Maskineriet. Foto: Nordic Entertainment Group

Maskineriet (säsong 2)

 • 6x 50 min
 • Thriller, Action
 • Viaplay
Uppdaterad 16 maj 2022 kl. 10:05 | Publicerad 14 maj 2022 kl. 18:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En thrillerserie som innehåller allt!

Efter en nagelbitande första säsong av Viaplay-serien "Maskineriet" fortsätter den att överraska med nya avsnitt. Storyn är riktigt bra, men det som gör Maskineriet ännu bättre är de fantastiska skådespelarinsatserna.

 • Regi:
  Richard Holm
 • Manus:
  Niclas Ekström, Kjersti Ugelstad
 • I rollerna:
  Kristoffer Joner, Julia Schacht, Hanna Alström, Emilia Roosmann, Anastasios Soulis m.fl.

På samma sätt som öppningsscenen i första säsongen gjorde åskådaren engagerad direkt, börjar den andra säsongen med en minst lika farlig och nytänkande sekvens som får en att önska att man inte var i huvudkaraktärernas skor. 

Jimmy (Gabriel Gunerius Fevang) är trött på att inte få träffa varken sin pappa eller mamma, då båda sitter fängslade efter första säsongens händelser, och bestämmer sig därför för att få ut dem. Med en hemmagjord bombväst dyker han därför upp på skolan och tar sin klass och lärare som gisslan i hopp om att hans föräldrar ska släppas fria.

Han får dit sin pappa och lurar sedan polisen när de lyckas ta sig därifrån tillsammans med läraren som nu tvingas bära västen. Det går däremot inte som han hade tänkt sig och polisen är snart hack i häl.

Efter en skrämmande avslutning på första avsnittet då bombvästen smäller av, undrar vi i publiken hur våra kära huvudkaraktärer någonsin ska kunna ta sig ur den här smörjan. Därefter följer ytterligare en berg-och-dalbana genom hela säsongen som sedan slutar på ett något tillfredsställande sätt.

En helhet som räcker hela vägen

Kristoffer Joner i Maskineriet. Foto: Nordic Entertainment Group
Kristoffer Joner i Maskineriet. Foto: Nordic Entertainment Group

Kristoffer Joner (pappa Olle Hultén) gör en otrolig skådespelarinsats som väcker känslor med sin lågmälda ton och suger in mig som åskådare när han återigen bevisar hur familjen betyder allt för hans karaktär.

Vi får även bevittna Josefins (Hanna Alström) karaktärsutveckling från att vara en traumatiserad förälder till att bli lika involverad i skjutandet och dödandet som sina medspelare, vilket visar på hur kunniga manusförfattarna är på att skriva karaktärer. 

Lägg även till den rysliga scenen med Nina (Julia Schacht) som, när hon letar efter Monica (Emilia Roosmann), blir överfallen av en instängd vakthund och tvingas kväva den med en plastpåse.

Serien bjuder på fler nytänkande godbitar och slutar sedan på ett tillfredsställande sätt med ett klassiskt switcheroo som liknar Blåsningen (1973) och frågan som uppstår är: Är det här slutet eller kommer det en säsong till? Slutet är ju bra, och den borde vara slut här, men som åskådare vill jag bara se mer.

Maskineriet säsong 2 är absolut sevärd och bland de bättre svenska produktioner som gjorts på senare år. Seriens säsong 2 har premiär på söndag 15 maj på Viaplay. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL