Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa serierna på Amazon Prime Video – Här är tipsen!

Bästa serierna på Amazon Prime Video – Här är tipsen!

Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 maj 2020

Streamingtjänstens bästa originaltitlar.

Amazon Prime Video har blivit en av de största streamingtjänsterna. Därför är det på sin plats att tipsa dig om deras mest sevärda serier.

Amazon Prime Video har tagit stora kliv in på streamingmarknaden och etablerat sig som en av de främsta tjänsterna. De arbetar flitigt med att producera både filmer och serier, som de flesta håller väldigt hög nivå. 

Redan från starten har tjänsten lyckats dra till sig stora Hollywoodnamn. Exempelvis har både Billy Bob Thornton och Julia Roberts varsin Amazon-serie både hyllats och slagit om priser under galasäsongen. Kan man fortsätta locka till sig så respekterade skådisar kommer tillväxten förstås att fortsätta. 

Har du skaffat Amazon Prime Sverige och behöver guidning, eller funderar du fortfarande på om den är värd att prenumerera på överhuvudtaget? Vi hjälper dig i båda fallen genom att dela med oss av de produktioner vi fallit för extra hårt. Här hittar du fler tips på serier från alla de stora streamingtjänsterna.

Kort om Amazon Prime Videos utbud: 

– Här visas det serier av all sorter, från kriminalare till komedier. 

– Utbudet består av många originalserier, vilka vi kommer att fokusera på i den här listan. Men också filmer för den som hellre ser det. 

– Tjänsten är kompatibel med Chromecast och det finns även möjlighet att ladda ned titlar.

– Priset för ett abonnemang ligger på 5,99 euro/månaden (cirka 60 kronor).

MER LÄSNING

De bästa serierna på Amazon Prime Video:

The Underground Railroad

The Underground Railroad
Foto: Prime Video.

Amazon Prime Videos nya tv-serie är baserad på Colson Whiteheads Pulitzer Prize-vinnande bok The Underground Railroad, som handlar om den unga kvinnan Cora (Thuso Mbedu) och hennes resa genom USA via den underjordiska järnvägen.

En av årets mest ambitiösa och snygga serier hittills där skådespeleriet också glänser. Gjord av Oscarsbelönade Barry Jenkins.

The Boys

Stillbild ur "The Boys".
Foto: Amazon.

Sällan är superhjälteberättelser så här blodigaThe Boys utforskar supermänniskans mörka sida genom en grupp skurkar som ger sig ut på en räd för att röja undan korrupta hjältar som utnyttjar sina övernaturliga begåvningar. I en av huvudrollerna ser vi den gamle Sagan om Ringen-legenden Karl Urban.

The Boys är vansinnigt brutal, fantastiskt underhållande och superläckert gjord. Här kommer man undan med vad som helst.

Hannah

Amazon har gjort en serie på den redan kultförklarade filmen med samma namn. Då var det den nu trefaldigt Oscarsnominerade skådespelerskan Saoirse Ronan som flydde från den tvåfaldigt Oscarsvinnande (av totalt sju nomineringar) Cate Blanchett, som axlade två av de tre huvudrollerna.

I serien ser vi istället namn som Esme Creed-Miles, Mireille Enos och vår egen Joel Kinnaman. Berättelsen börjar många år innan vi först finner far och dotter levandes i en grotta, djupt inne i en skog. Desto mindre du vet på förhand, desto mer kommer du troligtvis att uppskatta seriens lite mer långsamma perioder. Kort sammanfattat så hjälper Kinnamans karaktär Hannas mamma att stjäla tillbaka sin dotter, från ett labb som experimenterar på bebisar och på olika sett förstärker deras förmågor.

Upload

En annan sevärd originalserie hittar vi i science fiction-komedin Upload som utspelar sig i det eviga livet efter döden. Där ger den oss olika komiska scenarion i teknikens oändliga värld. 

Det blir livat och skruvat i den alternativa världen Upload ger oss, och det ryms plats för en del reflektioner. Om Black Mirror vore en komedi är det förmodligen så här den hade sett ut...

Tales from the Loop

Stillbild ur "Tales from the Loop".
Foto: Amazon.

Ingen mindre än den svenske konstnären Simon Stålenhags konstverk har här adapterats till en serie. Tales from the Loop är en antologi med en timme långa oberoende avsnitt som alla utforskar universums olika mysterier.

Det här är inte på något sett blockbuster-action, utan filosofisk sci-fi med tungt berättande. Otroligt vackert. Serien har hyllats för sin unika och fantasifulla estetik, som kan beskrivas som en blandning mellan lo-fi och det absolut nyaste av det nya.

Bosch

Bosch säsong 6
"Bosch" är en av de bästa serierna på Amazon Prime Video. Foto: Amazon.

Den förmodligen bästa fortfarande aktiva kriminalaren idag heter Bosch. Serien baseras på den briljante författaren Michael Connellys böcker och följer detektiven Harry Bosch, som tar sig an de vidrigaste brotten i Los Angeles. Nu uppe i sin sex säsonger. 

För den som föredrar kriminalare där varje säsong fokuserar på ett fall, finns det ingen anledning att dissa den här välskrivna polisserien. Det är sorgligt att den en vacker dag ska behöva ta slut.

Homecoming

Julia Roberts i "Homecoming".
Superstjärnan Julia Roberts med en av de bästa serierna på Amazon Prime Video. Foto: Amazon.

Heidi arbetar på företaget Homecoming som sysslar med att hjälpa hemvändande soldater ställa om till det civiliserade livet. Men när hon lämnat företaget börjar försvaret att gräva i deras metoder som Heidi själv börjar inse varit skeva och någonting annat från vad hon först trodde.  

En till fantastisk antologiserie på streamingtjänsten, som hela tiden har stämningsfull spänning och gott om mystik. Du behöver inte heller vara orolig för att Julia Roberts medverkan ska vara kortvarig, hon är med i hela den första säsongen. Hon blev dessutom Golden Globe-nominerad för sin prestation. 

The Marvelous Mrs. Maisel 

The Marvelous Mrs. Maisel på Amazon Prime Video.
"The Marvelous Mrs. Maisel". Foto: Amazon.

En av de bästa serierna på Amazon Prime Video heter The Marvelous Mrs. Maisel. Här följer vi en energisk hemmafru i 50-talets New York som bestämmer sig för att bli en ståuppkomiker. 

The Marvelous Mrs. Maisel är en helt fantastisk komediserie som alldeles för många verkar ha missat. Här kombineras fräck humor med tänkvärda poänger och sylvasst manusförfattande. Huvudrollsinnehavaren Rachel Brosnahan är fantastisk och har rättvist kammat hem två Golden Globes för sin insats. 

Carnival Row

Stillbild ur Carnival Row.
Foto: Amazon.

Den här supervassa deckaren blandar Viktorianska England med fantasy och mysterier. Orlando Bloom leder vägen som utredaren Rycroft, som i en värld där alla omänskliga varelser anses mindre värda har en romans med en fe. 

Steampunk med en twist och spännande mysterier. Vad mer kan önskas? 

Good Omens

Stillbild ur "Good Omens".
Foto: Amazon.

Jordens undergång är bara runt hörnet och det är nu upp till en omaka trio bestående av en ängel, en demon och en häxa att rädda den. Besvärligt blir det när gud själv vill att domedagen ska komma. Nu gäller det att jobba i det dolda!

Good Omens är inte bara en visuellt sprakande upplevelse och en episk resa genom eld, det blandas friskt in humor som är både löjlig och och skrattretande. Men ack så underbar. En serie du absolut vill spana in. 

Fleabag

Bild från serien "Fleabag".
Foto: Amazon.

Den här mästerliga slice of life-serien följer en kvinna med smeknamnet "Fleabag", som håller på att anpassa sig till sitt nya liv i London. Samtidigt bär hon på en stor tragedi som nyligen inträffat. Handlingen låter kanske inte så märkvärdig, men Fleabag är tveklöst en av de bästa serierna på Amazon Prime Video och den får bara inte gå förbi dig. Japp, bara den här serien i sig är värd en prenumeration. 

Phoebe Waller-Bridge som har både skapat serien och spelar huvudrollen har kammat hem flera av de största priserna. Två underbara säsonger med en tredje på väg. 

Too Old to Die Young

Too Old to Die Young
Foto: Amazon.

Den urcoole filmskaparen Nicolas Winding Refn (Drive, The Neon Demon) testar här serieformatet med påkostade Too Old to Die Young där Miles Teller har huvudrollen.

Här spelar han en detektiv som vid sidan av jobbet mördar folk i Los Angeles undre värld. Snart drabbas han av en existentiell kris som gör det hela ännu mer våldsamt. 

Undone

Undone – En av de bästa serierna på Amazon Prime Video.
Foto: Amazon.

Här blir det filosofiskt spännande när en ung kvinna överlever en otäck bilolycka och bildar en annan relation till tid än den hon tidigare varit van vid.

Drama blandas med fantasi samtidigt som animationen knäcker. Rekommenderas starkt till den som är sugen på en högst annorlunda serieupplevelse. 

Goliath

Billy Bob Thornton i "Goliath".
Billy Bob Thornton briljerar i "Goliath". Foto: Amazon.

Allas älskling Billy Bob Thornton leder en av de första riktigt bra serierna på Amazon Prime Video. Han spelar advokaten Billy McBride som både fått sparken från sin firma och blivit dumpad av sin hustru. Snart dyker dock ett intressant fall upp som kan ge honom den återupprättelse han suktar efter mer än något annat. 

Det finns idag tre säsonger av stilsäkra och välspelade Goliath att avnjuta och en fjärde säsong är snart på väg. 

Mad Dogs

Huvudrollerna i "Mad Dogs".
Foto: Amazon.

I miniserien Mad Dogs beger sig en grupp vänner iväg på en resa till Belize i Centralamerika för att träffa en gammal vän. Men vad som skulle bli en skön solsemester i nostalgins tecken blir istället någonting helt annat. Jepp, den här resan får en oväntad mörk vändning. 

Sköna skådespelare. Skön serie. Vi bör dock förvarna dig om att det bara finns en säsong av Mad Dogs som nu är avslutad. 

Modern Love

Anne Hathaway i "Modern Love".
Foto: Amazon.

En samling berättelser som är hämtade ur tidningen New York Times som utforskar relationer, kärlek och mänsklig kontakt. I avsnitten ser vi stora Hollywoodskådisar, från Anne Hathaway till Dev Patel och Tina Fey. Du kommer att skratta och gråta. 

Vår lista på de bästa serierna på Amazon Prime Video kommer att uppdateras allt eftersom titlar värdiga en plats här tillkommer. 

Amazon Prime Video planerar tidernas största serie.

Som vi nämnde i början av artikeln håller streamingtjänsten på att kunna utmana i strömkriget mot de absolut största: Netflix och HBO. De utvecklar nu en Sagan om Ringen-serie som förväntas bli fem säsonger lång och TV-historiens mest påkostade serie hittills.

Den första säsongen förväntas ha premiär under 2021 och utspela sig flera hundra år innan den kända sagan om följet vi sett på bio påbörjar sin resa. 

Projektet består inte av redan kända skådespelarstjärnor, men har istället knutit till sig den respekterade blockbuster-regissören J.A. Bayona som senast gjorde Jurassic World: Fallen Kingdom

Vi ser fram emot att följa utvecklingen av Sagan om Ringen-serien och kommer att hålla dig uppdaterad. 

Scrolla vidare för mer läsning!