GUIDE: Vårens nya nordiska serier på SVT Play

GUIDE: Vårens nya nordiska serier på SVT Play

  • SVT Play
Filmtopp
10 februari 2021 kl. 10:30

Humor! Drama! Spänning!

Under våren når en rad nya nordiska TV-serier den svenska publiken. Den omtalade serien "Exit" från Norge kommer tillbaka den 6 mars med säsong 2 och en rad andra titlar som "Snöänglar" (Sverige), "Kvinnor och cava" (Norge), "Var ligger Løkken?" (Danmark), Av hela mitt hjärta (Finland) och Gullregn (Island) har premiär under våren.

– Vi har de senaste två åren sett exempel på att nordiskt drama står sig oerhört starkt. Titlar som 22 Juli, Kalifat, Vargen kommer och Tunna blå linjen tar alla avstamp i vår nordiska verklighet och publiken har tagit emot dem med stort engagemang. Sen finns knappast något finare än att sammanföra talang från olika länder och få se resultatet möta TV-tittarna, som vi nu kommer att göra med Snöänglar, säger Anna Croneman, programchef för Drama på SVT.

De nordiska public service-bolagen har ett omfattande samarbete kring vuxendrama genom ett projekt som kallas Nordic 12. Samarbetet har tidigare gett den svenska publiken succéer som 22 juli, om Utöya-attentatet och When the Dust Settles, om en terroristattack i Köpenhamn, för att nämna några. I höstas startade också Nordic 14, ett samarbete som ska ge barn från förskolan upp till gymnasiet tillgång till fjorton stora serier från hela Norden.

– Responsen vi får från publiken är att de vill se ännu mer nordiskt drama. Samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen har gjort detta möjligt, och resultatet är fantastiskt: en rad modiga, nyskapande serier som också har förmågan att binda samman de nordiska länderna över olika språk och generationer, säger Hanna Stjärne, VD SVT.

Samarbetet ger fler nordiska dramaserier och längre publiceringsperioder på Play-tjänsterna (12 månader).

Nordiska dramaserier på SVT Play vår 2021

Kvinnor och cava (säsong 1)

Kvinnor och Cava
"Kvinnor och Cava". Foto: SVT Play.

(NRK) Premiär på samtliga avsnitt på SVT Play 14 februari. 8 avsnitt.

En varm komediserie om 49-åringen Merethe Uelands möte med en ny fas i livet. Med barnen utflyttade och klimakteriet som plötsligt övermannar henne, har framtidsdrömmarna förvandlats till en rädsla för att hennes bäst före-datum håller på att gå ut. Merethe försöker hantera svartsjuka, sexuell besvikelse, värmevallningar och ett intensiv behov av bekräftelse som påverkar hennes äktenskap, hennes dotter, hennes väninnor, och särskilt henne själv.

Exit (säsong 2)

Exit
"Exit". Foto: SVT Play.

(NRK) Premiär på SVT Play 6 mars. 8 avsnitt. Säsong 1 återpubliceras 15 feb.

Succéserien om utsvävningarna i Oslos välbeställda finanselit, baserad på verkliga händelser, är tillbaka med en andra säsong som tar vid där den första slutade. Adam utreds av polisen och är på väg mot absoluta botten. Hans fru Hermine är gravid med bästa vännen Henrik. William befinner sig på en psykiatrisk avdelning medan hans fru Celine är lämnad helt ensam, osäker på sin framtid. Bara Jeppe är fortfarande på benen. Med bl.a. Simon J. Berger och Rolf Lassgård i några av huvudrollerna.

Gullregn (säsong 1)

Gullregn
"Gullregn". SVT Play.

(RUV) Premiär på samtliga avsnitt på SVT Play 7 mars. 3 avsnitt.

Indiana bor i en hyreslägenhet i en förort till Reykjavik och försörjer sig på välfärdssystemet genom en rad påhittade sjukdomar. I sin lilla privata trädgård vårdar hon ömt sitt prisbelönta Gullregnsträd. När en statstjänsteman dyker upp och informerar om att hennes träd måste bort, och hennes enda son dyker upp med en utländsk flickvän rämnar Indianas värld.

Var ligger Løkken? (säsong 1)

Var ligger löken?
"Var ligger løkken?". Foto: SVT Play.

(DR) Premiär på samtliga avsnitt på SVT Play 11 mars. 5 avsnitt.

Kocken Henrik och matkritikern Stephanie bestämmer sig för att cykelsemestra genom Danmark när deras resa till Provence ställs in på grund av Corona. De är två udda karaktärer som varken har koll på sig själva eller varandra, som ger sig ut på en ansträngande resa över den lugna danska landsbygden. Vad kommer cykelsemestern att göra med deras sargade förhållande?

Av hela mitt hjärta (säsong 1)

Av hela mitt hjärta
"Av hela mitt hjärta". Foto: SVT Play.

(YLE) Premiär på samtliga avsnitt på SVT Play 21 mars. 8 avsnitt.

Rita och Laura, två socialarbetare i Helsingforsområdet, kämpar varje dag för att hjälpa barn i nöd. Längs vägen måste Rita hantera mörka minnen från sin egen barndom, medan Laura försöker balansera familjelivet med det krävande jobbet. Ett felaktigt beslut från deras sida kan leda till omedelbar katastrof. Samtidigt försöker Rita lösa ett fall med ett saknat barn.

Snöänglar (säsong 1)

Snöänglar
"Snöänglar". Foto: SVT Play.

(SVT) Premiär på SVT Play och SVT1 28 mars. 6 avsnitt.

En emotionellt stark drama-thriller om familj, hemligheter och föräldraskap. Under ett kraftigt snöoväder försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lucas från sitt hem.  De unga föräldrarna Jenni och Salle är i chock. Men den erfarna polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier. Hon blir djupt engagerad i Lucas försvinnande. BVC-sköterskan Maria har också uttryckt oro för babyns säkerhet. Alltfler blickar riktas mot Lucas mamma Jenni som har varit påverkad av sömntabletter och själv inte minns något av natten. Vad hände egentligen den där natten, och var är Lucas?

I huvudrollerna mångfaldigt prisbelönade skådespelarna Eva Melander, Josefin Asplund, Ardalan Esmaili och Maria Rossing. Manuset är skrivet av Mette Heeno. För regin står Anna Zackrisson.

Älska mig (säsong 2)

Älska mig
"Älska mig". Foto: Viaplay/SVT Play.

(SVT) Premiär på alla avsnitt på SVT Play 29 mars. 6 avsnitt.

Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg, passion och relationer? Andra säsongen med överläkaren Clara som försöker få ihop sin relation med Peter, störtförälskade lillebror Aron, och pappa Sten som funnit en oväntad passion.

Finns redan på SVT Play

Atlantic crossing

Atlantic Crossing
"Atlantic Crossing". Foto: SVT Play.

(NRK) 8 avsnitt. Kan ses fram till 1 februari 2022.

I Atlantic crossing får tittarna uppleva Norge på 1940-talet, ockuperat av Tyskland. Den norska kronprinsessan Märtha och hennes barn får skydd hos president Roosevelt i Vita huset i Washington och i denna fiktiva berättelse, inspirerad av sanna händelser, påverkar kronprinsessans närvaro ganska snabbt den amerikanske presidenten vad gäller det som händer i Europa.

Det som börjar som en vänskap förändras sakta och hamnar snart i kaos, när Märtha börjar pratar ut om nazisternas tyranni. Med Sofia Helin i rollen som Märtha och Kyle MacLachlan som Roosevelt.

Norskish

Norskish
"Norskish". Foto: SVT Play.

(NRK) 8 avsnitt. Kan ses fram till 1 februari 2023.

Tre unga människor i Norge med rötter i fyra kulturer försöker navigera genom vuxenlivet med alla de besvärliga situationer, den osäkerhet och de obekväma vardagliga händelser men också de vinster som det medför. Lyckligtvis har de varandra.

Tunna blå linjen

Tunna blå linjen
"Tunna blå linjen". Foto: SVT Play.

(SVT) 10 avsnitt. Kan ses fram till 31 januari 2022.

Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel människa? Tunna blå linjen handlar om Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye som alla valt att bli poliser. De kämpar med att få ihop sina tuffa jobb med privatliv och relationer. Deras arbetsplats är gatorna i Malmö, en stad med många sidor.

Manus: Cilla Jackert. Huvudregi: Sanna Lenken.

Fredsmäklaren

Fredsmäklaren
"Fredsmäklaren". Foto: SVT Play.

(YLE) 10 avsnitt. Kan ses fram till 6 september.

En rykande aktuell politisk thriller om internationell vapenhandel, fredsförhandlingar och de mångdimensionella relationerna mellan maktens människor i världen. Den finska förhandlaren Ann-Marie. Koistinen får i uppdrag av FN att förhandla om fred i en konflikt mellan turkar och kurder. Berättelsen utspelar sig i Turkiet, Syrien, Finland och Spanien.

Livstid

Livstid
"Livstid". Foto: SVT Play.

(NRK) 8 avsnitt. Kan ses fram till 13 september.

I en framtid sitter den lika briljanta som kontroversiella polisutredaren Victoria Woll fängslad på livstid. Men vilket är hennes brott? I åtta avsnitt får vi följa de brott i nutid som Victoria och hennes team löser, samtidigt som  pusselbitarna i historien om hur hon 20 år senare hamnat i fängelse faller på plats. Livstid är en krim-serie fylld av värme och humor.

Serien är skapad av Gjermund S. Eriksen, som vann en Emmy för serien Mammon.

Ministern

Ministern
"Ministern". Foto: SVT Play.

(RUV) 8 avsnitt. Kan ses fram till 13 september.

En politisk thriller om en nyvald ung premiärminister som vunnit valet på löften om en ren politik utan korruption och att ge makten till folket. Hans nya medhjälpare upptäcker snart att premiärministern kämpar med bipolär sjukdom. För att behålla sitt jobb tvingas hon dölja premiärministerns sjukdom för allmänheten. Men när han slutar ta sin medicin för att den försvagar honom, blir han manisk och börjar ta oberäkneliga beslut.

Utredningen

Utredningen
"Utredningen". Foto: SVT Play.

(DR/SVT) 6 avsnitt. Kan ses fram till 27 mars.

Utredningen, skriven och regisserad av Oscarsnominerade Tobias Lindholm, är ett fängslande krim-drama baserat på det mordfall som i medierna kom att kallas för Ubåtsfallet, och som gav stora tidningsrubriker över hela världen. Med en unik inblick i det komplexa polisarbete som ledde till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall, följer Utredningen mordutredaren Jens Møller och hans team i en extremt komplicerad mordutredning med bärgning av ubåt, beräkning av havsströmmar och spårning med likhundar. Bevis samlas för att kunna styrka vad som skett, och ge åklagaren vad som behövs för att åtala ubåtsägaren.

Serien har skapats i nära samarbete med Jens Møller, åklagaren Jakob Buch-Jepsen samt Ingrid och Joachim Wall.

Vargen kommer

Vargen kommer
"Vargen kommer": Foto: SVT Play.

(DR) 8 avsnitt. Kan ses fram till 11 oktober.

En stark familjeberättelse om hur en ung flickas skoluppsats sliter sönder en familj. 14-åriga Holly beskriver i sin uppsats sin styvfars våldsamhet. Den erfarna socialarbetaren Lars placerar Holly och hennes lillebror i fosterfamilj. Föräldrarna avfärdar Hollys berättelse som tonårsrevolt och förbereder en juridisk kamp mot Lars och sin dotter. Men vem ljuger och vem talar sanning?


ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL