Kenneth Branagh om rollen som Boris Johnson: Försökte vara ärlig

Kenneth Branagh om rollen som Boris Johnson: "Försökte vara ärlig"

  • Viaplay
Filmtopp
21 september 2022 kl. 08:09

Oscarsbelönade skådespelaren och regissören om nya TV-serien

Snart har "This England" premiär på Viaplay, en TV-serie som handlar om England under Covid-19. I det första avsnittet ser vi Boris Johnson drabbas av sjukdomen samtidigt som hans son föds.

Den brittiske regissören Michael Winterbottom ligger bakom hyllade titlar som 24 Hour Party People (2002) och The Trip-filmerna (2010-2020). Nu är han aktuell med TV-serien This England, som har premiär på Viaplay den 28 september. Serien, som skildrar Storbritannien under covid-19, består av sex stycken avsnitt.

I rollen som premiärministern Boris Johnson ser vi en en porträttlik Kenneth Branagh, som tidigare i år Oscarsbelönades för manuset till sin film Belfast (2021). Filmtopp har fått ta del av en intervju med den Irländske mångsysslaren, i vilken han pratar öppet om att gestalta den kontroversiella politikern.

– På något plan var det väldigt tydligt för mig att målet med att försöka gestalta Boris Johnson vore att gå till källan. Så min tydliga instinkt var att läsa allt som han hade skrivit eller som tillskrivits honom. Alla de många böckerna om Churchill, om grekerna, om London och alla insamlade tidningsartiklar; andra saker som skrevs när han var yngre och när han var på universitetet. Radioframträdanden, panelshowframträdanden, platser där han antingen skrivit själv eller uttryckt sig utan någon form av mellanhand, säger Kenneth Branagh.

This England
Kenneth Branagh som Boris Johnson. Foto: Viaplay.

"Britterna har sin syn på Boris Johnson"

Eftersom Boris Johnson är en person som många redan har bestämda åsikter om, valde Kenneth Branagh att hålla sig så nära fakta som möjligt.

– Jag försökte att hålla mig ärlig genom att lyfta ut mig själv ur ekvationen. Jag insåg att detta, mer än något tidigare, inte var något att spinna vidare själv på. Publiken behöver inte det eftersom britterna har sin syn på Boris Johnson och vad som hände under den här pandemin. Så om vi kunde hålla oss så nära all fakta som möjligt, skulle publiken själva kunna bestämma hur de kände för den här rekonstruktionen av vad som skedde bakom kulisserna. Mitt jobb var att försöka hålla mig på en så rak och smal bana som möjligt.

Kenneth Branagh
Kenneth Branagh i "Mordet på Orientexpressen". Foto: Disney.

Sminkades i timmar

För att se ut som Boris Johnson behövde Kenneth Branagh krävdes det ett omfattande arbete. Han berättar:

– Det tog runt tre timmar varje dag att komma i kroppskostymen och sedan olika proteser. Ena var som en balaclava-halsbit och mycket av tidsåtgången lades bara på att se till att proteshudbitar såg sömlösa ut mot min egen hud. Sedan var vi tvungna att dra ner ögonlocken för att få till den typ av lätt lutning som är ett "Johnsonianskt" familjedrag och sedan fanns det uppenbarligen ett hårstycke att bära. Jag har väldigt tunna – eller vissa skulle säga att jag inte har några – läppar och Boris har en ganska stor överläppm så jag fick en ny. Det var briljant gjort men det betydde att man definitivt var en soppätare under dagen. Det var ingen protes som lät en befinna sig i en värld av tuggande, säger Kenneth Branagh.

This England har premiär på Viaplay den 29 september.

NÄSTA ARTIKEL