This England (säsong 1)

This England (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama
  • Viaplay
Sebastian Ahokas
29 september 2022 kl. 16:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Berättelsen om hur Boris Johnson tacklade pandemin

Britterna har mer eller mindre precis hunnit hämta andan efter pandemin innan första detaljerade TV-serien om hur det var kommer. I serien spelar inte Kenneth Branagh den tidigare premiärministern Boris Johnson, han ÄR Boris Johnson.

  • Skapare:
    Michael Winterbottom
  • I rollerna:
    Kenneth Branagh, Simon Paisley Day, Ophelia Lovibond, Andrew Buchnan m.fl

Redan innan Boris Johnson tog över som premiärminister den där sommardagen 2019 var han en man som delade England. Många älskade honom, men minst lika många avskydde honom och hans sätt att vara. Med andra ord var det en man under hård press från första dagen på nya jobbet. Enklare blev det inte när en dödlig pandemi började sprida sig från Wuhan ett halvår in på posten. Det blev då Boris jobb att skydda britterna från viruset.

This England handlar om hur viruset spred sig från Wuhan och vidare i världen. Vi får se händelseförloppet och hur omvärlden reagerade. Till stor del handlar serien också om hur Boris Johnson hanterade, eller inte hanterade, pandemin. Allt eftersom fler och fler britter dör av viruset ökar trycket på premiärministern, som också själv drabbas av viruset. Från TV-sändningar ser det ut som att han är lugnet själv, men vi får också se hur han själv oroas allt mer över viruset och dess framfart i landet där han styr.

Kenneth Branagh är obehagligt lik Boris Johnson

Foto: Sky.

Man kan se "This England" som ett detaljerat tidsdokument över hur början av pandemin var. Vi får genom nyhetssändningar och inblickar i folks vardag se hur viruset sakta men säkert växer, från att vara ett okänt virus i Wuhan till en global pandemi som påverkar allt och alla. Även om det kan vara jobbigt att påminnas om hur åren med viruset var, är det också intressant att påminnas om hur lite vi faktiskt visste och att se hur våra styrande makter försökte hantera situationen. Mitt i allt detta finns alltså seriens stora huvudperson: Boris Johnson.

Det är verkligen en obehagligt lik Boris Johson som Kenneth Branagh väldigt skickligt porträtterar. Gång på gång undrar man om det är en av seriens många nyhetssändningar eller om det i själva verket är skådespelaren som vi får se. Det är omöjligt att inte dra paralleller till Gary Oldman som Winston Churchill eller Meryl Streep som Margaret Thatcher. Men frågan är om inte Branagh slår båda när det kommer till att porträttera brittiska premiärministrar. Även om han är riktigt lik balanserar han ibland på linjen mellan briljant porträttering och parodisk kopia. Det blir nämligen lite väl mycket ibland, även om det är sådan Johnson faktiskt är.

Även om Johnsons oförmåga att hantera pandemin till viss del lyfts fram, är det inte mycket av den massiva kritik och kontroversiella händelser som till slut gav honom sparken som är med i This England. Istället målas han upp som lite sympatisk, småcharmig och rolig. Det tror jag att många britter kommer att irritera sig på när de ser serien. Helt felbedömd porträttering.

Seriens hjärta ligger hos befolkningen

Serien lyfter på riktigt när den zoomar ut från Boris Johnson och vi får se inblicken i det vanliga folkets vardag. Det är svårt att hålla inne tårarna när vi får se hur en äldre dam tvingas säga farväl till sin man, hur en dotter besöker sin pappa en sista gång eller hur sjukvårdspersonal försöker göra allt de kan för att rädda livet på ännu en patient. Även om Johnson är huvudpersonen i serien ligger seriens hjärta hos befolkningen som tvingas följa premiärministerns beslut och försöka överleva ännu en dag i pandemin.

Sammanfattningsvis är "This England" en intressant inblick i hur Johnson, briljant spelad av Kenneth Branagh, hanterade pandemin och hur den sköljde över landet. Serien finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL