Swefilmer, Nyafilmer, Dreamfilm är lagliga att streama eller?

Vi tittar närmare på om streamingtjänster som Nyafilmer, Dreamfilm och Swefilmer är lagliga att streama från.

Dreamfilm, Swefilmer och nyafilmer.
Är Swefilmer, Dreamfilm och Nyafilmer lagliga att streama?

Många är tveksamma till huruvida det är lagligt att streama film och serier på illegala sajter eller inte. Givetvis är det olagligt att driva sajter som Nyafilmer, Dreamfilm och Swefilmer, men hur ligger det till för den som enbart använder dessa sidor för att streama film och serier? Ja, den frågan rör sig helt klart i den rättsliga gråzonen mellan vad som är olagligt och inte. I denna artikel tänkte vi bena ut det hela lite noggrannare och få klarhet i frågan.

Tabell över lagliga streamingtjänster:

Det finns framförallt två anledningar till varför du inte vill använda dig av olaglig stream. För det första finns det risk för att du får dryga böter. För det andra får ingen av upphovsmännen bakom filmen eller serien pengar för sitt arbete. På lång sikt blir den logiska konsekvensen av detta att film och serier inte heller kan produceras i samma utsträckning. Den som vill fortsätta att kunna ta del av välgjorda film och serierproduktioner bör helt enkelt dra sitt strå till stacken och streama lagligt istället.

Sett till hur lagen ser ut idag, så kan faktiskt även den enskilde konsumenten få konsekvenser genom att vara inne på dessa illegala sajter och nyttja deras tjänster, detta berättar seniorjurist Christian Nilsson på Patent- och registreringsverket för SVT. Han menar att du inte ska behöva straffas på grund av någon annans brott – om du inte är med på noterna. Det vill säga att du kan straffas för att du medvetet streamar på illegala sajter. Det här är det många som försöker komma runt genom att använda IP-adresser som är svårare att spåra. Detta genom att använda VPN-verktyg som krypterar IP-adressen, så att det blir svårare att spåra den som använder tjänster som Nyafilmer, Dreamfilm och Swefilmer.

Straffet är hårt – Skippa Dreamfilm och streama lagligt

För den som driver illegala streamingtjänster är straffet hårt. Personen som låg bakom Swefilmers kommersiella genomslag åkte 2017 dit för brott mot upphovsrätten och dömdes till att betala 14 miljoner kronor i böter. Den skyldige påstod att Swefilmer inte var illegalt då de bara pekar länkar mot andra sajter som står för själva uppladdningen av filmerna och serierna. Domen påstår däremot att det är lika brottsligt då kommersiell spridning av länkarna är att jämställa med uppladdning av dem.

Är du osäker på vad som definierar en illegal stream?

Vill du inte beröva upphovspersoner på sina hårt förtjänade pengar, men är osäker på ifall sajten du besöker innebär att du gör detta, kan du följa upphovsrätt.nu:s checklista för ful-streaming. De ber dig att kolla ifall filmen eller serien du streamar:

Finns filmen tillgänglig på bio? Gör den inte det ännu, men finns tillgänglig att se är streamen garanterat olaglig så länge den inte visas hos de stora aktörerna som Netflix och HBO.

Står det på sajten att streamen de erbjuder är en SCREENER? Då är den olaglig. Det innebär att någon har filmat bioduken under en filmvisning, eller att det är ett recensionsexemplar som har läckts ut.

Är allt material gratis? Då streamar du troligtvis illegalt! Givetvis med undantag för olika TV-kanalers Play-tjänster, så som SVT Play. Dessa är fullt lagliga att använda istället för exempelvis Dreamfilm.

Är reklamen fylld med reklam för muskelpreparat och nakna människor? Då osar det illegal stream…

Är språket mixat med svenska översättningar? Då kan du vara säker på att du berövar upphovsmän på pengar.

Stämmer ett eller flera av alternativen in på den sida du besöker? Då streamar du garanterat olagligt. Du kan bocka av flera av punkterna på Nyafilmer, Swefilmer och Dreamfilm.

Här kan du istället läsa vilka alternativ det finns att streama film lagligt och helt gratis. Spana in vår lista!

About Axel Diedrichs 714 Articles
Redaktionschef och medgrundare av Filmtopp.se. Aspirerande manusförfattare och cineast.

8 Comments on Swefilmer, Nyafilmer, Dreamfilm är lagliga att streama eller?

1 Trackbacks & Pingbacks

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.