The Golden Age – A film about Union Carbide Productions (2022)

The Golden Age – A film about Union Carbide Productions (2022)

 • 1 tim 9 min
 • Dokumentär
 • SVT Play
13 februari 2022 kl. 12:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om ungdom och gränslöshet

Regissören Hans-Erik Therus bjuder på en dokumentärfilm om det kultförklarade bandet Union Carbide Productions – med Ebbot Lundberg i spetsen. Det är en skildring om både bandet och musiken men också ungdom och kaos.

 • Skapare:
  Hans-Erik Therus
 • Regi:
  Hans-Erik Therus
 • I rollerna:
  Ebbot Lundberg, Patrik Caganis, Björn Olsson, Per Helm, Henrik Rylander m.fl.
The Golden Age – A film about Union Carbide Productions (2022)
"The Golden Age - A Film About The Union Carbide Productions" Foto: Dennis Dunker/SVT Play

Många är väl vi som någon gång i ungdomen drömt om att spela i rockband och naivt fantiserat om att slå stort. The Golden Age – A film about Union Carbide Productions är en dokumentär om ett band som slog slag i saken. Med erkännanden från både Kurt Cobain och bandet Sonic Youth samt en del lir utomlands knackade gänget dessutom på berömmelsens portar. Men som dokumentären skildrar så väl, blev gränslösheten som tog dem dit också det som bromsade framfarten.

I dag kan väl de flesta något sånär musikintresserade svenskar titeln på åtminstone någon The Soundtrack of Our Lives-låt och Ebbot Lundberg måste förmodligen klassas som folkkär. Men resan dit var snårig och lång. The Golden Age berättar om ett gäng uttråkade, socioekonomiskt trygga ungdomar som vägrar ge upp ungdomen och finner sin mening genom skapande, vilda partyn och ständiga tester av var gränserna går.

Genom intervjuer i nutid och en stor skatt med hemmainspelat material från tiden bandet var aktivt är dokumentären förstås väldigt intressant för den som vill nörda ned sig, men The Golden Age lyckas också effektivt berätta om både åttiotalet och den där vilsna tiden av identitetssökande som ungdomen kan innebära. Här får vi bevittna vad som bara kan klassas som ett extremfall. ”När vi blir kända kommer vi att skjuta skallen av oss”, reciterar Ebbot från sin bandkamrat. ”Nu var det några andra som blev kända och gjorde det istället”.

2017 återförenades bandet och vi får följa med enda dit. Vad som blir tydligt är att det allra mest handlar om att läka gamla sår, förlåta varandra och bearbeta allt som hänt – och vad befriande det ändå verkar kunna vara, åldrandet. Att skala av alla lager och hämningar, släppa tanken om någon ytlig framgång, fokusera på varandras välmående.

Eller som Ebbot så fint säger i den sista akten: ”Den som vinner i slutändan är den som hade det största hjärtat”.

The Golden Age – A film about Union Carbide Productions är en fin liten film och jag tror att framför allt den som har ett stort intresse för bandet kommer att njuta rejält.

Dokumentären släpps i dag på SVT Play.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL