Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer är lagliga att streama eller?

Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer är lagliga att streama eller?

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
20 maj 2018
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
20 maj 2018

Vi tittar närmare på om streamingtjänster som Dreamfilm, Swefilmer och Nyafilmer är lagliga att streama från.

Idag finns det många piratsidor som låter sina användare streama filmer och serier gratis. Vad inte alla vet är att dessa är illegala att använda, exempelvis streamingsajten Dreamfilm, Swefilmer och Nyafilmer.

Dreamfilm, Swefilmer och nyafilmer.
Är Swefilmer, Dreamfilm och Nyafilmer lagliga att streama?

I vissa fall är frågan också i en gråzon, vilket inte gör det hela enklare. Av den anledningen tänker vi i denna artikel bena ut det hela lite noggrannare och få klarhet i frågan.

Många är tveksamma till huruvida det är lagligt att streama film och serier på illegala sajter eller inte. Givetvis är det olagligt att driva sajter som Nyafilmer, Dreamfilm och Swefilmer, men hur ligger det till för den som enbart använder dessa sidor för att streama film och serier? Ja, den frågan rör sig helt klart i den rättsliga gråzonen.

Hur är det att streama filmer på YouTube?

Om vi pratar om rättsliga gråzoner är YouTube förmodligen fallet där svart och vitt flyter ihop som allra mest. Först och främst är det viktigt att bena ut att det på YouTube förekommer tre olika typer av filmmaterial:

  • Filmer YouTube officiellt distribuerar.
  • Gratis filmer deras användare laddar upp lagligt.
  • Filmer deras användare laddar upp illegalt.

Först och främst: den som enbart kollar på olika klipp på YouTube sitter säkert ur ett lagligt perspektiv. Men sedan finns det givetvis den moraliska aspekten. Därför är det givetvis bäst att se vanliga YouTube-klipp och de filmer tjänsten själva distribuerar. Att ladda upp filmer på YouTube som du inte har rätt att distribuerar är ett lagbrott. Inte mycket olikt det som Swefilmer håller på med.

Lagliga streamingtjänster att streama

Det finns gott om lagliga alternativ att använda sig av istället för tjänster som Nyafilmer. Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C More, Draken film, SF Anytime, Amazon Prime Video, MUBI, Plejmo och TriArt är bara några av alla alternativ som finns där ute. Dessa aktörer har stora bibliotek varav vissa består av tusentals titlar.

När det kommer till streamingsidor med abonnemangslösningar, det vill säga att man betalar månadsvis, är Netflix allra störst. De producerar också eget material som exklusivt för deras tjänst.

Andra sidor som producerar högkvalitativt originalinnehåll är exempelvis Viaplay, C More, Amazon och HBO Nordic.

Top Dog finns inte på Dreamfilm.
Thriller-serien "Top Dog" finns inte på Dreamfilm. Foto C More.

HBO Nordic

Om det är något HBO är känt för, så är det sina högkvalitativa serier. Under åren har de revolutionerat hela serievärlden med titlar som: The Sopranos, The Wire, Sex and the City, Rome, Game of Thrones och Band of Brothers, för att nämna några. HBO Nordic är HBO:s skandinaviska streamingtjänst. Här kan du streama flera av historiens bästa serier, både lagligt och tryggt.

Viaplay

Populära "21 Bridges" går att streama på Viaplay.
Streama superpopulära "21 Bridges" hos Viaplay istället för på Swefilmer.

Den här tjänsten är inte bara till för att titta på sport. När det kommer till svenska originalproduktioner är Viaplay i framkant. De har producerat flera roliga, men också spännande serier. Vad gäller kriminaldraman har de mäktat med publikfavoriter som HasselDet som göms i snöAlex, Hidden: Förstfödd och många fler. En prisvärd tjänst för den som vill åt nya svenska produktioner med störst fokus på spänning. Dessutom hittar du inte Viaplays serier bland alla nya filmer på Dreamfilm.

C More

Streamingtjänsten C More producerar även den kvalitativt material; serierna GråzonSthlm RekviemDirigenten och Jägarna för att nämna några. Flera av dem har vi skrivit om här på Filmtopp i form av intervjuer och recensioner, så använd gärna vår sökmotor för att ta dig runt på sidan och läsa mer om dessa guldkorn. C More har även ett brett utbud med nyafilmer, som filmälskaren kan ta sig ett långt bad i. Det erbjuds både svenska som internationella titlar, med stort utbud av all från komedi till skräck.

När det kommer till att hyra film är tjänsterna SF Anytime, Plejmo och TriArt utmärkta alternativ.

Därför ska du tänka på hur du streamar.

Är dreamfilm, nyafilmer och swefilmer lagliga att streama?
Tänk dig för innan du börjar streama på tjänster som Nyafilmer och Swefilmer.

Det finns framförallt två anledningar till varför du inte vill använda dig av olaglig alternativ som streamingsajten Dreamfilm. För det första finns det risk för att du får dryga böter. För det andra får ingen av upphovsmännen bakom filmen eller serien pengar för sitt arbete. På lång sikt blir den logiska konsekvensen av detta att film och serier inte heller kan produceras i samma utsträckning. Den som vill fortsätta att kunna ta del av välgjorda film och serie-produktioner bör helt enkelt dra sitt strå till stacken och streama lagligt istället. De stora och lagliga streamingtjänsterna kostar inte mycket och är det en specifik titel man vill se går det att hyra av exempelvis SF Anytime, Plejmo eller Google.

Sett till hur lagen ser ut idag, så kan faktiskt även den enskilde konsumenten få konsekvenser genom att vara inne på dessa illegala sajter och nyttja deras tjänster, detta berättar seniorjurist Christian Nilsson på Patent- och registreringsverket för SVT. Han menar att du inte ska behöva straffas på grund av någon annans brott – om du inte är med på noterna. Det vill säga att du kan straffas för att du medvetet streamar på illegala sajter.

Det här är det många som försöker komma runt genom att använda IP-adresser som är svårare att spåra. Detta genom att använda VPN-verktyg som krypterar IP-adressen, så att det blir svårare att spåra den som använder tjänster som Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer.

Skippa Dreamfilm och Nyafilmer – streama lagligt.

För den som driver illegala streamingtjänster är straffet hårt. Personen som låg bakom Swefilmers kommersiella genomslag åkte 2017 dit för brott mot upphovsrätten och dömdes till att betala 14 miljoner kronor i böter. Den skyldige påstod att Swefilmer inte var illegalt då de bara pekar länkar mot andra sajter som står för själva uppladdningen av filmerna och serierna. Domen påstår däremot att det är lika brottsligt då kommersiell spridning av länkarna är att jämställa med uppladdning av dem.

Men detta gäller inte bara streamingsajten Dreamfilm, Swefilmer och nyafilmer. Nya sidor som erbjuder illegal streaming dyker upp med jämna mellanrum och för vissa kan det vara lite svårt att veta hur man ska kunna skilja på en illegal och laglig sida. För det finns ju även de sajter som låter en streama lagligt och gratis, exempelvis alla playtjänster.

Men oroa dig inte, i nästa stycke ska vi kolla närmare på några enkla knep som får dig att lättare särskilja de illegala och de lagliga sajterna.

Är du osäker på vad som definierar en illegal stream?

Piratebay swefilm

Vill du inte beröva upphovspersoner på sina hårt förtjänade pengar, men är osäker på ifall sajten du besöker innebär att du gör detta, kan du följa denna checklista för ful-streaming. Håll koll på detta innan du väljer filmen eller serien du streamar:

Finns filmen tillgänglig på bio? Gör den inte det ännu, men finns tillgänglig att se på tjänster som Nyafilmer och Swefilmer, är streamen garanterat olaglig så länge den inte visas hos stora aktörerna som Netflix och HBO.

Står det på sajten att streamen de erbjuder är en SCREENER? Då är den olaglig. Det innebär att någon har filmat bioduken under en filmvisning, eller att det är ett recensionsexemplar som har läckts ut.

Är alla serier och filmer gratis? Då streamar du troligtvis illegalt! Givetvis med undantag för olika TV-kanalers Play-tjänster, så som SVT Play. Dessa är fullt lagliga att använda istället för exempelvis Dreamfilm.

Är reklamen fylld med reklam för muskelpreparat och nakna människor? Då osar det illegal stream...

Är språket mixat med svenska översättningar? Då kan du vara säker på att du berövar upphovsmän på pengar.

Stämmer ett eller flera av alternativen in på den sida du besöker? Då streamar du garanterat olagligt. Du kan bocka av flera av punkterna på Nyafilmer, Swefilmer och Dreamfilm.

Med detta hoppas vi att artikeln har bringat klarhet i hur det ser ut på dagens moderna filmmarknad. Det finns massor av fantastiska och lagliga streamingtjänster med enorma bibliotek, använd de istället för Dreamfilm eller Nyafilmeroch dra ditt strå till stacken. För visst vill väl vi alla att det ska fortsättas producera högkvalitativa filmer och serier i framtiden med?

Här kan du istället läsa vilka alternativ det finns att streama film lagligt och helt gratis. Spana in vår lista!