Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Close to me. Foto: Viaplay/NENT Studios

Close to Me (säsong 1)

  • 6 x 47 min
  • Thriller, Drama
  • Viaplay
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
12 september 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
12 september 2021

Minnesförlust i centrum i mörk miniserie.

Connie Nielsen spelar Jo i miniserien Close to Me där en minnesförlust efter ett fall i en trappa blir starten på en lång utredning. Vad var det egentligen som hände innan hon föll?

  • Skapare:
    Angela Pell
  • I rollerna:
    Connie Nielsen, Christopher Eccleston, Susan Lynch, Leanne Best m.fl

Jo Harding lever ett idylliskt och nästintill perfekt liv med sin man Rob (Christopher Eccleston) i deras fina hus ute på den brittiska landsbygden. Men en dag vaknar Jo upp nedanför trappan. Blodet rinner från skallen. Någon vecka senare vaknar hon upp på sjukhuset. Livet har hon kvar, men alla minnen från det senaste året är helt borta.

Kvar finns bara obegripliga och otydliga minnesbilder. Hon försöker få hjälp av sina barn, kollegor och släktingar med att få klarhet i vad det är som hänt det senaste året och kvällen då hon föll, men det känns som att det är saker som de inte vill berätta.

Vad är det egentligen som hände och vad är det som någon försöker dölja? Frågorna är många och sakta blir minnesbilderna fler och tydligare för Jo i serien baserad på Amanda Reynolds novel. Kanske är hennes liv inte så perfekt som hon trott.

Nervkittlande men något repetitivt.

I Viaplays psykologiska thriller kastas vi direkt in i seriens viktigaste scen där en blodig Jo (Connie Nielsen) ligger blodig nedanför en trappa. När vi i nästa scen får reda på att alla hennes senaste minnen är borta blir vi snabbt varse om seriens koncept och handling. Det är i grunden en intressant och spännande handling där vi vet lika lite som huvudkaraktären vad som hänt och lämnas länge lika ovetande och konfunderade. När nya minnesbilder då och då droppas tillåts vi som tittare försöka lösa vad det är som hänt på ett sätt som gör det svårt att sluta titta.

Ibland kan serien dock kännas lite repetitiv. Jo är arg för att hon inte kan minnas, får en ny minnesbild och blir arg på att ingen sagt vad som hänt. Dessutom återanvänds många av seriens mest överraskande ingredienser och twister så att även dessa tappar sin edge. Någonstans hade Close to Me mått bra av att kortas ned lite för att göra något åt det bitvis onödigt sega tempot.

MER LÄSNING:

I rollen som Jo hittar vi den danska stjärnan Connie Nielsen som verkligen blandar och ger i den mörka serien. Hon kan i samma avsnitt gå från att göra en av sina mest gripande och imponerande insatser till att tappa det helt och gå till överdrift. Till sin hjälp har hon Christopher Eccleston, ännu en bekant stjärna. Även han imponerar och ligger tillsammans med Nielsen grund för flera nervkittlande scener som får det att krypa i kroppen.

Viaplay bjuder oss på en mörk psykologisk thriller med en hel del spänning och twister. Även om den ibland kan kännas lite upprepande så är det helt klart en sevärd serie som är svår att slita sig från när man väl börjat titta. I slutändan balanserar den på gränsen till en fyra i betyg, så låt inte trean stoppa er från att se den.

NÄSTA ARTIKEL