The Morning Show (säsong 1, avsnitt 1-4)

The Morning Show (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 11 x 60 min
  • Drama, Komedi
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 18:01 | Publicerad 10 november 2019 kl. 20:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"The Morning Show" bjuder på magnifikt skådespel.

Filmtopp har sett de första avsnitten av Apples nya streamingtjänsts flaggskepp. Med ett viktigt budskap och starka skådespelarprestationer, men tendenser till övertydlighet går det inte att bli annat än kluven till "The Morning Show".

  • Skapare:
    Jay Carson, Kerry Ehrin
  • I rollerna:
    Jennifer Aniston, Steve Carell, Reese Witherspoon m.fl.
Jennifer Aniston och Steve Carell.
Foto: Apple TV+.

Den kallas för en av de dyraste TV-serierna som någonsin har producerats och det är tydligt att Apple TV+ velat tåga in i streamingmarknaden med stormsteg. Med Jennifer Aniston i sin första riktigt stora serie sedan Vänner och en arsenal innehållandes bland andra Steve Carell, Reese Witherspoon och Billy Crudup tillsammans med en vision om att belysa den alltid aktuella #metoo-rörelsen kunde det bli en riktig fullträff. Men det når inte riktigt ända fram.

"The Morning Show" skildrar en fiktiv amerikansk morgon-TV, eller kanske snarare DEN fiktiva amerikanska morgon-TV:n. För det verkar som att hela landet vaknar till och dyrkar just radarparet Alex Levy (Jennifer Aniston) och Mitch Kessler (Steve Carell) som om linjär-TV fortfarande vore det hetaste som finns.

Serien tar avstamp när det nystas upp att Mitch Kessler har varit inblandad i en #metoo-skandal och får omgående sparken. Ett förvirrande maktvakuum i sann Succession-anda uppstår och programmets framtid tycks allt mer oklart. Samtidigt sprids ett viralt klipp på den starka och kanske ibland nästan för frispråkiga journalisten Bradley Jackson (Reese Witherspoon) och ett gäng klipska producenter ser en möjlighet i henne.

Det är förmodligen till ingens förvåning att skådespelarinsatserna är magnifika. Apple har fått ihop ett riktigt superteam och i The Morning Show ser jag på många sätt en serie om starka kvinnor som har tröttnat på de patriarkala strukturer de tvingats kuva sig inför under så många år.

Att bevittna Reese Witherspoons självklara sätt att inte ta någon skit och Jennifer Anistons resa från nervvrak till att äga situationen är en fröjd. Samtidigt får vi också följa Steve Carrells karaktär och hur han resonerar kring efterdyningarna av sitt beteende.

Serien lyser som starkast när den på ett jordnära sätt problematiserar, vrider och vänder på allt som hände under hösten 2017 och fortfarande bubblar idag, men som sämst när den tar sin egen betydelse på allt för stort allvar eller försöker vara ett engagerande och övertydligt maktdrama. Ibland blir det nästan lite töntigt. The Morning Show borde ha valt en väg och löpt linan ut.

Apple bjuder med andra ord på en engagerande och underhållande serie och avsnitten flyger verkligen förbi i en rasande takt. Men samtidigt så kan man förvänta sig mer. Jag kanske får äta upp mina ord i framtiden, men har svårt att se att "The Morning Show" blir den dundersuccé som Apple, i och med sin supersatsning, uppenbarligen tänkt att den ska bli.

Läs också vår recension av Apple-serien For All Mankind med Joel Kinnaman i huvudrollen!

NÄSTA ARTIKEL