The Lost City (2022)

The Lost City (2022)

 • 1 tim 52 min
 • Äventyr, Komedi, Romantik
Axel Diedrichs
13 april 2022 kl. 14:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Uppriktigt fånigt med Bullock och Tatum i djungeln

Filmtopps Axel Diedrichs har sett den stjärnspäckade äventyrsfilmen "The Lost City" och känner sig positivt överraskad av dess träffsäkra humoristiska ton.

 • Regi:
  Aaron Nee, Adam Nee
 • Manus:
  Oren Uzie, Dana Fox, Adam Nee, Aaron Nee
 • I rollerna:
  Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Brad Pitt m.fl.

I nya äventyrsfilmen The Lost City bildar Sandra Bullock och Channing Tatum ett omaka par ofrivilliga äventyrare, som måste handskas med djungelns hänsynslösa natur och en farligt besatt upptäckare porträtterad av Daniel Radcliffe. Birollskungen Brad Pitt finns med på ett hörn som actionhunk för att ge berättelsen en spark i baken. 

Handlingen följer den briljanta men numera tillbakadragna och oinspirerade författaren Loretta Sage (Sandra Bullock) som genomgående skrivit populära romantiska äventyrsromaner. När Loretta är på turné för sin nya bok tillsammans med Alan (Channing Tatum), som förkroppsligar böckernas hjältekaraktär Dash, kidnappas hon av den oberäknelige miljardären Abigail Fairfax (Daniel Radcliffe). Han är övertygad att hon kan leda honom till den senaste romanens uråldriga förlorade stad och dess skatter. För att bevisa att han kan vara en hjälte även i verkliga livet och inte bara på boksidorna, ger Alan sig iväg för att rädda henne och rädda dagen. 

Mer läsning:

Med den otippade duon Tatum och Bullock är The Lost City hysterisk och larvig, på ett sätt som vanligtvis bara är irriterande. Men här funkar det oväntat bra. Det är som att filmen bakom dess snabba replikskiften har en fånig uppriktighet, som den också är konsekvent med från start till mål. Humoristisk ärlighet är en växande bristvara i drömfabrikens verkstad. 

Pitt ger oss det där extra att ta med från salongen

Samtidigt är filmen inte på något sätt banbrytande, men påminner om klassisk Hollywoodmatiné och håller hela vägen i mål. Det är också kul att se Radcliffe fortsätta sitt upprättelsetåg efter Harry Potter och visa att det finns en både begåvad och hungrig skådis i honom. Det här är förmodligen hans skönaste roll sedan Swiss Army Man.

Filmens allra bästa sekvens kommer tidigt in, när Alan anlitar den mångsidige fixaren Jack Trainer (Brad Pitt) för att hjälpa honom frita Loretta från en Abigail vars skattjakt driver honom till vansinne. Pitt gör som han brukar och stjäl showen när Trainer på lekfull manér slår ut ett helt läger med beväpnade vakter. Efter att Pitten stulit showen med en benhård cameo tappar filmen sin actionprägel. Den kommer heller inte upp till riktigt samma nivå därefter, men är trots det en alltjämt underhållande screwball med några av Hollywoods mest kända ansikten.

"The Lost City" har biopremiär den 20 april. Boka dina biljetter här.

NÄSTA ARTIKEL