Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: UFO Sweden (2022)

Recension: UFO Sweden (2022)

 • 1 tim 55 min
 • Äventyr, Fantasy
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
21 december 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
21 december 2022

Östgötska UFO-jägare i storslagen rulle

Efter att ha kastat in vanliga Svenssons i krig i sin långfilmsdebut har det östgötska filmkollektivet Crazy Pictures nu vänt blicken mot himlen. I deras andra långfilm är det svenskt föreningsliv och UFO:n som avhandlas i en visuellt slående film.

 • Regi:
  Crazy Pictures
 • Manus:
  Crazy Pictures, Jimmy Nivrén Olsson
 • I rollerna:
  Inez DAhl Torhaug, Jesper Barkselius, Eva Melander, Sara Shirpey, Oscar Töringen m.fl.

Tidigt under hennes uppväxt var Denise (Inez Dahl Torhaug) med när hennes pappa Uno undersökte UFO:n i Norrköping. Förutom hans vänner i föreningen UFO Sweden var det ingen som trodde på honom, utan avfärdade hans tankar och observationer som galenskap. När han en dag plötsligt försvinner tillsammans med sin röda Saab lämnas Denise ensam. Flera år senare efter försvinnandet kraschlandar en liknande Saab i en lada. Denise ber sina gamla vänner i UFO Sweden om hjälp för att undersöka hur den hamnade där och vad som faktiskt har hänt.

Detta blir starten på en fartfylld UFO-jakt där föreningen UFO Sweden gräver vidare i pappa Unos iakttagelser och upptäckter. Det är dock inte bara UFO Sweden som undersöker alla mystiska saker som händer i Norrköping. Det visar sig nämligen att SMHI, ja det SMHI, också är på jakt efter UFO:n i området. Men Denise och UFO Sweden låter sig inte hindras eller skrämmas av myndigheten, utan bestämmer sig för att göra allt för att undersöka vad det är som hänt med Uno och vad det är för UFO:n som setts i Norrköping.

Crazy Pictures gör filmer som inga andra

Redan när filmkollektivet gjorde kortfilmerna i den smått legendariska serien "Posei för fiskar" kunde man se att grabbarna gjorde filmer som inga andra. Så även nu, men på en ännu större och mer storslagen nivå. UFO Sweden är nämligen en film som inte liknar något annat som har gjorts i Sverige. Det är storslaget, stundtals bombastiskt och med ibland häpnadsväckande vackra bilder. Varje bildruta känns genomtänkt och varje kamerarörelse noga uttänkt för att det hela tiden ska kännas spännande och lite nytänkande. Att filmkollektivet Guldbaggenominerats för bästa visuella effekter för filmen är inget annat än en självklarhet.

Även om filmen visuellt är snygg på alla sätt och vis så är det i själva handlingen som den tyvärr brister lite. Det blir förvisso en hel del skratt, kanske lite väl mycket på grund av skådespelarnas underbara östgötska. Men handlingen känns något tunn, även om idén är intressant och underhållande. Manuset hade kunnat bli betydligt bättre, med några små justeringar. Trots det är det som sagt en mycket underhållande och rolig film som på ett snyggt vis lyckas driva med det kanske finaste vi har i Sverige – ett föreningsliv med nästan heliga stadgar.

Imponerande skådespelardebutant

Detta är en lekfull film där man kan se inspiration från allt från Arkiv X, Jönssonligan, Stranger Things och Twilight Zone – men där alla pratar bred östgötska. I huvudrollen ser vi Inez Dahl Torhaug som imponerar i sin långfilmsdebut. Tyvärr håller inte alla skådespelare samma nivå och filmen blir även lite lidande där. 

Det syns tydligt att Crazy Pictures har lärt sig en hel del efter debuten med Den blomstertid nu kommer. Filmkollektivet har under sina fyra år med UFO Sweden lyckats fila bort många av misstagen och svagheterna som debutfilmen hade och hittat sin stil ännu mer. Det man gjorde bra där har blivit ännu bättre. Fortsätter man i samma stil kommer tredje filmen inte bli annat än en succé. Dock har man lite kvar dit.

"UFO Sweden" är en storslagen film med visuella effekter och bilder som sällan eller aldrig har gjorts i Sverige. Den lever till stor del på det visuella och trots sina brister är den underhållande och rolig. Precis som med det visuella lyckas Inez Dahl Torhaug bära filmen på sina axlar genom hela filmen och gör en riktigt bra långfilmsdebut i en film som har allt.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL