Partisan (säsong 1)

Partisan (säsong 1)

  • 5 x 50 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Uppdaterad 16 augusti 2020 kl. 11:07 | Publicerad 12 augusti 2020 kl. 12:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Partisan” är en av årets bästa svenska serier

Viaplays nya thrillerserie, med Fares Fares och Johan Rheborg i huvudrollerna, är lika spännande som den är visuellt snygg. ”Partisans” fem avsnitt är definitivt välspenderad tv-tid.

  • Skapare:
    Amir Chamdin, Fares Fares
  • I rollerna:
    Fares Fares, Johan Rheborg, Sofia Karemyr, Anna Björck, Ylvali Rurling m.fl.
Fares Fares i "Partisan".
Fares Fares i "Partisan". Foto: Viaplay.

Det råder ingen tvekan om att svenskt tv-skapande har blivit avsevärt bättre under de senaste åren. Men de mer hyllade svenska serierna håller allt som oftast till i Stockholm och flyter därför rent visuellt ofta ihop med varandra, särskilt med tanke på att vi har en enorm förkärlek till kriminalare här i Sverige. 

Partisan lyckas däremot stå ut i mängden tack vare ett uppfriskande miljöombyte och ett visuellt berättande som för tankarna till en blandning av Alex Garlands Devs och Ari Asters Midsommar. Det känns faktiskt som att Partisan hade kunnat bli en riktigt populär thriller hos amerikanska FX eller HBO, förutom att alla snackar svenska och de fortfarande inte gillar undertexter där borta i staterna.

Handlingen utspelar sig i det lilla jordbrukssamhället Jordnära, ett ”gated community” med höga stängsel och vakter vid den enda vägen in. På insidan döljer sig däremot vidsträckta ängar, skog och jordbruksmark som försörjer alla de boende på orten. Alla tycks arbeta med odling eller någon slags forskning, där det naturliga och ”utan tillsatser” står i fokus. 

Vi tittare släpps in i storyn när den nyanställda lastbilschauffören Johnny (Fares Fares) blir ombedd att hämta upp två fosterflickor på vägen till sitt nya arbete i Jordnära. Flickorna ska få det bättre där får vi tidigt veta. Medan bilder på Jordnäras gymnasistlag tränar i takt till hypnotiserande musik, vilket i samband med solsken och tjusig natur fortsätter att påminna om den där olustiga känslan de flesta fick under den första halvan av Midsommar. Det är något som inte står helt rätt till i Jordnära.

Johan Rheborg och Fares Fares i "Partisan".
Johan Rheborg och Fares Fares i "Partisan". Foto: Viaplay.

Väl på plats möts flickorna och Johnny av Jordnära-chefen Kent (Johan Rheborg), som tidigt blir förvånad över att Johnny inte ser ut som en Johnny... som av andra boende snabbt blir omdöpt till ”svartskallen”. Men han gör ju ett så bra jobb – och det finns inte tid att hitta någon annan chaufför med så kort varsel får vi tidigt veta. 

Därefter händer det en rad spännande saker som både Viaplay och seriens skapare har valt att hålla mer eller mindre hemligt i både trailers och snack inför den första säsongens premiär... vilket jag därför inte tänker gå in på alls, eftersom desto mindre du vet ju bättre kommer Partisan sannolikt att kännas.

Med ett genomgående bra manus, fint skådespel och en riktigt snygg och fräsch visuell regi – så råder det ingen tvekan om att "Partisan" är värd att ge en chans. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL