Bästa serierna på Amazon Prime Video – Här är tipsen!

Bästa serierna på Amazon Prime Video – här är tipsen!

Filmtopp
Uppdaterad 31 oktober 2023 kl. 11:10 | Publicerad 19 maj 2020 kl. 20:05
ANNONS
ANNONS

Streamingtjänstens bästa originaltitlar

Amazons streamingtjänst Prime Video har blivit en av de största på marknaden, med några av världshistoriens främsta tv-seriesatsningar. Här passar vi på att tipsa dig om de mest sevärd och bästa serierna på Prime Video.

Amazon Prime Video har etablerat sig som en av de främsta streamingtjänsterna. Med hjälp av storsatsningar som Sagan om ringen: Maktens ringar, The Continental: From the World of John Wick, The Wheel of Time, The Boys och många, många andra storserier, har man bevisat sig vara en av de slagkraftigare aktörerna på marknaden.

Dessutom har Prime Video breddat sitt utbud rejält med tiden och inkluderar nu allt från tunga action- och dramaserier till mer lättsmälta realityproduktioner på andra sidan av spektrumet. Bland dessa hittar vi också lokala produktioner, inklusive flertalet svenska satsningar.

Har du skapat ett konto på Prime Video Sverige och behöver guidning, eller funderar du fortfarande på om den är värd att prenumerera på överhuvudtaget? Vi hjälper dig i båda fallen genom att dela med oss av de produktioner vi fallit för extra hårt. Här hittar du fler tips på serier från alla de stora streamingtjänsterna.

Amazon Prime Videos utbud av serier i korthet: 

 • Prime Video erbjuder serier av all sorter, från kriminalare till komedier, från reality till dokumentärer och från svenskt till internationellt.
 • Utbudet består av många originalserier, vilka vi kommer att fokusera på i den här listan. Men också filmer för den som hellre ser det.
 • Streamingtjänsten producerar även svenska originalserier.
 • Prime Video har även ett utbud av serier och filmer tillgängliga att hyra och/köpa.
 • Flera av tv-historiens största satsningar kommer från Amazon och Prime Video.
 • Tjänsten är kompatibel med sådant som Chromecast och det finns även möjlighet att ladda ned titlar.
 • Priset för ett abonnemang ligger just nu på 59 kronor/månaden, vilket gör den till en av de absolut billigaste streamingtjänsterna av den här kalibern.

Sugen på att se en film istället? Kolla in vår lista över de bästa filmerna på Amazon Prime Video.

De bästa serierna på Amazon Prime Video:

Harry Bosch i Bosch Legacy
Titus Welliver återvänder i rollen som Harry Bosch. Foto: Prime Video

Bosch: Legacy

För krimfantasterna är Bosch: Legacy ett mycket hett tips. Baserad på Michael Connellys älskade böcker följer vi i "Legacy" – som är en spinoff på "Boch" – den före detta kriminalaren Harry Bosch, som numera jobbar som privatdetektiv. Ruggigt välgjort.

Bästa serierna på Prime Video – Gen V
Foto: Prime Video.

Gen V – spinoff-serien till The Boys

The Boys är en av de bästa serierna på Prime Video och utan tvekan ett av tjänstens stora dragplåster. Därför är det inte helt oväntat att det dykt upp en spinoff-serie till framgångssagan. Aningen mer förvånande är hur bra den faktiskt är. Gen V erbjuder ett annat perspektiv av The Boys-världen, men är fortfarande lika rå och hämningslös som sin föregångare. Handlingen utspelar sig på en internatskola för så kallade "Supes" med superkrafter, där vår huvudkaraktär är fast besluten om att bli den bästa av de bästa – utan att få grepp om insikten att det handlar lika mycket om att vara en bra produkt som en bra talang.

The Wheel of Time (säsong 2)
Foto: Prime Video.

The Wheel of Time/Sagan om Drakens återkomst

Sagan om ringen: Maktens ringar må vara den största fantasysatsningen på Prime Video, men den är långt ifrån den enda. The Wheel of Time (Sagan om Drakens återkomst på svenska) är en av de mer storslagna serierna på plattformen. Serien finns nu i två säsonger och utgår från fem unga bybor, vars liv vänds upp och ned när deras idylliska by attackeras och de söks upp av en mäktig kvinna som är övertygad av att en av dem är "The Dragon Reborn", med potentialen att räda världen från mörka krafter.

Suveräna Rosamund Pike spelar en av huvudrollerna, men vi har även med svenska Fares Fares på ett hörn, och han får ett växande utrymme i serien under dess andra säsong.

Nya karaktärsfoton till Sagan om Ringen: Maktens Ringar
"Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Foto: Amazon Prime Video. 

Sagan om ringen: Maktens ringar – storsatsningen är här

År 2017 köpte Amazon upp rättigheterna till Sagan om Ringen för att göra tidernas mest påkostade serie. Nu har Maktens Ringar äntligen haft premiär och det storslagna äventyret levererar – en stor lättnad med tanke på hur många som blev besvikna på The Hobbit-filmerna. Amazon har lyckligtvis lyckats höja ribban för Tolkiens fantastiska universum igen.

Sagan om ringen: Maktens ringar förenar flera stora berättelser från Midgårds Andra Tidsålder: smidandet av ringarna, framväxten av mörkrets herre Sauron, den episka berättelsen om Númenor och den sista alliansen mellan alver och människor.

Stillbild ur "The Boys" – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

The Boys

Sällan är superhjälteberättelser så här blodigaThe Boys utforskar supermänniskans mörka sida genom en grupp skurkar som ger sig ut på en räd för att röja undan korrupta hjältar som utnyttjar sina övernaturliga begåvningar. I en av huvudrollerna ser vi den gamle Sagan om Ringen-legenden Karl Urban.

The Boys är vansinnigt brutal, fantastiskt underhållande och superläckert gjord. Här kommer man undan med vad som helst.

Nu är den tredje säsongen av The Boys ute och den är lika vass som – och kanske till och med galnare än – de föregående två.

Josh Brolin i Outer Range
Foto: Prime Video

Outer Range

Outer Range med Josh Brolin i huvudrollen är en av Amazon Prime Videos stora satsningar 2022 – och det är en framgångsrik sådan. Serien är ett modern och mystisk westernthriller som både överraskar tittaren och får den att häpna. 

Serien kretsar kring en ranchägare i Wyoming, Royal Abbott (Brolin), som kämpar både för sin familjs och sin ranchs överlevnad. Samtidigt som Royal gör vad han kan för att hantera efterspelet efter ett urartat slagsmål mellan hans son och en av sönerna till en rivaliserande ranchägare börjar alltfler mystiska element smyga sig in i serien. Ju längre säsongen lider, desto svårare blir det att inte ifrågasätta allt man trodde att man visste...

The Underground Railroad – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Prime Video.

The Underground Railroad

Amazon Prime Videos nya tv-serie är baserad på Colson Whiteheads Pulitzer Prize-vinnande bok The Underground Railroad, som handlar om den unga kvinnan Cora (Thuso Mbedu) och hennes resa genom USA via den underjordiska järnvägen.

En av de mest ambitiösa och snygga serierna de senaste åren, där skådespeleriet också glänser. Gjord av Oscarsbelönade Barry Jenkins.

Hannah

Amazon har gjort en serie på den redan kultförklarade filmen med samma namn. Då var det den nu trefaldigt Oscarsnominerade skådespelerskan Saoirse Ronan som flydde från den tvåfaldigt Oscarsvinnande (av totalt sju nomineringar) Cate Blanchett, som axlade två av de tre huvudrollerna.

I serien ser vi istället namn som Esme Creed-Miles, Mireille Enos och vår egen Joel Kinnaman. Berättelsen börjar många år innan vi först finner far och dotter levandes i en grotta, djupt inne i en skog. Desto mindre du vet på förhand, desto mer kommer du troligtvis att uppskatta seriens lite mer långsamma perioder. Kort sammanfattat så hjälper Kinnamans karaktär Hannas mamma att stjäla tillbaka sin dotter, från ett labb som experimenterar på bebisar och på olika sett förstärker deras förmågor.

Upload

En annan sevärd originalserie hittar vi i science fiction-komedin Upload som utspelar sig i det eviga livet efter döden. Där ger den oss olika komiska scenarion i teknikens oändliga värld.

Det blir livat och skruvat i den alternativa världen Upload ger oss, och det ryms plats för en del reflektioner. Om Black Mirror vore en komedi är det förmodligen så här den hade sett ut...

Stillbild ur "Tales from the Loop" – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

Tales from the Loop

Ingen mindre än den svenske konstnären Simon Stålenhags konstverk har här adapterats till en serie. Tales from the Loop är en antologi med en timme långa oberoende avsnitt som alla utforskar universums olika mysterier.

Det här är inte på något sett blockbuster-action, utan filosofisk sci-fi med tungt berättande. Otroligt vackert. Serien har hyllats för sin unika och fantasifulla estetik, som kan beskrivas som en blandning mellan lo-fi och det absolut nyaste av det nya.

Bosch säsong 6 – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
"Bosch" är en av de bästa serierna på Amazon Prime Video. Foto: Amazon.

Bosch

Den förmodligen bästa fortfarande aktiva kriminalaren idag heter Bosch. Serien baseras på den briljante författaren Michael Connellys böcker och följer detektiven Harry Bosch, som tar sig an de vidrigaste brotten i Los Angeles. Nu uppe i sin sex säsonger. 

För den som föredrar kriminalare där varje säsong fokuserar på ett fall, finns det ingen anledning att dissa den här välskrivna polisserien. Det är sorgligt att den en vacker dag ska behöva ta slut.

Julia Roberts i "Homecoming".
Superstjärnan Julia Roberts med en av de bästa serierna på Amazon Prime Video. Foto: Amazon.

Homecoming

Heidi arbetar på företaget Homecoming som sysslar med att hjälpa hemvändande soldater ställa om till det civiliserade livet. Men när hon lämnat företaget börjar försvaret att gräva i deras metoder som Heidi själv börjar inse varit skeva och någonting annat från vad hon först trodde.  

En till fantastisk antologiserie på streamingtjänsten, som hela tiden har stämningsfull spänning och gott om mystik. Du behöver inte heller vara orolig för att Julia Roberts medverkan ska vara kortvarig, hon är med i hela den första säsongen. Hon blev dessutom Golden Globe-nominerad för sin prestation. 

The Marvelous Mrs. Maisel – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
"The Marvelous Mrs. Maisel". Foto: Amazon.

The Marvelous Mrs. Maisel 

En av de bästa serierna på Amazon Prime Video heter The Marvelous Mrs. Maisel. Här följer vi en energisk hemmafru i 50-talets New York som bestämmer sig för att bli en ståuppkomiker. 

The Marvelous Mrs. Maisel är en helt fantastisk komediserie som alldeles för många verkar ha missat. Här kombineras fräck humor med tänkvärda poänger och sylvasst manusförfattande. Huvudrollsinnehavaren Rachel Brosnahan är fantastisk och har rättvist kammat hem två Golden Globes för sin insats. 

Stillbild ur Carnival Row – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

Carnival Row

Den här supervassa deckaren blandar Viktorianska England med fantasy och mysterier. Orlando Bloom leder vägen som utredaren Rycroft, som i en värld där alla omänskliga varelser anses mindre värda har en romans med en fe. 

Steampunk med en twist och spännande mysterier. Vad mer kan önskas? 

Stillbild ur "Good Omens" – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

Good Omens

Jordens undergång är bara runt hörnet och det är nu upp till en omaka trio bestående av en ängel, en demon och en häxa att rädda den. Besvärligt blir det när gud själv vill att domedagen ska komma. Nu gäller det att jobba i det dolda!

Good Omens är inte bara en visuellt sprakande upplevelse och en episk resa genom eld, det blandas friskt in humor som är både löjlig och och skrattretande. Men ack så underbar. En serie du absolut vill spana in. 

Bild från serien "Fleabag" – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

Fleabag

Den här mästerliga slice of life-serien följer en kvinna med smeknamnet "Fleabag", som håller på att anpassa sig till sitt nya liv i London. Samtidigt bär hon på en stor tragedi som nyligen inträffat. Handlingen låter kanske inte så märkvärdig, men Fleabag är tveklöst en av de bästa serierna på Amazon Prime Video och den får bara inte gå förbi dig. Japp, bara den här serien i sig är värd en prenumeration. 

Phoebe Waller-Bridge som har både skapat serien och spelar huvudrollen har kammat hem flera av de största priserna. Två underbara säsonger med en tredje på väg. 

Too Old to Die Young
Foto: Amazon.

Too Old to Die Young

Den urcoole filmskaparen Nicolas Winding Refn (Drive, The Neon Demon) testar här serieformatet med påkostade Too Old to Die Young där Miles Teller har huvudrollen.

Här spelar han en detektiv som vid sidan av jobbet mördar folk i Los Angeles undre värld. Snart drabbas han av en existentiell kris som gör det hela ännu mer våldsamt. 

Undone – En av de bästa serierna på Amazon Prime Video.
Foto: Amazon.

Undone

Här blir det filosofiskt spännande när en ung kvinna överlever en otäck bilolycka och bildar en annan relation till tid än den hon tidigare varit van vid.

Drama blandas med fantasi samtidigt som animationen knäcker. Rekommenderas starkt till den som är sugen på en högst annorlunda serieupplevelse. 

Billy Bob Thornton i "Goliath".
Billy Bob Thornton briljerar i "Goliath". Foto: Amazon.

Goliath

Allas älskling Billy Bob Thornton leder en av de första riktigt bra serierna på Amazon Prime Video. Han spelar advokaten Billy McBride som både fått sparken från sin firma och blivit dumpad av sin hustru. Snart dyker dock ett intressant fall upp som kan ge honom den återupprättelse han suktar efter mer än något annat. 

Det finns idag tre säsonger av stilsäkra och välspelade Goliath att avnjuta och en fjärde säsong är snart på väg. 

Huvudrollerna i "Mad Dogs" – en av de bästa serierna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon.

Mad Dogs

I miniserien Mad Dogs beger sig en grupp vänner iväg på en resa till Belize i Centralamerika för att träffa en gammal vän. Men vad som skulle bli en skön solsemester i nostalgins tecken blir istället någonting helt annat. Jepp, den här resan får en oväntad mörk vändning. 

Sköna skådespelare. Skön serie. Vi bör dock förvarna dig om att det bara finns en säsong av Mad Dogs som nu är avslutad. 

Vår lista på de bästa serierna på Amazon Prime Video kommer att uppdateras allt eftersom titlar värdiga en plats här tillkommer. 

Fler sevärda serier på Amazon Prime Video

Här hittar du ytterligare några tips på serier som inte riktigt kvalat in på listan över de allra bästa serierna, men som ändå kan vara sevärda.

 • The Contintental: From the World of John Wick
 • The Terminal List
 • James May our Man in Italy
 • Chloe
 • The One That Got Away (reality)
 • Nine Perfect Strangers
 • All or Nothing (fotbollsdokumentärer)
 • Wolf Like Me
 • Modern Love

Svenska serier på Prime Video

De senaste åren har Prime Video börjat satsa ordentligt även på svenska serier. Vi har exempelvis fått se realitysatsningar som LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, Ägd av Danny och Good Luck Guys, men även serier som komedin Toppen. Nu producerar man dessutom actionserien Hell of a Date.

Vi räknar med att kunna fylla ut listan med sevärda Prime Video-serier rejält under 2023. För fler tips, missa inte Filmtopps lista med de bästa serierna 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL