Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vigil (säsong 1)

Vigil (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Thriller
  • SVT Play
Axel Diedrichs | Recension
17 oktober 2021
Axel Diedrichs | Recension
17 oktober 2021

Ett måste för alla krimknarkare

Inatt släpper SVT Play det brittiska kriminaldramat "Vigil" som utspelar sig på en ubåt.

  • Skapare:
    Tom Edge
  • I rollerna:
    Suranne Jones, Rose Leslie, Shaun Evans m.fl.

MER LÄSNING:

Först försvinner en skotsk trålare mystiskt och strax därefter hittas en i besättningen på atomubåten Vigil mördad. Kriminalkommissarien Amy Silva (Suranne Jones) tas ombord för att sy ihop pusslet, men tiden är knapp och bemanningen som har laserfokus på att ratta ubåten och allt vad det innebär är knappast behjälpliga.

På fastlandet assisteras Amy av kollegan Kirsten Longacre (Rose Leslie) och tillsammans gör de upptäckter som leder till stora konflikter mellan Flottan och Storbritanniens underrättelsetjänst. När nyckelpersoner i utredningen dessutom börjar fara illa vet Amy och Kristen inte längre vilka makthavare som går att lita på. 

Ingenting är lika beroendeframkallande som en riktigt vass kriminalare. Det är därför genren vägrar att dö hur mycket den än slits i. När det kommer till Vigil så gör den nog ingen besviken. Serien leder tittaren till en närmast outforskad arena för genren som – trots den tunga luften där nere – får ta sig ett par friska andetag. I ubåten är det trångt, svindlande och en kraftig ångesttrigger för Amy, som har med sig för lite av sin medicin för att hantera situationen behärskat. Ju närmare hon och hennes team uppe på ytan kommer att lösa fallet (som för övrigt är ruggigt smart planlagt av manusförfattarna) desto mer tappar hon kontrollen över sig själv. Och det blir inte bättre av att hon ständigt rör om i en frustrerad besättning där en och annan ny ovän utsätter henne för direkt fara.

"Mest underhållande sedan Broadchurch"

Suranne Jones och Rose Leslie. Foto: BBC.
Suranne Jones och Rose Leslie. Foto: BBC.

Produktionsvärdet i Vigil är inte rakt igenom High End och emellanåt kan det till och med se halvmuggigt ut. Men seriens storytelling är orubblig och det kommer alltid att väga klart tyngst. Fallet som börjar smått växer sig större och större, utan att ta sig vatten över huvudet. De avslöjanden som gräver oss djupare i konspirationsteorierna är alltid medryckande och aldrig axelryckande.

Utöver själva caset finns också starka relationer att bygga till berättelsens två sårbara utredare som kämpar både med sig själva och kopplingen till varandra. Förutom deras villkorslösa dedikation till arbetet har de ett hemligt romantiskt förflutet, som de ständigt påminns om på varsin sida av vattenytan. Tillbakablickar från tiden de lärde känna varandra fängslar och smärtar. En kärleksrelation mellan två kvinnliga kriminalkommissarier känns på förhand otippad men faller sig här naturlig. Väger vi in alla parametrar når inte Vigil upp till giganten Broadchurch som rullade klart 2017, men är den mest underhållande brittiska kriminalare jag sett sedan dess.

"Vigil" streamas på SVT Play där de två första avsnitten nu är tillgängliga.

NÄSTA ARTIKEL