En filmnörds guide till Gotland

En filmnörds guide till Gotland

Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:10 | Publicerad 22 juli 2016 kl. 18:07
Foto: Svensk Filmindustri
Foto: Svensk Filmindustri

Under en veckas semester med familjen på Gotland fick även filmnörden i mig utlopp för sina drömmar. Olika platser på Gotland har nämligen använts som inspelningsplatser till några av svensk filmhistorias mest populära verk. Här nedan följer mina personliga tips på platser en äkta filmnörd inte får missa under sin vistelse på ”öjn”.

Pippis Visby

Ingen som åker till Gotland undviker väl att besöka denna pittoreska lilla stad, men alla kanske inte är medvetna om att ett flertal scener ur filmerna om Pippi Långstrump spelades in här. Man använde sig av platser i själva Visby, men främst en bit utanför där man hittade det perfekta huset som fick komma att representera Pippis hus, Villa Villekulla.

Det ikoniska huset finns kvar än idag men är numera flyttat in i Kneippbyns Sommarland. För att se Villa Villekulla på nära håll måste man alltså lösa en entréavgift som kan upplevas en aning saftig, åtminstone om man bara är där för att se ett hus.

Villa Villekulla idag. Foto: Gustav Larsed
Villa Villekulla idag. Foto: Gustav Larsed

Faktum är att även en internationell filmskapare har hämtat inspiration från Visby. När regissören och Studio Ghibli-grundaren Hayao Miyazaki skulle göra filmen Kikis expressbud baserade han nämligen den fiktiva byn Koriko på bland annat Visby. Man kan till och med se svenska gatuskyltar skymta förbi här och där.

Från filmen Kikis Expressbud. Foto: Studio Ghibli
Från filmen Kikis Expressbud. Foto: Studio Ghibli

Bergmans Fårö

Efter den korta båtturen med färja över Fårösund återstår bara några minuters bilfärd till Bergman Center. Här kan man bland annat ta del av en utställning över Ingmar Bergmans liv och filmer samt åka med på ett så kallat "Bergman-safari" för att titta på inspelningsplatser. Dessa inträffar dock ganska sällan så ett alternativ är att man gör som undertecknad och luskar ut på egen hand var dessa är. Avstånden på Fårö är väldigt korta så det går hyfsat fort att ta sig mellan de olika platserna, som bland annat innefattar stranden i Persona och raukarna i Skammen, för att nämna några.

Inspelningsplats för Persona. Foto: Gustav Larsed
Inspelningsplats för Persona. Foto: Gustav Larsed

Tyvärr är huset där Bergman bodde inte tillgängligt för allmänheten, men det hindrade mig inte att besöka honom personligen. Hans grav är nämligen belägen på kyrkogården bara några hundra meter från Bergman Center. Ett besök där innan man lämnar Fårö rekommenderas starkt för att säkerställa att man har den där melankoliska Bergman-känslan i magen när man står på färjan tillbaka till Gotland.

Ingrid och Ingmar Bergmans grav. Foto: Gustav Larsed
Ingrid och Ingmar Bergmans grav. Foto: Gustav Larsed

LÄS OCKSÅ: INGMAR BERGMAN - 7 BÄSTA FILMER

Sunes Tofta Strand

Om föregående plats var helig mark för inbitna filmnördar, så är nog följande plats motsvarande för den breda massan. Jag pratar om Tofta Strand, beläget cirka två mil söder om Visby, som användes som inspelningsplats för den omåttligt populära filmen Sunes Sommar. Platsen är inte bara ett måste för att få gå i Peter ”Rudolf” Habers fotspår utan kanske främst för att det helt enkelt är en fantastiskt fin strand.

Sunes favoritstrand. Foto: Gustav Larsed
Sunes favoritstrand. Foto: Gustav Larsed. En filmnörds guide till Gotland.

Min filmresa på Gotland är över för denna gång, men chansen att jag återvänder är överhängande för det finns nämligen fler filmrelaterade platser att utforska. Till exempel så filmade Susanne Bier Pensionat Oskar där. För att inte tala om Andrei Tarkovsky som lånade Bergmans skådisar och fotograf för att spela in sin film Offret på Gotlands östra kust. Mer om detta får ni dock vänta med att läsa i ”En filmnörds guide till Gotland - del 2”, om några år det vill säga.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL