Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Seal Team. Foto: Netflix

Sälkåren (2021)

 • 1 tim 38 min
 • Animerat, Komedi
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 januari 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 januari 2022

Sälarna slår tillbaka mot hajarna

Sälar kan se både söta och snälla ut i havet eller på dokumentärfilmer, men i Netflix nya animerade familjefilm är sälarna allt annat än snälla. Speciellt inte när de slår tillbaka mot hajarna.

 • Regi:
  Greig Cameron, Kane Croudace
 • Manus:
  Greig Cameron
 • I rollerna:
  Jessie T. Usher, Dolph Lundgren, J.K. Simmons, Bumper Robinson m.fl.

Havet är stort och öppet, men det är inte tillräckligt stort för att alla djur i det stora blå ska kunna samsas. Hajarna är högt upp i näringskedjan och gillar att jaga sälar i havet. När maten i havet börjar ta slut för sälarna bestämmer sig ett gäng modiga sälar för att slå tillbaka mot hajarna som både äter deras mat och sälarna själva.

Sälen Quinn tar på sig rollen som en sorts ledare för sälgruppen som ska slå tillbaka mot hajarna. Men det är inga renodlade soldater som Quinn har att göra med visar det sig. Gruppen han styr är snarare havets mest missanpassade sälar och djur. Men med lite hjälp av en rutinerad sergeant kanske sälarna ändå kan få stopp på hajarnas skräckvälde i havet.

Viss charm, men alldeles för ojämn.

Filmens originaltitel Seal Team ger en viss föraning om vad det är för film som döljer sig bakom namnet Sälkåren. Tänk filmer från 80-talet och 90-talet om amerikanska soldater, likt Navy Seals med Charlie Sheen, så är ni rätt nära grundtanken med filmen. I Sälkåren både hyllar man och driver med dessa filmer genom träningsmontage och dramatiska monologer där krigsveteraner tänker tillbaka på sina tidigare slag. En kul idé och grundhandling.

Tyvärr vill filmen lite väl mycket känns det som och slutresultatet blir en röra av halvbra skämt, onödigt komplicerad handling och en film med flera långrandiga partier. Karaktärerna är underhållande och häftiga, men alldeles för många. Även ur det hänseendet en röra. Jag kan se att filmen går hem hos den yngre målgruppen, men den något äldre publiken lär tröttna på det stundtals väldigt platta manuset och smått överdrivna röstskådespelet.

När det kommer till röstskådespelarna i filmen är det en rad bekanta röster och namn. Vi får bland annat höra J.K. Simmons, Dolph Lundgren och Jessie T. Usher. Och vad vore väl en film om sälar utan en liten bit med Seal? Det är väl ingen av de mest rutinerade röstskådespelarna som gör sina bästa roller, men de passar sina roller bra och gör det som behövs för att det ändå ska bli en rätt underhållande film.

Sälkåren reder till slut ut en onödigt komplicerad och långsam handling. Men den lyckas inte riktigt lyfta eller åtgärda sina misstag innan filmen är över. Skratten och humorn finns där, men är mer inriktad på den yngre publiken. Trots är det en hel del blinkningar och referenser till gamla krigsfilmer som nog går hem hos de som är något äldre.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL