Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Huss: Gisslan (2021)

Huss: Gisslan (2021)

 • 1 tim 27 min
 • Kriminaldrama
 • Viaplay
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 april 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 april 2021

Huss prövas hårt i farlig situation.

I tredje Huss-filmen sätts den nyss utexaminerade polisen Katarina Huss på prov när hon blir en del i en gisslansituation. Det blir en film med mycket spänning och våldsamma scener.

 • Regi:
  Annika Appelin
 • Manus:
  Hans Jörnlind
 • I rollerna:
  Karin Franz Körlof, Kajsa Ernst, Anders Berg, Kardo Razzazi m.fl.

MER LÄSNING:

Recension – Huss: Korrigeringen

Recension – Huss: Aspiranterna

Göteborgs välbärgade och exklusiva områden skakas om av en inbrottsvåg och sätter hela området i oro. Ingen vet vilka som ligger bakom brotten eller vilket hus som står näst på tur. Huss och hennes kollegor får i uppdrag att patrullera området och kolla till husen. Ett till synes relativt lugnt uppdrag.

Men vad som ser ut att vara ett rutinuppdrag blir till en livsfarlig och blodig situation när Huss och hennes kollega Robert blir tagna som gisslan efter att de överraskar två inbrottstjuvar i en bostad. Katarina tvingas göra allt hon kan för att rädda den drabbade familjen, Robert och sig själv.

Överspelade spänningscener förstör spänningen.

Hittills har Huss-filmerna på Viaplay varit en historia som blandat och gett. En premiärfilm som lämnade mig besviken följdes upp av en andra film som visade förbättring och ingjöt hopp. I den tredje filmen börjar det hela bra. Den bygger länge upp till något spännande och lyckas stundvis engagera ordentligt. Men den faller sedan i det dramatiska gisslandramat. Händelseförlopp som går till överdrift, överspelande skådisar och upprepande manus gör det hela snarare parodiskt. Dessutom känns det som att ett par relativt grundläggande frågor lämnas obesvarade. Men förhoppningsvis besvaras dessa i fjärde filmen.

I tidigare Huss-recensioner har jag klagat på att realismen och filmernas verklighetstrogna inslag inte riktigt lyckas. Så även i denna filmen. Flera märkliga beslut, poliser som läser helt fel registreringsummer och rimligheten i det hela är bara några saker som gör att det ibland skär sig. Det märks att filmen vill mycket och vill förmedla en bild av samhället och verkligheten, men det känns ibland rätt långt ifrån verkligt. Åtminstone med andra polisseriers mått.

Till slut får jag erkänna att den tredje filmen den svagaste hittills. Den har en i grunden intressant handling, men som tappar bort sig på vägen till eftertexterna.

För mer läsning --> Scrolla vidare

NÄSTA ARTIKEL