De bästa julfilmerna på Netflix

Nu när det är jultider, vad passar bättre i väntan på snö och tomtar än att luta sig bakåt i soffan framför några julfilmer?

Lite lagom lägligt inför den väldigt filmvänliga julledigheten bjuder vi på denna stämningsfulla lista. Pausa SKAM och Westworld för ett tag och lämna plats åt julkänslorna. Här är dem. De bästa julfilmerna på Netflix. En del av dem ses ju mer eller mindre som obligatoriska för julens fullföljande.

Från oss alla till er alla, en riktigt god filmtittarjul!

Polarexpressen (2004)

20121204-222614

Först ut kommer denna mysigt magiska film om en skeptisk liten jultomtsstrejkare, som plötsligt under en kväll får besök av ett expresståg. Det ska ta honom till tomten i egen hög person uppe i Nordpolen. Längs den äventyrsfyllda vägen så lär han sig om så mycket mer än bara julen.

En fantastisk film för hela familjen. Tom Hanks spelar också i fem olika roller. Bättre än så kan det väl inte bli?

Ensam hemma (1990)

mv5bmtgwody4mzaznl5bml5banbnxkftztcwnzmzmtk4na-_v1_sy1000_cr0014911000_al_

Titeln säger sitt om handlingen. Åttaårige Kevin blir kvarglömd hemma när hans familj åker till Frankrike över jul. Samtidigt passar två oerhört dumdristiga tjuvar på att gång på gång försöka göra inbrott hos familjen. Kevin råkar dock vara en renodlad talang på det här med fällor, och är trots sin ålder svårare att lura än de flesta.

För den som inte sett den är det faktiskt väldigt enkelt. Se den.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

mv5bmty3ntcyndi2nf5bml5banbnxkftztgwndq5odiwmje-_v1_sy1000_cr0014621000_al_

En riktig julklassiker, och en starkt inpräntad filmtradition för många generationers julfirande.
Här finns mycket att relatera till. Som kanske hur minimal chansen är att lyckas med att sätta upp hustakets julbelysning utan att något går åt pipsvängen. Eller varför det inte alltid är bäst att fira jul med hela släkten.

Arthur och julklappsrushen (2011)

arthur-christmas-utvald-bild

Hur kan tomten åka runt till hela världens barn på bara en natt? Och hur får alla klappar plats i en säck? Det är frågor som världens barn ställer till jultomten i sina brev. Svaret på frågorna finns i det extremt teknologiska arbete som en arme av flera miljoner nissar utför varje julafton.

Julenissarnas högkvalitativa rutin när det kommer till julklappsutdelningen får Mission Impossible att verka som en barnlek. Helt enkelt en otroligt kreativ och underhållande film.

White Christmas (1954)

mv5bmtuyodu4njy2m15bml5banbnxkftztcwntizmdexna-_v1_sy1000_cr0014851000_al_

Ja, du såg rätt. På femte plats rullar det in en film från femtiotalet, och nej den är inte svartvit.

Den handlar om två armékompanjoner som båda blivit kära i ett par systrar. Tillsammans med dem bildar de en showgrupp och beger sig till ett konkurshotat hotell som styrs av deras före detta befälhavare.

LÄS OCKSÅ: Ett brandtal emot julfilmer!

Om du någonsin undrat vilken film den vackra men otroligt sönderspelade jullåten White Christmas ursprungligen kommer ifrån så har du svaret. Här är det värt att dissa 3D och 4K-upplösning en stund för en förvånansvärt bra story.

Bad Santa (2003)

mv5bmtq4njk5ntg2of5bml5banbnxkftztcwnti1odaynw-_v1_sy1000_cr0014941000_al_

Det första folk tänker på när det kommer till jultomten är kanske inte någon som dricker sig så full på starköl att han kissar ner tomtedräkten, samtidigt som barn sitter i hans knä under juldagarna. För vissa jultomtar är det dock mer av en verklighet. En av dem är Willie. Tillsammans med sin lille partner Marcus han fått ett jobb i ett varuhus som tomte under juldagarna. De är dock inte vilka vanliga arbetare som helst, utan planerar inför en stöt på julafton, men får problem när de möter en mobbad pojke.

A Christmas Carol (1984)

1280x720-raz

Den gamle snåljåpen Ebenezer Scrooge bor ensam i ett stort hus som tidigare ägdes av kompanjonen Jacob Marley. På julaftonskvällen får han ett märkligt besök av ett spöke, som berättar för Scrooge att om han inte ändrar sitt giriga uppförande så kommer han tvingas gå runt och böra på tunga kedjor i sitt nästa liv.

När Scrooge sedan vaknar ur vad som bara verkat vara en dröm, så börjar han genast med att reparera sina synder.

Fred Claus (2007)

fred-claus-di

Jultomtens stökiga bror Fred har under hela sitt liv stått i skuggan för sin generösa och perfekta bror. Nu är Fred i knipa och hamnar i fängelse, så länge inte jultomten själv betalar borgen åt honom.

Så snäll som jultomten är så går han självklart med på det, men i utbyte mot att hans storebror hjälper till med förberedelserna inför julafton.

LÄS OCKSÅ: De 5 sämsta julfilmerna

Med den otroligt erfarna Paul Giamatti som jultomte och Vince Vaughn som grinig julskeptisk storebror, utlovas inget annat än skrattfest.

Livet är underbart (1946)

It's a Wonderful Life (1946) Directed by Frank Capra Shown from left: Donna Reed, James Stewart

För många är Livet är underbart den ultimata julfilmen och ända sedan 70-talet har i Staterna visats årligen i samband med juldagarna.

LÄS MER: Livet är underbart – Filmen som blev en julklassiker

Här möter vi George Bailey, en medelklassman som växer upp i småstaden Bedford Falls. Han drömmer dagligen om att resa världen över för att sedan återvända till staterna och bygga hus höga som skyskrapor. Men varierande omständigheter gör att George Bailey aldrig tycks komma ifrån den lilla småstaden som så motvilligt format honom. Livet står helt enkelt i vägen, fast kanske kan ett julmirakel å George att uppskatta det han faktiskt har och har åstadkommit i sitt liv?

Marlon Appelgren

UA-71883076-1
Inline
Inline