grannen" – hade en annan roll i Beck-universumet? Intressant nog doppade han tårna i filmserien 20 år före han ville ta sig en jäkel med Peter Haber.

Ingvar "grannen" Hirdwall spelade mördare i klassiska Beck-filmen
Peter Haber och Ingvar Hirdwall. Foto: Johan Paulin / C More

Ingvar "grannen" Hirdwall spelade mördare i klassiska Beck-filmen

Året var 1976 när den svenske mästaren Bo Widerberg skulle leverera en av de bästa thrillerfilmerna i svensk filmhistoria. Mannen på taket blev en enorm framgång och är fortfarande den mest uppskrivna Beck-filmen. Då såg vi Carl-Gustaf Lindstedt i rollen som Martin Beck och Thomas Hellberg som Gunvald Larsson. Sven Wolter bjöd också på en minnesvärd prestation som Lennart Kollberg – en karaktär i Beck-gruppen som inte har varit med i Peter Haber-filmerna.

Intressant nog såg vi även Ingvar Hirdwall i rollen som filmens titelperson och mördare – "mannen på taket". Hirdwall gör rollen lysande och bjuder på några av de mest spännande sekvenserna i svensk filmhistoria. Att han 20 år senare skulle återvända till Beck-världen som en helt annan roll, var det ingen som kunde förutse.

Mannen på taket
Ingvar Hirdwall i Mannen på taket. Foto: SF Studios

Streama Mannen på taket

Om du är sugen på att se Ingvar Hirdwall i spela mördaren i en av de bästa svenska filmerna någonsin, så kan ta du se här var det går att streama Mannen på taket.

Nu har Invar Hirdwall varit med i 49 Beck-filmer, vilket är en mer än Peter Haber.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL