Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Red Election (säsong 1)

Red Election (säsong 1)

  • 10 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 oktober 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 oktober 2021

Årets kanske mest irriterande TV-serie

Spännande ämnen som digital krigföring och skandalösa deep fake-videos lovar gott, men filmtopps Eric Diedrichs blir mest bara irriterad över Viaplayseriens skamlöst utdragna säsong.

  • Skapare:
    William Diskay, Jonas Fors m.fl.
  • I rollerna:
    Lydia Leonard, Victoria Carmen Sonne, Stephen Dillane, James D'Arcy m.fl.

MER LÄSNING:

Efter att ha sett Red Election blir det till att återgå med att täcka kameran på min dator och köra VPN på heltid. Oavsett om man har något att dölja eller inte, ska ens privatliv vara just privat. Men frågan är om det egentligen skulle göra någon som helst skillnad med en liten klisterlapp på ens kamera – i Viaplays nya serie Red Election framgår det tydligt att om man väl fått sin telefon, dator eller platta hackad så blir man snabbt en vandrandes walkie-talkie. Med eller utan skärm.

Det är just dessa aspekter – hur dagens digitala teknik kan användas emot oss och emot samhället i stort – som gör premissen i Red Election rysligt spännande. Här följer vi den brittiska agenten Beatrice som trasslas in i ett nät av lögner och korruption på en internationell spelplan. Samtidigt som terrorattentat planeras, försöker ryssarna påverka en avgörande folkomröstning som kan ändra hela Storbritannien framtid. Unionens naive premiärministern (med lika spikrak moralkompass som Leslie Knopes i Parks and Recs) blir gång på gång dragen i smutsen om det så rör sig om deep fake-videos eller inspelade, manipulerade privata samtal.

Beatrice spelas av Lydia Leonard (Gentleman Jack). I det första avsnittet korsas hennes vägar med Katrine (Victoria Carmen Sonne) som arbetar för den danska underrättelsetjänsten. Av olika anledningar kan de inte lita på varandra men måste likväl försöka nysta i samma garn. Ibland tillsammans, ibland i varsin ände på snöret.

Spänningsdelarna bättre än dramat

Som du kanske märker gillar jag upplägget skarpt. Politisk korruption, spionage, luriga ryssar som vill att alla ska ha det lika dåligt som de har det i moderslandet… Dessutom är skådespelet överlag väldigt bra, särskilt från våra "leading ladies". Problemet är bara att man inte vet när man ska sluta.

Red Election känns som att försöka bre en stor bit bröd med alldeles för lite smör – jävligt torrt med en och annan smarrig smörklump däremellan. Efter en schysst säsongsinledning visar sig det femte avsnittet vara uselt, liksom det sjätte, men så kommer en rejäl revival i det sjunde för att sedan avrunda äventyret med två snarkningar och en suck. När det väl kommer till kritan och säsongen avslutas, misslyckas man med att knyta ihop säcken. Detta trots att man har haft åtminstone tre stycken helt överflöda avsnitt på sig.

Att det är bäddat för en till säsong är tydligt, men om den förverkligas är en annan femma. I så fall gäller det att verkligen skruva på både karaktärer och handling. Mitt tips – fimpa de trötta karaktärsdramerna och fokusera på spänningen, det är som thriller "Red Election"  fungerar.

NÄSTA ARTIKEL