Är IPTV lagligt? Så fungerar det!

Är IPTV lagligt? Så fungerar det!

Filmtopp
Uppdaterad 09 februari 2022 kl. 17:02 | Publicerad 08 februari 2022 kl. 20:02

Allt du behöver veta om IPTV – lagligt/olagligt, kostnad m.m.

Du har säkerligen hört talas om IPTV, men det är inte helt säkert att du vet hur det fungerar och vilka regler som gäller. Är det till exempel lagligt med IPTV?

Vad är IPTV för något?

IPTV, eller "Internet Protocol Television" som det står för, är teknik som gör att du kan titta på tv-kanaler, filmer, serier m.m. via ditt bredband. Tekniken har funnits i snart 15 år, men de senaste åren har det blivit explosionsartat populärt med IPTV-tjänster.

Enligt en uppskattning från Mediavision sommaren 2021 nyttjar hela 225 000 hushåll illegala tv-tjänster som IPTV.

Anledningen till att IPTV är så populärt är att det kostar relativt lite och kan ge dig tillgång till tiotusentals tv-kanaler, filmer och serier. Det finns dock ett stort MEN att ta i beaktande om du funderar på att betala för IPTV – ur en hel del perspektiv är IPTV en teknik som är för bra för att vara sann.

IPTV

Är IPTV lagligt?

Är det olagligt med IPTV? I så gott som alla fall är det inte någon tvekan om att den som tillhandahåller IPTV bryter mot lagen, men som användare blir det snårigare. Det finns fortfarande gott om gråzoner inom lagstiftningen för upphovsrättsskyddat material, även om lagarna blivit allt hårdare de senaste åren. Tekniken du använder kan vara helt avgörande till huruvida du gör något brottsligt eller inte, men att abonnera på "pirat-tv" i olika former kan definitivt vara straffbart.

Oavsett finns det en enkel riktlinje att följa om du är mån om att välja lagliga alternativ:

Är du orolig över att bryta mot lagen bör du definitivt undvika IPTV.

Även om du rättslig mening skulle lyckas argumentera för din egen oskyldighet som konsument, så kan du mer eller mindre vara säker på att du betalat pengar till en brottslig verksamhet genom att införskaffa dig IPTV. Även om tjänsterna ofta ser legitima ut, så tillhandahåller dem tillgång till kanaler och material utan att ha licens för det. Det finns flertalet större kriminella nätverk som ligger bakom IPTV-tjänster, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke som konsument om man vill känna att man har rent mjöl i påsen.

Vad kostar IPTV?

Många lockas till att betala för IPTV på grund av de förmånliga priserna. Det är en tjänst som tillhandahåller ett enormt utbud som är relativt mycket billigare än de traditionella alternativen.

Vad de olika tjänsterna kostar kan variera kraftigt beroende på vem som tillhandahåller tjänsten, vad som ingår i den och vad du väljer för betalpaket. De allra billigaste alternativen kostar inte mer än några kronor i månaden medan standarden verkar ligga på omkring 1 000–2 000 kronor om året. 

Återigen kan det dock vara värt att påminna sig att priserna tenderar att vara för bra för att vara sanna p.g.a. att tjänsten erbjuds genom illegala metoder.

Så fungerar IPTV

För konsumenter är det egentligen ganska rakt på sak att använda IPTV och processen behöver inte vara svårare än att aktivera traditionella tjänster för tv-tittande.

Ett krav för att det ska fungera är givetvis att du behöver en stadig bredbandsuppkoppling, därefter kan du behöva köpa en box, men det finns också alternativ där allt du behöver göra är att ladda ner en app till din smart-tv. Ofta behöver du bara en identifikationskod för att få det att fungera.

LÄS OCKSÅ:

Är IPTV lagligt?

Nackdelar med IPTV

En av de främsta nackdelarna med IPTV är som vi redan nämnt att det i bästa fall leder till att du finansierar en kriminell verksamhet och att du i värsta fall själv gör något olagligt.

Det faktum att du betalar för en illegal tjänst innebär också risker utöver det rättsliga. Skulle verksamheten som du betalar till bli nedlagd av polis eller andra myndigheter med befogenhet kan du räkna med att du blir av med hela utbudet som du har betalat för. Eftersom de flesta aktörer erbjuder sina mest förmånliga priser om du binder upp dig under en längre tid kan det mycket väl bli så att du kastar dina pengar i sjön.

Det kan låta som om sannolikheten att just din leverantör åker dit är liten, men eftersom IPTV är ett växande problem riktas ett allt större fokus på att motverka denna typen av illegal distribution.

Förra året gjorde exempelvis Europol ett stort tillslag på flera håll runt om i Europa, bland annat på tre ställen i Sverige.

En annan nackdel med IPTV är att det i längden kan leda till ett minskat utbud av innehåll på kanalerna och streamingtjänsterna. När du betalar dina pengar till de illegala aktörerna går inte en krona till de som producerar innehållet du tittar på.

Med tanke på hur många som faktiskt använder tjänster som IPTV, eller laddar ner illegalt, så är det miljontals kronor som går förlorade. Det kan vara lätt att tänka att detta är pengar som ändå hade landat i fickorna på höjdarna, vilket givetvis är sant också, men det för en relativt liten marknad som den svenska, så handlar det fortfarande om summor som är så pass stora att de kommer bli kännbara för branschen i längden.

Att betala en mindre summa för att komma åt allt innehåll som lockar kan vara lockande, men i framtiden kan det också beröva dig på just det du så gärna vill se.

Lagliga alternativ till IPTV

Filmtopp uppmuntrar alltid till att välja helt lagliga alternativ. Mängden streamingtjänster har gjort det svårare att veta hur man ska spendera sin budget för underhållning, så vi förstår att tjänster som IPTV kan kännas lockande, men de många valmöjligheterna som gör det svårt kan som sagt försvinna om vi väljer de illegala tjänsterna.

Det finns en hel del operatörer i Sverige som faktiskt erbjuder lagliga IPTV-tjänster (även om de sällan benämns som just detta). Jättar som Tele2, Telia, Telenor, Allente m.fl. distribuerar tv-tjänster med IPTV-teknik. Du kommer inte få ett lika stort utbud av innehåll via dessa och du kommer att få betala lite mer, men ofta kan du anpassa utbudet för att motsvara dina behov och hålla nere kostnaderna på det sättet. Den främsta fördelen med dessa exempel är dock att du kan titta på dina favoritprogram, -filmer, -serier m.m. och göra det med gott samvete, utan att pengarna går till någon illegal verksamhet.

Du måste givetvis inte välja dessa operatörers tjänster. Med tanke på hur många streamingtjänster det finns på marknaden kan man i dag välja det som lockar för stunden och skräddarsy utbudet efter sina egna preferenser.

LÄS OCKSÅ: Gratis och lagliga VPN-tjänster

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL