Mästarnas mästare (säsong 14, avsnitt 1)

Mästarnas mästare (säsong 14, avsnitt 1)

 • 1 timme
 • Reality
 • SVT Play
12 mars 2022 kl. 12:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Programmet kräver nytt bränsle - innan det blir soppatorsk"

När "Mästarnas mästare" är tillbaka för säsong 14 är det mesta sig likt. Tyvärr är det också något oroande, och jag hoppas att något snart händer.

 • Skapare:
  Meter Film & Television
 • I rollerna:
  Micke Leijnegard, Emma Green, Patrik Järbyn, Antonio Lindbäck, Carin Hjalmarsson (fd Koch), Ola Lindgren, Henric Stillman, Magnus Norman, Joanna Stillman, Sofia Loft, Frida Wallberg

Trots att jag kör ut en domedagsprofetia i ingressen mår programmet troligtvis lika bra som alltid. Även om förra året hade en av de lägsta tittarsiffrorna någonsin i genomsnitt, låg det fortfarande på en bra bit över miljonen. Realityserier säljer bra, och Mästarnas mästare är verkligen inget undantag. Att se dessa idrottare tävla i både allvarsamma och ibland mer lättsamma grenar har ju givetvis sin charm, och inslagen när vi får ta del av deras karriärer är det som vanligt gåshudsvarning på. 

I första avsnittet bjuds vi på tre grenar som mer eller mindre är klassiska på olika sätt. Först armgång, som blir så tuff att flera får ganska otäcka skavsår. Efter det väntar den perfekta kuben, där deltagarna ska såga och slipa ner en kub som ska passa i en fyrkant. Sist ut är vattenelimineringen, där de tävlande springer ut i vattnet och simmar intervaller, och efter varje omgång elimineras den som kommer sist. Det är tre helt olika grenar, vilket gör hela första avsnittet rätt jämnt generellt. Visst finns det dessutom vissa överraskningar, i alla fall enligt mig, som tävlingarna bjuder på. I grupp 1 tävlar Emma Green, Antonio Lindbäck, Ola Lindgren, Magnus Norman och Sofia Loft.

Deltagarna i grupp 1 i fjortonde säsongen av Mästarnas mästare
De fem första deltagarna i årets upplaga av "Mästarnas Mästare". Foto: SVT

Två av stjärnornas karriärer hinner avverkas i första avsnittet. Eller ja, karriärer, numera är det främst ett ögonblick som de själva valt ut. Jag kan se poängen i det, och Normans val är intressant. Han har nämligen valt finalförlusten i Franska Öppna, som blev hans största chans till en Grand Slam-seger. Han säger att det är första gången som han själv sett finalen, och pratar om hur hårt det tog. Resten av klippfilmen tar bland annat upp hans Davis Cup-seger. Men frågor om vem Magnus Norman egentligen är får vi aldrig veta. 

Nästa person som vi får lära känna närmare är Ola Lindgren, en av spelarna i det smått mytomspunna landslaget "Bengan Boys". Han har valt lagets första VM-guld, 1990 i Tjeckoslovakien, vilket är ett fullt rimligt val. Men även här fallerar det, eftersom vi snarare får en recap på hur det gick. Ja, vi vet alla att Sverige vann. Men vad var känslorna? Fanns det några roliga anekdoter (och då räknas inte att Per Carlén filmade i finalen). Hur såg Lindgrens personliga resa fram till guldet ut? Handbollsstjärnan vann flera OS och VM-medaljer, men av någon anledning hinner vi inte ta upp det, för det är tydligen mer intressant att veta hur det var när Sverige vann över Ungern i en gruppspelsmatch.

Önskar att vi fick ut mer av personporträtten

Personporträtten tycker jag saknar flera dimensioner. Framtida program kommer bland annat ha med syskonen Stillman, världsmästare i Lindy Hop, och Carin Hjalmarsson som tog ett par segrar på LPGA-touren. Jag tänker verkligen inte klanka ner på dem, för det är världsprestationer i två olika idrotter, men visst måste man erkänna att de inte är några namn som gemene man känner till. Därför hoppas jag innerligt att personporträtten faktiskt framhäver deras karriärer och ger oss tittare en chans att förstå varför det är stort. Annars riskerar denna säsong att bli väldigt profillös. 

Mästarnas mästare är lika habil som säsongen innan, och säsongen innan den, och... ni fattar. Problemet är bara att när idrottarna inte längre är lika intressanta, personporträtten inte tas till vara på samma sätt längre, och tävlingarna är desamma, ja då känns det som att man börjar trampa vatten. Programmet är inte dåligt än, men jag tycker SVT borde höra varningsklockorna och se över formatet igen.

Nytt för i år är för övrigt att deltagarna själva väljer vilka tävlingar de ska köra. Ett spännande inslag som kryddar tillställningen, även om jag själv känner att det inte direkt är något som gör att jag plötsligt blir mer taggad på programmet. Tävlingsmomenten i sig är det däremot inget fel på, och de bjuder på samma underhållning som förr. Jag är helt övertygad att många kommer titta och se tjusningen i det, för även jag gör det. Men i framtiden vill jag se mer innovation...

Säsong 14 av "Mästarnas mästare" har premiär på SVT 1 14 mars kl 20.00. Den streamas även på SVT Play.

De här tävlar i nya säsongen av "Mästarnas mästare":

Grupp 1:

 • Emma Green
 • Antonio Lindbäck
 • Ola Lindgren
 • Magnus Norman
 • Sofia Loft

Grupp 2:

 • Patrik Järbyn
 • Carin Hjalmarsson
 • Henric Stillman
 • Joanna Stillman
 • Frida Wallberg

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL