Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer är lagliga att streama eller?

Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer är lagliga att streama eller?

Filmtopp
Uppdaterad 17 februari 2022 kl. 18:02 | Publicerad 20 maj 2018 kl. 14:05
ANNONS
ANNONS

Dreamfilm är en streamingtjänst som många använder. Vi undersöker om tjänsten och andra alternativ som Swefilmer och Nyafilmer är lagliga att streama från.

Idag finns det många piratsidor som låter sina användare streama filmer och serier gratis. Vad inte alla vet är att dessa är illegala att använda, exempelvis streamingsajten Dreamfilm, Swefilmer och Nyafilmer.

Dreamfilm, Swefilmer och nyafilmer.
Är Swefilmer, Dreamfilm och Nyafilmer lagliga att streama?

I vissa fall är frågan också i en gråzon, vilket inte gör det hela enklare. Av den anledningen tänker vi i denna artikel bena ut det hela lite noggrannare och få klarhet i frågan.

Många är tveksamma till huruvida det är lagligt att streama film och serier på illegala sajter eller inte. Givetvis är det olagligt att driva sajter som Nyafilmer, Dreamfilm och Swefilmer, men hur ligger det till för den som enbart använder dessa sidor för att streama film och serier? Ja, den frågan rör sig helt klart i den rättsliga gråzonen.

Se Filmtopps senaste stora intervju:

Trött på att leta runt bland olika streamingsajter? Här kan du streama gratis film gratis!

Hur är det att streama filmer på YouTube?

Om vi pratar om rättsliga gråzoner är YouTube förmodligen fallet där svart och vitt flyter ihop som allra mest. Först och främst är det viktigt att bena ut att det på YouTube förekommer tre olika typer av filmmaterial:

  • Filmer YouTube officiellt distribuerar.
  • Gratis filmer deras användare laddar upp lagligt.
  • Filmer deras användare laddar upp illegalt.

Först och främst: den som enbart kollar på olika klipp på YouTube sitter säkert ur ett lagligt perspektiv. Men sedan finns det givetvis den moraliska aspekten. Därför är det givetvis bäst att se vanliga YouTube-klipp och de filmer tjänsten själva distribuerar. Att ladda upp filmer på YouTube som du inte har rätt att distribuerar är ett lagbrott. Inte mycket olikt det som Swefilmer håller på med.

Dreamfilm – vanligaste frågorna

Är dreamfilm, nyafilmer och swefilmer lagliga att streama?
Tänk dig för innan du börjar streama på tjänster som Nyafilmer och Swefilmer.

Många undrar kring sajten som varit en av de mest populära för gratis streaming och nu flera år senare är en av de mest mytomspunna. Här svarar Filmtopp på några av de vanligaste frågorna om den:

Vad är nya Dreamfilm?

Än så länge finns det ingen ny version på sajten, även om det länge varit på tal om det. Däremot dyker upp varianter titt som tätt, som stängs ned. Slutet på varje URL byts ut mot en annan (exempelvis "to" mot "ru"). De brukar vara uppe i några månader innan de sedan plockas bort. 

Dreamfilm ligger nere?

Ja, det gamla Dreamfilm ligger nere. För fem år sedan (2015) valde personerna bakom tjänsten att stänga ner den. Detta medan de befann sig anklagade för grovt brott mot upphovsrätten och copyright lagar. Sedan de åkte fast har det spekulerats om att sajten skulle återupptas av andra personer, men så har det inte blivit.

Vilka alternativ finns det till Dreamfilm?

Det finns idag massvis med alternativ på illegala sajter med streaming. I den här artikeln nämner vi flera exempel på sådana, som Putlocker, Nyafilmer och Streamtajm. Filmtopp  tar avstånd från illegal streaming och rekommenderar istället de alternativ som nämns i stycket nedan. 

Nyafilmer – Vad är det?

Nyafilmer.vip som tidigare hette Nyafilmer HD är en piratsajt på vilken du kan streama gratis film illegalt. De själva kallar sig för en videogemenskap, som också plockar ner titlar vid begäran av personer med upphovsrätt. Möjligtvis anser de sig driva en laglig verksamhet.

Men faktum är att innehållet på Nyafilmer också är problematiskt att streama ifrån, precis som det är att använda Dreamfilm. Här finns samma problem med att upphovsmännen berövas på sina intäkter, vilket i det långa loppet hämmar industrin och således även konsumenterna. Och precis som det är med andra illegala tjänster hittar du filmerna i mycket bättre kvalitet hos lagliga streamingaktörer.

Om man är osäker på om det är värt att använda sig av exempelvis Disney+ för 69 kronor i månaden så får man väga det mot det enorma bibliotek man får access till. Dessutom är inte abonnemangen bindande utan det går att stänga av dem efter en månad om man skulle känna sig klar med utbudet. Jämfört med att exempelvis gå på bio är det otroligt mycket billigare. Hundratals, ibland tusentals titlar för mindre än kostnaden för en biobiljett.

Nyafilmer ligger nere?

Nej. Sajten är för närvarande uppe och rullar. Men vi rekommenderar att du istället testar något av nedanstående lagliga alternativ. Exempelvis några av de som nämns i stycket nedan.

Många använder VPN-tunnlar för streamingsidorna

Dreamfilm
Många använder VPN-tunnlar för tjänster som Dreamfilm, Swefilmer och Nyafilmer.

För den som inte vet är VPN ett sätt att dölja sin identitet på nätet. Det finns flera olika typer av VPN-tunnlar att använda sig om, här finns en lista med de fem bästa VPN-tjänsterna.

VPN är en förkortning av virtual private network, eller virtuellt privat nätverk på svenska, och är i stora drag till för att öka din säkerhet online. Detta används av personer som är måna om att hålla sin privata information skyddad och personer som vill komma åt sina streamingabonnemang under utlandsresan eller dylikt. 

En VPN döljer användarens IP-adress och krypterar ens nätverskdatam och på så vis snabbas informationen om ens internetbeteende upp och kan inte kopplas direkt till en.

Är VPN lagligt att använda?

Ja, det är helt lagligt att använda sig av olika VPN-tjänster.

Är det lagligt att se på sajter som Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer med VPN?

Att använda en VPN-tjänst gör det inte mer lagligt att använda en illegal streamingtjänst. I detta fallet är det inte VPN-tjäsnten som är problemet utan snarare vad man gör trots att man har en VPN igång.

Vad är grejen med IPTV?

IPTV är billigt och ger dig tillgång till tusentals olika TV-kanaler samt filmer och serier direkt via ditt bredband. Det uppskattas kosta uppåt tvåtusenkronor om året, vilket om du slår ut det förstås ger en överkomlig månadskostnad för ett närmast oändligt utbud. 

Den som vill använda sig av IPTV behöver ha ett någorlunda kraftfullt bredband hemma. Sedan finns det olika vägar till att få igång IPTV på. Ibland behöver du addera en box till TV:n, och ibland räcker det med endast en applikation.

Här hemma i Sverige håller tjänsten på att bli väldigt stor med flera hundratusen användare, men det hindrar inte många från att undra ifall IPTV är lagligt. Förkortningen står för "Internet Protocol Television" och även den är en tjänst vi får placera i gråzonen. Åtminstone för dig som är användare. Här är istället tekniken du använder betydande för om du gör något brottsligt eller inte. Vi bör däremot vara tydliga med att du som abonnerar på piratkopierad TV kan straffas. Det ska även vara sagt att du som använder dig av IPTV sponsrar kriminell aktivitet. 

Vill du istället använda dig av IPTV som du vet är innanför de lagliga ramarna, så kan du vända dig till flera svenska leverantörer, bland annat Tele2 och Allente som blivit en stor spelare på marknaden. Dessa alternativ kostar mer och har inte samma enorma utbud – däremot kan du skräddarsy det utbud du vill ha och på så vis peta ner priset i den mån det går. 

Lagliga streamingtjänster att streama

Netflix
Netflix är den vanligaste av alla lagliga streamingtjänster.

Det finns gott om lagliga alternativ att använda sig av istället för tjänster som Nyafilmer. Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C More, Draken film, SF Anytime, Amazon Prime Video, MUBI, Plejmo och TriArt är bara några av alla alternativ som finns där ute. Dessa aktörer har stora bibliotek varav vissa består av tusentals titlar.

Därtill är kvaliteten hos lagliga streamingtjänster alltid överlägsen det som går att streama på Dreamfilm. Hos dessa aktörer kan man många gånger se filmer och serier i 4K och njuta av en helt fantastisk bildupplevelse.

När det kommer till streamingsidor med abonnemangslösningar, det vill säga att man betalar månadsvis, är Netflix allra störst. De producerar också eget material som exklusivt för deras tjänst.

Andra sidor som producerar högkvalitativt originalinnehåll är exempelvis Viaplay, C More, Amazon Prime Video och HBO Nordic.

När det kommer till att hyra film är tjänsterna SF Anytime, Blockbuster och TriArt utmärkta alternativ.

Därför ska du tänka på hur du streamar.

Det finns framförallt två anledningar till varför du inte vill använda dig av olaglig alternativ som streamingsajten Dreamfilm. För det första finns det risk för att du får dryga böter. För det andra får ingen av upphovsmännen bakom filmen eller serien pengar för sitt arbete. På lång sikt blir den logiska konsekvensen av detta att film och serier inte heller kan produceras i samma utsträckning. Den som vill fortsätta att kunna ta del av välgjorda film och serie-produktioner bör helt enkelt dra sitt strå till stacken och streama lagligt istället. De stora och lagliga streamingtjänsterna kostar inte mycket och är det en specifik titel man vill se går det att hyra av exempelvis SF Anytime, Plejmo eller Google.

Sett till hur lagen ser ut idag, så kan faktiskt även den enskilde konsumenten få konsekvenser genom att vara inne på dessa illegala sajter och nyttja deras tjänster, detta berättar seniorjurist Christian Nilsson på Patent- och registreringsverket för SVT. Han menar att du inte ska behöva straffas på grund av någon annans brott – om du inte är med på noterna. Det vill säga att du kan straffas för att du medvetet streamar på illegala sajter.

Det här är det många som försöker komma runt genom att använda IP-adresser som är svårare att spåra. Detta genom att använda VPN-verktyg som krypterar IP-adressen, så att det blir svårare att spåra den som använder tjänster som Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer.

Skippa Dreamfilm och Nyafilmer – streama lagligt.

För den som driver illegala streamingtjänster är straffet hårt. Personen som låg bakom Swefilmers kommersiella genomslag åkte 2017 dit för brott mot upphovsrätten och dömdes till att betala 14 miljoner kronor i böter. Den skyldige påstod att Swefilmer inte var illegalt då de bara pekar länkar mot andra sajter som står för själva uppladdningen av filmerna och serierna. Domen påstår däremot att det är lika brottsligt då kommersiell spridning av länkarna är att jämställa med uppladdning av dem.

Men detta gäller inte bara streamingsajten Dreamfilm, Swefilmer och nyafilmer. Nya sidor som erbjuder illegal streaming dyker upp med jämna mellanrum och för vissa kan det vara lite svårt att veta hur man ska kunna skilja på en illegal och laglig sida. För det finns ju även de sajter som låter en streama lagligt och gratis, exempelvis alla playtjänster.

Men oroa dig inte, i nästa stycke ska vi kolla närmare på några enkla knep som får dig att lättare särskilja de illegala och de lagliga sajterna.

Är du osäker på vad som definierar en illegal stream?

Piratebay swefilm

Vill du inte beröva upphovspersoner på sina hårt förtjänade pengar, men är osäker på ifall sajten du besöker innebär att du gör detta, kan du följa denna checklista för ful-streaming. Håll koll på detta innan du väljer filmen eller serien du streamar:

Finns filmen tillgänglig på bio? Gör den inte det ännu, men finns tillgänglig att se på tjänster som Nyafilmer och Swefilmer, är streamen garanterat olaglig så länge den inte visas hos stora aktörerna som Netflix och HBO.

Står det på sajten att streamen de erbjuder är en SCREENER? Då är den olaglig. Det innebär att någon har filmat bioduken under en filmvisning, eller att det är ett recensionsexemplar som har läckts ut.

Är alla serier och filmer gratis? Då streamar du troligtvis illegalt! Givetvis med undantag för olika TV-kanalers Play-tjänster, så som SVT Play. Dessa är fullt lagliga att använda istället för exempelvis Dreamfilm.

Är reklamen fylld med reklam för muskelpreparat och nakna människor? Då osar det illegal stream...

Är språket mixat med svenska översättningar? Då kan du vara säker på att du berövar upphovsmän på pengar.

Stämmer ett eller flera av alternativen in på den sida du besöker? Då streamar du garanterat olagligt. Du kan bocka av flera av punkterna på Nyafilmer, Swefilmer och Dreamfilm.

Med detta hoppas vi att artikeln har bringat klarhet i hur det ser ut på dagens moderna filmmarknad. Det finns massor av fantastiska och lagliga streamingtjänster med enorma bibliotek, använd de istället för Dreamfilm eller Nyafilmer och dra ditt strå till stacken. För visst vill väl vi alla att det ska fortsättas producera högkvalitativa filmer och serier i framtiden med?

Här kan du istället läsa vilka alternativ det finns att streama film lagligt och helt gratis. Spana in vår lista!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL