Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ticket to Paradise (2022)

Ticket to Paradise (2022)

 • 1 tim 44 min
 • Komedi, Romantik
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Recension
29 september 2022
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Recension
29 september 2022

Clooney och Roberts gör konventionell rom-com dräglig

"Ticket to Paradise" ger oss inga överraskningar, men tillräckligt mycket tid med George Clooney och Julia Roberts för att ta sig över mållinjen.

 • Regi:
  Ol Parker
 • Manus:
  Ol Parker, Daniel Pipski
 • I rollerna:
  George Clooney, Julia Roberts, Kaitlyn Dever, Maxime Bouttier m.fl.

När dottern Lily firar sin juristexamen händer något oväntat på solsemestern: hon förälskar sig i en tångodlare på Bali. Bara en månad senare bestämmer de för att gifta sig och slå till med ett stort bröllop. Nyheten får de sedan flera år tillbaka skilda föräldrarna David och Georgia att behöva gå samman – tillsammans ska de stoppa äktenskapet från att gå i mål. Detta så att deras dotter kan återvända till staterna och fortsätta på den karriärväg som de stakat ut för henne. Kruxet är bara att David och Georgia spenderat de senaste åren åt att hata varandra. Än värre blir det när de tvingas spendera tid tillsammans med varandra och det i all hetta uppstår en gnista från deras förflutna. 

Länge kändes det som att skräckfilmen var den svåraste att få till, men jag undrar om inte romantiska komedier ändå är snäppet knepigare. Medan du som skräckskapare uppmanas till att ta konstnärliga utsvävningar, är det här svårare att sätta sin egen prägel. De berättarmässiga strukturerna är så djupt rotade att de inte tycks gå att rubba. För hur gör du en kärleksosande berättelse om två gnabbiga sextioåringar på ett soligt lyxhotell i Bali punkig?

Nej, femton år sedan Judd Apatow var i toppform tycks  smällen fortfarande vara det mest genomskärande som amerikansk romcom har att erbjuda. Ticket to Paradise är en högst konventionell romcom, som ger oss precis det vi kan förvänta oss: en måttligt trivsam stund i biosalongen med Clooney och Roberts. Ta bort dem ur ekvationen och summan av kardemumman är en fullständigt intetsägande film. 

Visar att bra skådespeleri kan lyfta vilket manus som helst

Recension Ticket to Paradise (2022)
George Clooney och Julia Roberts som David och Georgia. Foto: Universal.

Mest för att den aldrig riktigt drar åt något håll. Den gamla rivaliteten som finns mellan David och Georgia och som nu ska nå nya höjder blir aldrig skitig på riktigt. Ingen av dem går tillräckligt för att ge den andra lidande. För att vi i publiken ska känna något i magen. De tvingas heller inte till att ta några riktigt svåra beslut gällande deras dotters stundande äktenskap. David och Georgia är för ofta småfräcka och dryga, för sällan verkligt elaka. Att de i tillägg ska börja gilla varandra på nytt är bara ännu en påminnelse om att romcom-genren behöver kraftiga omtag. 

Men trots att Ticket to Paradise varken bryter upp ny mark eller sätter grunderna riktigt bra, så har den tillräckligt mycket av George Clooney och Julia Roberts för att vår vistelse på Bali inte ska vara värd besväret. Det klickar ordentligt mellan dem och de bevisar att bra skådespeleri kan lyfta vilket manus som helst. 

"Ticket to Paradise" har biopremiär den 30 september.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL