Dune

HBO Nordic och HBO Max – Vi reder ut skillnaden

Uppdaterad 05 oktober 2021 kl. 13:10 | Publicerad 23 augusti 2020 kl. 16:08

Här samlar vi all information om HBO och alla dess tjänster.

HBO Nordic, HBO Europe och HBO Max – det amerikanska mediaföretaget HBO finns i flera konstellationer med olika inriktningar. Men vad är skillnaden dem emellan och vad är HBO Max? Filmtopp förklarar allt för dig.

I november 1972 grundades HBO, en förkortning av Home Box Office. Syftet var att rikta underhållning direkt hem till publiken och genom åren har mediaföretaget vuxit och producerat många av de mest hyllade serierna genom alla tider. Allt från The Sopranos till Game of Thrones

Under 2020 lanserades HBO Max i USA som en ny streamingtjänst från företaget. Numera består HBO av flera undertjänster och ibland kan det vara svårt att skilja på dem och deras utbud. Vi reder ut skillnaden mellan HBO:s olika tjänster och vad de innebär.

HBO Nordic

Som den mest tillgängliga HBO-tjänsten för oss här i Sverige är HBO Nordic mångas ingång till mediaföretagets stora produktioner. HBO Nordic täcker Sverige, Danmark, Norge, Finland och är en del av HBO Europe och erbjuder en VOD-tjänst (video on demand) med direkt tillgång till premiuminnehåll. HBO Nordic går också att få genom lokala kabel-, IPTV- och mobiloperatörer.

HBO Nordic erbjuder både de bästa serierna från HBO och från andra leverantörer av kvalitetsinnehåll, bland andra Showtime, MGM, AMC, Fox/FX, Hulu, BBC och Sky.

HBO Europe

HBO Europe är HBO:s huvudnätverk i Europa och likt HBO i USA samlar den utbudet från mediaföretaget och gör de tillgängligt för Europas länder. HBO Europe har flera undertjänster, däriband HBO Nordic som fokuserar främst på Norden. Utöver det har även HBO Europe flera tjänster för respektive land i Europa. 

HBO Max

HBO Max är WarnerMedias direkt-till-konsument-tjänst som lanserades våren 2020 i USA. Med runt 10 000 timmar av underhållning av bästa kvalitet redan från lanseringen erbjuder HBO Max något för alla. Ur innehållet kan nämnas både en stor andel HBO-serier, helt nya originalserier, serier och filmer från tredjepartsproducenter och fan-favoriter från WarnerMedias rika bibliotek, som innefattar Warner Bros., New Line, DC, CNN, TNT, TBS, truTV, Turner Classic Movies, Cartoon Network, Adult Swim, Crunchyroll, Rooster Teeth, Looney Tunes m. fl.

HBO Max är i nuläget inte tillgängligt för Sverige, men det kommer det snart att bli ändring på. Redan innan streamingtjänsten lanserades i USA var det sagt att HBO Max med tiden skulle komma att ersätta HBO Nordic. Sedan dess har tiden passerat och när övergången ska komma att ske har inte alltid varit glasklart. Under 2021 har HBO dock påbörjat sin globala lansering av HBO Max och snart är det dags för Sverige att få tillgång till tjänsten.

Europalanseringen av HBO Max påbörjas redan nu under hösten 2021, och Sverige ska tillsammans med övriga Norden och Spanien vara de prioriterade marknaderna. Därefter kommer lanseringen att fortsätta i Östeuropa och Portugal under 2022. Idag har vi fått veta det exakta premiärdatumet för när HBO Max kommer till Sverige.

HBO Go

HBO Go är en streamingtjänst i USA som inkluderas för amerikanska abonnenter av ett tv-paket genom en operatör. Med HBO Go kan abonnenter få tillgång till HBO:s utbud direkt genom VOD (video on demand) i stället för att se det på HBO:s egna tv-kanal.

För mer läsning --> Scrolla vidare! 

Se också Filmtopps lista med bästa serierna på HBO för streamingtjänstens mest sevärda titlar.

NÄSTA ARTIKEL