10 filmer om filmskapande

10 filmer om filmskapande

Filmtopp
08 maj 2022 kl. 08:00

Metafilm: Filmatiseringen av filmen

Talanglösa filmregissörer, falsk verklighet, drömmen om att slå igenom i Hollywood. Dessa filmer har väldigt skilda handlingar, men gemensamt de är filmer som handlar om filmskapande.

Dolemite Is My Name (2019) 

Dolemite Is My Name
Foto: Netflix.

Rudy Ray Moore var fast besluten att ta sig in i komedin som ståuppkomiker och skapade alter egot Dolemite som sedan skulle bli huvudkaraktären i hans film med samma namn. Han var villig att göra allt för att lyckas och trots alla nejsägare gav han aldrig upp på sin dröm. Drömmen om att göra ett namn för sig själv och att representeras på filmduken. 

I denna biografiska dramakomedi skildras berättelsen om rap-legenden Rudy Ray Moore och hur han bestämde sig för att börja med komedi och film som senare skulle beskrivas som en av de bästa blaxploitation-filmerna under 70-talet. Den legendariske Eddie Murphy spelar rollen som Rudy Ray Moore i denna galna skildring som är baserad på en sann historia tillsammans med bland annat Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson och Snoop Dogg.  

Streama på: Netflix

Once Upon a Time in Hollywood (2019) 

Once Upon a Time in Hollywood
Foto: Sony.

Under de sista åren av Hollywoods guldålder försöker den inte så lika relevanta tv-skådisen Rick Dalton tillsammans med sin stuntman Cliff Booth nå framgång och kändisskap innan det är för sent. Rick försöker samtidigt bli vän med sina nyinflyttade grannar, Sharon Tate och Roman Polanski, i hopp om att det ska gynna hans karriär och Cliff plockar upp en kvinnlig liftare i god tro, men vars lojalitet ligger hos The Family. 

Den hyllade filmskaparen Quentin Tarantino levererar ännu ett våldsamt spännande verk med Leonardo DiCaprio som Rick Dalton, Brad Pitt i rollen som Cliff Booth och Margot Robbie som Sharon Tate. Fler stora profiler som syns i filmen är Dakota Fanning, Luke Perry och Al Pacino.  

Streama på: HBO Max, Viaplay, Amazon Prime 

The Disaster Artist (2017)

The Disaster Artist (2017)
Foto: Warner Bros.

Greg Sestero försöker slå igenom som skådespelare när han en dag möter den minst sagt mystiska Tommy Wiseau och duon bestämmer sig för att resa till Hollywood där de hoppas få sina drömmar uppfyllda. Det visar sig vara svårare än de kunnat föreställa sig och de kommer fram till att de ska producera sin egna film med dem i huvudrollerna. Vilket inte heller är det lättaste och konflikter uppstår när Tommy känner att Gregs flickvän Amber kommer i vägen för deras vänskap och när Greg blir erbjuden en roll i en serie som han inte kan acceptera på grund av att Tommy vägrar kompromissa med filmens schema. 

Baserad på verkliga händelser runt filmen The Room som gick från dyr flopp till kultfilm. James Franco gör imponerande rollprestation som den minst sagt säregna Tommy Wiseau tillsammans med sin lillebror Dave Franco som den aspirerande skådespelaren Greg Sestero.  

Streama på: HBO max

Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Me and earl and the dying girl
Foto: Fox Searchlight Pictures.

17 åriga Greg Gaines är en vanlig elev som försöker ta sig igenom high school precis som alla andra, såb han håller sig mest för sig själv. Han brukar spendera sin tid på att skapa parodier på klassiska filmer, men allting förändras en dag när får reda på att hans gamla barndomsvän Rachel Kushner diagnoserats med leukemi och hans föräldrar tvingar honom att finnas där för henne i denna svåra tid som kan vara den sista i hennes liv. De börjar motvilligt tid ihop tills de börjar uppskatta den och Greg introducerar henne till och med för sin kollega Earl som själv säger att han och Greg är vänner även om Greg inte vill säga det. 

Me and Earl and the Dying Girl är skriven av Jesse Andrews och i rollerna som Greg Gaines, Earl Jackson och Rachel Kushner har vi Thomas Mann som tidigare varit med i Project X, RJ Cyler från Power Rangers och Olivia Cooke som också kan ses i Ready Player One.  

Streama på: Disney+

Saving Mr. Banks (2013)

Saving Mr. Banks
Foto: Disney.

Walt Disneys döttrar älskar boken om Mary Poppins så mycket att han ger dem ett löfte om att han ska filmatisera den, men det han inte insåg var att det skulle ta 20 år innan han kunde hålla sitt löfte. För författarinnan P.L Travers hade inget intresse av att hennes älskade barnflicka skulle förstöras i maskinen känd som Hollywood. Efter lång tid väljer hon ändå att möta Walt för att diskutera vad han har att säga då boken har slutat sälja och pengarna börjar ta slut, men hon är en kompromisslös upphovskvinna och om han vill ha rättigheterna måste han vara övertygande. 

Med en klockren rollsättning ser vi Tom Hanks som Walt Disney och Emma Thompson i rollen som P.L Travers. Andra bekanta ansikten som också dyker upp är Colin Farrell, B.J. Novak och Bradley Whitford

Streama på: Disney+

Hitchcock (2012)

Hitchcock (2012)
Foto: Fox Searchlight Pictures.

I denna biografiska drama följer vi Alfred Hitchcock och hans fru Alma i deras relation samtidigt som inspelningen av hans mest välkända klassiker Psycho sker. Efter att ha fått höra av en reporter i samband med sin senaste film North by Northwest att det kanske är dags för Hitchcock att pensionera sig från filmbranschen försöker han istället hitta tillbaka till sina unga år när han vågade vara artistiskt utmanande. Detta är en berättelse om den banbrytande filmen Psycho, men också om kvinnan bakom auteuren. 

Anthony Hopkins är slående i rollen som Alfred Hitchcock tillsammans med sin fru Alma som spelas av den magnifika Helen Mirren. I Hitchcock ser vi också skådespelare som Scarlett Johansson, Danny Huston och Toni Collette

Streama på: Disney+

Tropic Thunder (2008)

10 filmer som inte hade kunnat göras i dag
Foto: Paramount.

En grupp skådespelare spelar in en krigsfilm i Vietnam som baseras på krigsveteranen sergant John “Four Leaf” Taybacks, men den oerfarne regissören Damien Cockburn har svårigheter att styra skådespelarna vilket resulterar i att inspelningen blir allt annat än bra. Efter att ha blivit övertygad av “Four Leaf” släpper Damien ut skådespelarna i djungeln för att filma dem med dolda kameror för att få en så realistisk film som möjligt. Det visar sig vara mer riskfyllt än de kunnat ana när skådespelarna tvingas bli de soldater som de spelat för att överleva. 

I denna galna actionkomedi ser vi bland annat skådespelarna Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr, Brandon T. Jackson och Jay Baruchel som tvingas strida för sin överlevnad. 

Streama på: Amazon Prime

The Blair Witch Project (1999) 

Streama The Blair Witch Project (1999)
Foto: Artisan Entertainment.

Skräckmokumentären The Blair Witch Project är en kultförklarad rysare om tre stycken filmskolestudenter som ger sig ut skogen i Maryland för att filma en dokumentär om den lokala legenden Blair Witch. De packar med sig allt de behöver och ger sig av ut i Black Hills Forest för att aldrig återvända. Ett år efter deras försvinnande hittas deras kamerautrustning med deras inspelningar som resulterade i denna film.

Streama på: Viaplay 

The Truman Show (1998)

The Truman Show
Foto: Paramount.

Han var resultatet av en oönskad graviditet och hans biologiska mamma valde därför att adoptera bort honom, till ett företag som hade stora planer för den nyfödda Truman Burbank. Han blir placerad i en ny familj med mamma Angela Burbank som egentligen heter Alanis och pappa Kirk Burbank som på riktigt heter Walter där han växer upp i en värld som han upplever som trygg och normal. Det han inte vet är att han är huvudrollen i den mest autentiska realityserien i världen med dolda kameror på alla tänkbara ställen som fångar hans minsta rörelse i en sändning som aldrig slutar. Alla han känner, varenda en av dem arbetar för företaget som adopterade honom och allihopa har ljugit för honom hela hans liv. När det börjar närma sig hans 30-årsdag börjar han förstå att allt inte är som det ser ut, men det är inte så lätt att komma undan när du inte kan gömma dig eller lita på någon i ditt liv.  

Jim Carrey spelar rollen som den ovetande Truman Burbank i denna absurda dramakomedi. I rollerna som Trumans föräldrar ser vi Holland Taylor och Brian Delate. Ed Harris gör rollen som Christof, skaparen bakom realityserien. 

Streama på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime

Ed Wood (1994) 

Ed wood (1994)
Foto: Paramount.

Den ambitiösa filmregissören Edward D. Wood Jr gör allt han kan för att uppfylla sina drömmar trots att han är helt talanglös. I denna biografiska dramakomedi skildras den oerhört engagerade Ed Wood när han försöker lyckas inom filmbranschen och hur hans filmer som bland annat Glen or Glenda blev misslyckanden, men också hans oväntade vänskap med skräcklegenden Bela Lugosi och hans liv som transvestit. 

Mästerregissören bakom Ed Wood är ingen mindre än Tim Burton med sin säregna stil. Johnny Depp fyller rollen som Edward D. Wood Jr tillsammans med Martin Landau i rollen som Bela Lugosi. Andra som vi också kan se i Ed Wood är Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette och Bill Murray

Streama på: Disney+

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL