Trom (säsong 1)

Trom (säsong 1)

  • 6 x 40 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Axel Diedrichs
13 februari 2022 kl. 17:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Viaplays nya kriminalare sätter klorna i en

Idag är det premiär för Viaplays dansk-färöiska thriller "Trom", som är fylld med mystiska omständigheter när en grävande journalist och polisen försöker reda ut en djurrättsaktivists plötsliga försvinnande.

  • Skapare:
    Torfinnur Jákupsson
  • I rollerna:
    Ulrich Thomsen, Maria Rich, Helena Heðinsdóttir, Olaf Johannessen m.fl.

Med ett vackert och slutet Färöarna som fond följer vi journalisten Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen) som efter tid utomlands återvänt hem för att ta reda på varför hans dotter och tillika djurrättsaktivist Sonja á Heyggis försvunnit. När hennes lik hittas blir jakten på svar genast mer intensiv och många personer i fiskesamhället hamnar på radarn, däribland en aktivistgrupp och fiskeföretaget Nordskips mäktiga ägare Ragnar í Rong. Många hemligheter nystas upp när Martinsson och den lokala förundersökningsledaren Karla Mohr (Maria Rich) gör sitt yttersta på varsin kant för att knäcka fallet.

Trom är den första dramaserien någonsin att spelas in på Färöarna, där det bor knappt femtiotusen människor. Och man kan inte begära ett mycket bättre öppningsnummer. Det här är en serie som ger krimfantasterna vad de vill ha: ett spännande deckarpussel med dramatisk upptrappning som sätter klorna i en. Detta på en spelplan som likt den i Broadchurch är omgiven av mäktiga vyer. Trom rör också vid det kontroversiella fiske som landet fått mycket kritik för de senaste åren. 

"Känslan är att Trom är här för att stanna."

Ulrich Thomsen i "Trom". Foto: Viaplay.
Ulrich Thomsen i "Trom". Foto: Viaplay.

Bredvid den krypande spänning som finns med från starten, tar skaparna god tid på sig med sin setup av arenan, befolkningen och huvudkaraktärerna. Det kommer med risken att Generation Z-tittare trillar av tidigt in på säsongen, men för den som stannar kvar är det uteslutande lönsamt. För som i de bästa kriminalarna lär vi oss då att bry oss om både strävan efter sanningen men också karaktärerna, som fallet blir allt mer personligt för ju mer av det som uppdagas. När handlingen senare intensifierar i detta stilla och fängslande land känns tyngden av insatserna och det hela blir ruggigt spännande.  

MER LÄSNING:

Trom har en bärande cast som heter duga i Ulrich Thomsen och Maria Rich. De ger en ytterligare direkt kvalitet och håller uppe ens engagemang i de mindre handlingsdrivna scenerna. Allra bäst blir det när de får spela tillsammans, vilket de förhoppningsvis får göra mer ifall serien förnyas med fler säsonger. Den bygger ju på en bokserie, så möjligheten att göra fler avsnitt finns där onekligen. Efter en säsong är känslan är att Trom är här för att stanna. 

Hela den första säsongen av "Trom" finns att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL