Snälla Kriminella. Foto: SVT

Snälla Kriminella (2021)

 • 1 tim 30 min
 • Komedi, krim
 • SVT Play
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:09 | Publicerad 29 april 2021 kl. 16:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Skruvad kriminalitet i SVT:s nya humorfilm.

Prat om kriminalitet och brott är ständigt på tapeten, men måste det alltid vara så seriöst och allvarligt? Enligt SVT:s nya kriminalkomedi "Snälla Kriminella" är svaret ett rungande nej, fyllt med skämt och humoristiska upptåg.

 • Regi:
  Sara Young
 • Manus:
  Simon Garshasebi, Babak Yousefi, Johan Wikman, Sara Young
 • I rollerna:
  Simon Garshasebi, Babak Yousefi, Johan Glans, Sanna Bråding, Anis Don Demina, m.fl.

MER LÄSNING: Svenska filmer och serier 2021

När cykelbudet Sasans tjej en kväll ligger med komikern Johan Glans och blir av med sin cykel raserar hans liv. Samtidigt kämpar den misslyckade rapparen MC Baboo med att göra sig ett namn och bli signad av ett skivbolag. När de båda av en slump stöter på varandra bestämmer de sig för att bli kriminella för att få ordning på sina liv och många problem.

Men att vara kriminell är inte lika enkelt och lönsamt som killarna först tror. När de dessutom blir skyldiga ett kriminellt gäng stora summor pengar tvingas de planera en storslagen, och minst sagt spektakulär stöt, för att få ihop tillräckligt med pengar för att behålla sina liv och lämna det kriminella livet bakom sig igen.

MER LÄSNING: 140+ filmer på SVT Play våren 2021

Överdriven humor inte går hem hos alla.

För den som sett något från SVT:s sketchserie Laxbralla, av och med Babak Yousefi och Simon Garshasebi, känns troligtvis Snälla Kriminella rätt bekant. Inte nog med att de båda spelar huvudrollerna i filmen, även humorn och skämten liknar det vi bjöds på i sketchserien.

Så om du uppskattade Laxbralla och den något speciella humorn där, så kommer troligtvis den här 90 minuter långa krimkomedin gå hem. Om inte så kommer det nog bli en rätt jobbig tittning som kan kräva minst en skämskudde.

Humorn är nämligen inte något som kommer att gå hem hos alla. Den är billig, överdriven och kan ibland uppfattas som lite barnslig. Skämten är tydliga och överdrivs mer än ofta. Även om jag själv tycker att det vid vissa tillfällen går över styr, så kan jag inte annat än att skratta då och då. Speciellt gillar jag när man faktiskt får till någon sorts satir eller pikar till gängkriminalitet, PK-kulturen eller andra filmer. 

Vid vissa tillfällen skrattar jag även i ren överraskning, när ännu ett välkänt eller oväntat ansikte dyker upp på skärmen. För det är verkligen en hel del kända personer som man lyckats få med sig i filmen. Visserligen gör personerna kanske inte sina bästa insatser som skådespelare, men det är ändå kul att se.

Däremot gör både Simon Garshasebi och Babak Yousefi bra insatser och lyckas lyfta vissa scener enbart genom sin härliga kemi och energi.

Kortfattat är "Snälla Kriminella" inte en film för alla. Anledningen är helt enkelt att humorn är så pass speciell att filmen antagligen kommer att ses som rätt dum och överdriven av vissa. Men om man uppskattar den typen av humor är filmen absolut sevärd. Överdrivet många skratt ger den mig ändå inte, även om jag till viss del kan uppskatta humor á la "Laxbralla".

MER LÄSNING: Vårens nordiska serier på SVT Play

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL