R.I.P. Henry – ny dramaserie på Viaplay

Recension: R.I.P. Henry (säsong 1)

  • 8 x 42 min
  • Drama
  • Viaplay
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 10:01 | Publicerad 15 januari 2023 kl. 10:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svag start för Viaplays norska läkarserie

I dag är det premiär för "R.I.P. Henry" på Viaplay. Filmtopps Eric Diedrichs är inte särskilt imponerad av de inledande avsnitten.

  • Skapare:
    Arild Fröhlich, Linn-Jeanethe Kyed, John Kåre Raake
  • I rollerna:
    Mads Ousdal, Julie Agnete Vang, Arthur Berning m.fl.

Henry Johnsen är en arrogant läkare i en norsk småstad, som en dag drabbas av en aggressiv hjärntumör. Han bestämmer sig för att hålla sin cancer hemlig och att på egen hand hitta ett slags botemedel. Kommer det nya tillståndet göra honom mer ödmjuk? Kanske det.

Egentligen hade det nog varit bättre om Filmtopps Andreas Ziegler hade skrivit den här recensionen, han har trots allt en fäbless för just läkarserier. Samtidigt ska väl även de som inte går ner i spagat så fort en läkarrock syns på skärmen ska väl också få säga sitt? Jag vill ändå tro att vi är i majoritet.

R.I.P. Henry
Foto: VIaplay

Sällan särskilt rolig

Läkarfantast eller inte, jag var ändå nyfiken på R.I.P. Henry. Norsk filmindustri har trots allt momentum just nu med en stadig ström av nya spännande produktioner, men efter att ha sett två av åtta avsnitt har jag inte särskilt mycket att egentligen säga om Viaplays nya serie. Den tuffar på, är lite småkul och skapligt genomförd – men aldrig mer än så.

Handlingen är långt ifrån kittlande, liksom den utnötta schablonen med en tyken men briljant läkare. Försöken att göra humor av Henrys grumpenhet funkar sällan, som när det görs föga kreativa skämt om MeToo eller halvdana avhyvlingar som skulle få Kjell Bergqvist att skämmas. Men då och då glimrar det till och kanske hittar serien sin form längre fram.

Rip Henry
Foto: Viaplay

Potentialens dörr ställs på glänt

Om jag ska lyfta fram något positivt tycker jag att Mads Ousdal (Henry) och Julie Agnete Vang (potentiellt kärleksintresse) har rätt kul kemi tillsammans. Likaså är de storslagna naturmiljöerna mycket vackra. Mot slutet av det andra avsnittet ställs också potentialens dörr på glänt med några intresseväckande trådar som kan leda till ett högre betyg längre fram – men nu grundas ju recensionen på de avsnitt som blivit tillgängliga för oss recensenter.

"R.I.P. Henry" finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL