Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa barnfilmerna på Netflix – 11 filmtips

Bästa barnfilmerna på Netflix – 11 filmtips

 • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
16 december 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
16 december 2020

De perfekta Netflix-filmerna för barnen.

Här är filmerna som du måste se med dina barn – Filmtopp har tagit fram 11 tips på barnfilmer från Netflix som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Bästa barnfilmerna på Netflix - 11 filmtips
Dumma mej (2010). Foto: Netflix.

En riktigt bra barnfilm är omöjlig att överskatta – de har helt enkelt så otroligt mycket att ge oss, både stora som små. Inte nog med att de öppnar upp dörrarna till helt nya världar och möjliggör för våra barn att vandra några försiktiga steg i andras skor, de är också en perfekt möjlighet till att få dela en upplevelse med sitt barn. 

Än idag är det säkert många av oss som fortfarande håller kär flera av de barnfilmer som vi såg när vi var små, och att få ge sina egna barn gåvan av att se en riktigt bra film – som eventuellt kommer att fylla dem med värme hela vägen upp i vuxen ålder – är inget annat än fantastiskt. 

Med dagens alla streamingtjänster är det inte alltid så lätt att hitta rätt till filmerna med kvalitet – och det är därför Filmtopp finns vid din sida. Nedan listar vi några av de bästa barnfilmerna som Netflix har på sin plattform i dagsläget. 

Här kan du hitta våra tips på Disney+ bästa barnfilmer

Draktränaren (2010)

Med “Draktränaren” befäste DreamWorks Animation sin position som en av världens främsta animationsstudior. Vid sidan om Disney och Pixar är det sannolikt DreamWorks som har lyckats producera flest globala succéer sedan 2000-talets början.

Draktränaren är en film som gör det mesta rätt – den innehåller spänning, hopp, humor, meningsfulla relationer och just de där underbara inslagen i handlingen som gör att en barnfilm kan upplevas som så fantastisk. 

Filmens handling kan du antagligen lista ut på dess titel.  

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

SVJ - Stora vänliga jätten (2016)

SVJ - en av de bästa barnfilmerna på Netflix.
Foto: Netflix.

Visar du “SVJ - Stora vänliga jätten” för ditt barn så banar du väg för en framtida cineast. Filmen är nämligen regisserad av självaste Steven Spielberg och det märks onekligen av på den höga kvaliteten. 

SVJ är baserad på Roald Dahls bok och handlar om en föräldralös flicka som stöter på en jätte. Jätten är stor och jätten är vänlig, och den omaka duon blir vänner. Det visar sig dock att inte alla jättar i filmens värld är riktigt lika snälla som “SVJ”. 

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Shrek (2001)

Shrek (2001)- en av de bästa barnfilmerna på Netflix.
Foto: Netflix.

Om det var “Draktränaren” som gjorde det klart för oss att DreamWorks är här för att stanna, så var det Shrek som på allvar satte animationsstudion på kartan – och som den gjorde det. 

Shrek är inte bara en underbart härlig film om ett träsktroll som tillsammans med en åsna ger sig iväg för att rädda en prinsessa, den blåste också nytt liv i hela sagogenren. Filmens handling är lekfull och utmanar om och om igen sagoberättelsernas konventionella händelseförlopp. 

Samtliga Shrek-filmer finns på Netflix, så det är bara att börja beta av dem allihop.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Rädda Willy (1993)

Rädda Willy finns på Netflix.
Foto: Netflix.

Det kan vara svårt att få yngre barn att omfamna filmer som har några år på nacken, men Rädda Willy har trots allt en så pass tilltalande handling att den bör kunna fånga intresset även hos dagens barn. 

Den här 90-talsklassikern handlar om en ung pojke som gör allt han kan för att rädda livet på den späckhuggare som han formar en stark vänskap med.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

2019 vann “Spider-Man: Into the Spider-Verse” Oscarsstatyetten i kategorin för bästa animerade film. I och med den segern bröt Sony Pictures Animation en lång trend av vinster från Disney och Pixar. Vinsten är en liten fingervisning om hur bra Into the Spider-Verse faktiskt är, men du kommer aldrig förstå filmens fulla potential förrän du har sett den. 

Spider-Man: Into the Spider-Verse ger oss något alldeles nytt både i form av animation och handling. Storyn kommer dessutom med det fina budskapet om att en hjälte kan se ut på många olika sätt. 

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

The Sleepover (2020)

Netflix-originalet The Sleepover: Filmtips
Foto: Netflix.

“The Sleepover” är en perfekt film för hela familjen när fredagstacosen har städats undan från bordet och chipsskålen fyllts på till bredden. Den här fartfyllda spionfilmen om en grupp barn som måste rädda sina kidnappade föräldrar lär roa alla ungar med en äventyrslängtan.

Svenska Malin Åkerman spelar en av rollerna i filmen.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Spirited Away (2001)

“Spirited Away” är en film som strålar av berättarglädje från början till slut och den gestaltar alla de magiska underverk som fantasin kan framkalla på ett sätt som ingen annan film har lyckats med. 

I filmen finner en ung flicka sig själv i en förtrollad värld där människor förvandlas till djur – ett öde som flickans föräldrar har fallit offer för och som hon vill göra ogjort.

Studio Ghibli heter animationsstudion som har skapat Spirited Away och Netflix har underbart nog de flesta av deras filmer tillgängliga för att streamas. Flera av dem hade kunnat ta sig in på listan, men istället får Spirited Away representera dem allihop. Uppskattar du och dina barn denna film så kommer sannolikt titlar som Det levande slottet, Min granne Totoro och Ponyo också att falla er i smaken.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Lego-filmen (2014)

Lego-filmen finns på Netflix.
Foto: Netflix.

Det här är tipset i artikeln som de vuxna eventuellt kommer ha lika roligt åt som barnen. Lego-världen är färgglad och rolig nog för att underhålla de yngre, men mycket av humorreferenserna är riktade till en betydligt äldre målgrupp. 

Oavsett så är handlingen om den alldaglige byggarbetaren Emmet – som misstas för att vara den utvalde “mästerbyggaren” – tempofylld och rolig nog för att falla både barn och vuxna i smaken.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet (2018)

Bästa barnfilmerna på netflix. Här: LasseMajas detektivbyrå
Foto: Netflix.

Det har kommit en hel del filmer om “LasseMajas detektivbyrå” de senaste åren och under den tiden är det många barn ute i tv-sofforna som har blivit uppslukade av mysterierna som Lasse och Maja har behövt lösa. 

Netflix har flera av filmerna om LasseMajas detektivbyrå tillgängliga och Det första mysteriet är en av de bättre. I filmen får vi se Lasse och Maja försöka lösa sitt allra första fall – att lista ut vem som har stulit en uråldrig text.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Pokémon: Detective Pikachu (2019)

Bästa barnfilmerna på Netflix - Pokémon: Detective Pikachu
Foto: Netflix.

“Pokémon: Detective Pikachu” blev en mindre succé när den kom ut 2019 och det är lätt att förstå varför. Filmen lyckas effektivt måla upp den magiska Pokémon-världen och samtidigt ge den något nytt i hur pokémon och människor existerar tillsammans. 

Detective Pikachu är en charmig film om en Pikachu med detektivambitioner som försöker att hitta sin försvunne parter. Till sin hjälp har Pikachu sin partners son – den enda som tycks kunna förstå vad han säger.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Dumma mej (2010)

11 filmtips på Netflix - Dumma mej
Foto: Netflix.

Minionernas galenskap, Grus klumpiga försök till världsherravälde, de tre älskvärda barnenDumma mej har alla ingredienser som behövs för att skapa en alldeles underbar film som inte går annat än att älska.

Filmen från Illumination Entertainment handlar om superskurken Gru som adopterar tre föräldralösa flickor för att de ska bli en del i en av hans ondskefulla planer. Gru och hans hjärta visar sig dock vara betydligt blödigare än vad han själv vill erkänna.

Även Dumma mej 2 finns på Netflix.

Åldersgräns: Tillåten från 7 år.

Tips på fler underbara barnfilmer: 

Netflix har som sagt ett stort antal barnfilmer med riktigt hög kvalitet och de ovan listade är bara ett mindre urval. Har du och ungarna redan betat av samtliga tips på listan så kommer det här några ytterligare förslag åt er.

Madagaskar på Netflix
Foto: Netflix.

10 ytterligare tips på animerade barnfilmer:

 • Madagaskar (2005)

 • Klaus (2019)

 • Megamind (2010)

 • Det regnar köttbullar (2009)

 • De fem legenderna (2012)

 • Happy Feet (2006)

 • Lorax (2012)

 • Syskonen Willoughby (2020)

 • Polarexpressen (2004)

 • SvampBob Fyrkant - Filmen (2004)

10 ytterligare tips på spelfilmer för barn:

 • Space Jam (1996)

 • Kalle och chokladfabriken (2005)

 • Elf (2003)

 • Hook (1991)

 • Hugo (2011)

 • Paddington (2014)

 • Tsatsiki, farsan och olivkriget (2015) 

 • Huset med den mystiska klockan (2018)

 • Jingle Jangle: En magisk jul (2020)

 • Upp i det blå (2016)

Vi hoppas att tipsen på barnfilmer i artikel kommer att skapa några härliga, delade upplevelser mellan dig och dina barn. Välj en titel ni inte sett, gör det bekvämt i soffan och ha en mysig filmstund! 

För fler filmtips och listor → scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL