Se trailern till Viaplays giftiga drama Litvinenko med David Tennant

David Tennant om nya serien Litvinenko: "Skådespel är alltid lite fånigt"

  • Viaplay
Filmtopp
15 januari 2023 kl. 14:01

Den brittiska stjärnan berättar

I Viaplays nya serie "Litvinenko" spelar David Tennant titelpersonen – den ryske sanningssägaren som mördades på Vladimir Putins order. Nu berättar BAFTA-vinnaren om arbetet med serien.

Genom åren har vi sett den brittiske skådespelaren David Tennant spela dödsätare i Den flammande bägaren (2005), utreda mord med Olivia Colman i Broadchurch (2013-2017), gestalta självaste Doctor Who (2005-2023) och spela ondskefull demon i Good Omens (2019-2023). Nu får vi se honom i något helt annat, nämligen som Alexander Litvinenko – en sanningssägare som förgiftades på Vladimir Putins order och som levde länge nog för att vittna på sitt eget mord.

– Han var tvungen att dela med sig av sin bild av korruptionen i Ryssland och var medveten om att han satte sig själv i skottgluggen. Ändå tvekade han inte, utan gjorde det om och om igen. Han vägrade att sluta. Han var bestört och livrädd över vad som hände med sitt älskade land. Han kunde inte titta bort och det var därför han till slut mördades, säger David Tennant.

Det är tydligt att skådespelaren förundras över Litvinenkos beslut.

– Det säger en del om hans extraordinära moralkompass. Vad skulle du själva ha gjort under sådana omständigheter? Skulle du ha haft modet? Skulle du vara så modig? Jag vet inte om jag skulle ha det. Han visade en anmärkningsvärd klarhet när det kom till vad han trodde var rätt och vad han trodde var fel. I slutändan är det därför han dödades. Men han dog med sin integritet i behåll.

Broadchurch
Oliva Colman och David Tennant i "Broadchurch". Foto: ITV

"Som något från en James Bond-film"

David Tennant berättar om varför han attraherades till att spela Litvinenko och minns hur osannolik han tyckte historien först föreföll.

– En anledning var historiens innebörd och behovet av att återberätta den på grund av dess betyder för oss alla, personligen och geopolitiskt. Och så George Kays manus, som väckte historien så levande och tydligt till liv. Som alla andra minns jag att jag såg den där bilden av Alexander "Sasha" Litvinenko i sjukhussängen och att jag fick nys om hela historien väldigt snabbt. Det hela kändes så osannolikt till en början, som något från en James Bond-film. Det kändes inte som något som hände i den verkliga världen. Och den alarmerande, slående bilden av honom var så kraftfull

Varför förgiftades han?

– För Litvinenko fanns det inga tvivel. Ett brott som detta skulle aldrig genomföras utan Vladimir Putins tillåtelse och vetskap. Det finns ett berömt citat när Putin avfördar allt och säger att han är död, och inte Lazarus. Men om vi kan åstadkomma någonting genom att berätta den här historien så är det att låta honom vara Lazarus. Att han får resa sig från de döda och peka finger och inte falla i glömska.

Litvinenko
David Tennant i "Litvinenko". Foto: Viaplay

"Det kändes oerhört dystert"

Det är uppenbart att detta har varit en tung roll för David Tennant att göra. Han berättar om den känslomässiga aspekten och ansvaret han kände över att spela Litvinenko.

– Det kändes otroligt dystert. Hela grejen med att lägga sig i den och få alla kablar, hjärtmonitorn och sjukhusrocken ordnade på rätt sätt. Det var en hel del palaver. Så i början av en scen gick jag in i sängen och stannade bara där. Det var delvis det praktiska med det men det blev också ett val.

– Det är svårt när man spelar en riktig person. Man känner ett ansvar för allvaret i det ögonblick du återskapar. För det finns en del av skådespeleriet som alltid är lite fånigt. Det är hittepå, det är på låtsas.

Han fortsätter:

– Det är ganska svårt att förklara och man kan låta fruktansvärt pretentiös, men jag kände ett ansvar över att inte tramsa. Så jag lade mig i sängen stannade där. Jag skulle försöka hitta stillheten. Det hjälpte mig också att koncentrera mig och hitta rätt fokus. Återigen, efter att ha träffat Marina, var hon väldigt generös och delade många fotografier av familjen tillsammans. Du kände bara betydelsen av alla dessa saker i det ögonblicket och du ville respektera det lika mycket som något annat.

Med det tackar vi David Tennant för intervjun. "Latvinenko" har premiär på Viaplay tisdagen den 17 januari.

NÄSTA ARTIKEL