Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Becoming Elizabeth (säsong 1)

Becoming Elizabeth (säsong 1)

 • 8 X 55 min
 • Drama
 • Viaplay
Jonathan Smeds | Recension
15 juni 2022
Jonathan Smeds | Recension
15 juni 2022

Halvt fängslande historia om Jungfrudrottningen

Drottningen Elizabeth I regerade över England mellan åren 1558-1603 och hennes år på tronen har filmatiserats ett flertal gånger. Nu har "Becoming Elizabeth" premiär, där vi får följa den framtida drottningen under sin tonårsperiod.

 • Skapare:
  Anya Reiss
 • Regi:
  Justin Chadwick
 • Manus:
  Anya Reiss, Suhayla El Bushra, Anna Jordan & Emily Ballou
 • I rollerna:
  Alicia von Rittberg, Romola Garai, Jessica Raine, Tom Cullen, Bella Ramsey m.fl.

Henrik VIII av England är i dag inte enbart känd för att han var kung, utan också på grund av sina många äktenskap. Totalt hann han gifta sig sex gånger, och fick tre "rättmätiga" barn (utöver det hade han flera andra). Dessutom bröt han med den romersk-katolska kyrkan. När han dog 1547 blev det turbulent kring tronskiftet.

Och det är här som vi tittare får börja följa serien, direkt efter konungens död. De tre barnen, Mary, Edward och Elizabeth samlas för att få reda på nyheten. Då Edward är sonen ligger han först i tronföljden, men inom loppet av cirka tio år kommer de alla tre ha hunnit vara regenter.

Alicia von Rittberg som Elisabet
Foto: Starz Play

Intriger och kärlekshistorier

Becoming Elizabeth är en berättelse om intriger och förbjudna kärleksrelationer, som kokas ner i ett format som är ganska intressant att se på. Det här är verkligen inte ett vanligt perioddrama, för här utforskas ett mer mörkare tema. Efter Henrik VIII död skapas ett maktspel, där folk utnyttjar varandra eller blir utnyttjade. I stormens mitt står Elizabeth, en blott 14-årig flicka som, likt andra tonåringar genom alla tider, försöker finna sig själv och förstå sig på alla känslor man berörs av.

Den största känslan hon har är sin kärlek till Sir Thomas Seymour. Han är 25 år äldre än henne, vilket dock inte hindrar honom från att vara riktigt flörtig. Det verkar inte vara några problem för några alls, men samtidigt är detta 1500-talets England så förklaringen finner man väl där. Thomas Seymour gifter sig ganska omgående efter Henrik VIIIs död med dennes änka Katherine Parr, det vill säga hon som in facto är Elizabeths styvmamma. (som sagt, 1500-talets England). Ja ni hör själva, intriger och maktspel finns det gott om, och tro inte för en sekund att äktenskapet kan stoppa Elizabeth och Thomas relation...

Vem är huvudpersonen?

Seriens teman och historier är i sig mycket spännande, och det tar sig till uttryck på ett sevärt sätt. Den största invändningen finner jag dock i relation till titeln. Efter de tre första avsnitten är känslan fortfarande att serien generella handling är om händelserna efter kungens död. När den då heter Becoming Elizabeth undrar man både en och två gånger vad exakt det är som gör hennes story mer central?

Samtidigt är det tydligt att alla sidoberättelser på ett eller annat sätt är kopplade till Elizabeth. Men ibland verkar det nästan som att Thomas är huvudpersonen, ibland Katherine, ibland Mary, ja ni förstår vad jag menar. Samtidigt är det åtta avsnitt, och med den längden finns såklart utrymmet för att utforska Elizabeths omgivning och den komplexitet som hennes tonårsliv bestod av.

Utöver det tycker jag serien tar ett modernt grepp på en historisk figur, och verkligen lockar en till att vilja se mer. Några lite väl långsamma scener, att handlingen ibland verkar tappa bort vem som är huvudpersonen samt en viss motsättande när det kommer till rollfördelningen drar dock ner betyget lite grann. Det sistnämnda handlar inte om dåligt skådespeleri, tvärtom (!), utan snarare om åldern. Till exempel är Elizabeth 14 år, men spelas av en nästan 30 år gammal Alicia von Rittberg. Och jo, det syns. 

Becoming Elizabeth streamas på STARZPLAY och Viaplay. Ett avsnitt varje söndag, och avsnitt ett finns nu att se.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL