Se trailern till Viaplays giftiga drama Litvinenko med David Tennant

Recension: Litvinenko (säsong 1)

 • 4 x 45 min
 • Drama
 • Viaplay
Filmtopp
15 januari 2023 kl. 18:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Påminner om Chernobyl – fast kortare

Den 17 januari släpps de två första avsnitten av Viaplays storsatsning "Litvinenko". Filmtopp har fått en förhandsvisning på hela säsongen som handlar om ett av de farligaste fallen under hela Scotland Yards existens.

 • Regi:
  Jim Field Smith
 • Manus:
  George Kay
 • I rollerna:
  Margarita Levieva, George KayMark Bonnar, Neil Maskell, David Tennant m.fl.

Den nya serien består av fyra avsnitt där vi får följa poliserna som ska klura ut vem som ansvarade över giftmordet på den tidigare KGB-översten Alexander Litvinenko 2006. Likt andra serier som är baserade på verkliga händelser är den medryckande och extra fascinerande – det har trots allt skett på riktigt.

Med en stark öppning dröjer det inte länge innan serien fastnar på en och man känner måstet över att titta vidare. Vem gjorde det och hur? Vad är polonium-210? Med inblandning av Ryssland är berättelsen högaktuell än i dag. 

En strålande serie

Litvinenko är regisserad av Jim Field Smith och skriven av George Kay. De två har tidigare arbetat på Criminal: UK (2019-2020), och Kay har även skapat populära serien Lupin (2021-). Tillsammans verkar duon ha hittat ett välfungerande arbetssätt för att få ut det bästa av varandra; Litvinenko är en strålande serie som påminner om HBO:s succé Chernobyl (2019) där vi också får ta del av den tuffa baklängesutredningen för att hitta källan till den dödliga strålningen. 

Ett intressant val av skaparna är den höga ljusexponeringen, som stundtals kan dra fokus från händelserna i serien. Är det ett artistiskt beslut av regissören eller är det en metafor för strålningen som serien kretsar kring? Annat som är lysande är skådespelarna. Margarita Levieva skiner i rollen som Alexander Litvinenkos fru Marina samtidigt som David Tennant alltid är en fröjd att se på.

Recension: Litvinenko (säsong 1)
Foto: Viaplay.

Perfekt för sträckkollning

Avsnitten känns kortare än 45 minuter och går därför bra att kolla på en kväll om man vill. Serien har precis rätt mängd spänning och dialog och blir aldrig långtråkig. Däremot kan en varning utlysas: det finns hög risk att du kommer vilja sätta dig in i fallet på djupet efter att ha tagit del av dessa fyra, väldigt engagerande avsnitt. 

"Litvninenkos" två första avsnitt släpps den 17 januari på Viaplay, därefter ett avsnitt i veckan.

Nine Selander

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL