Då kommer Händelser vid vatten – allt om nya storserien

Recension: Händelser vid vatten (säsong 1)

 • 6 x 60 min
 • Drama
 • SVT Play
Filmtopp
11 januari 2023 kl. 18:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förvirrande men fin

"Händelser vid vatten"-serien är äntligen här. Den är baserad på Kerstin Ekmans populära bok med samma titel och handlar om Annie och dottern Mia som reser till Annies kille under midsommarafton, men på väg dit hittar Annie två mördade turister i ett tält vid älvkanten...

 • Regi:
  Mikael Marcimain
 • Manus:
  Maren Louise Käehne, Karin Arrhenius
 • I rollerna:
  Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta Kamma August, Magnus Krepper, Alba August m.fl.

"Händelser vid vatten" är en dramaserie uppdelad i sex avsnitt, som följer flertalet karaktärer under olika årtionden och utforskar hur tältmorden fortfarande påverkar alla inblandade, 20 år efter att de inträffade.

Serien är välgjord och vi tackar teamet som hittat fantastiska filmplatser som tillåter oss att vila ögonen på vackra skogslandskap, fina torp och se vatten som porlar i älven. Musiken av Mattias Bärjed passar dessutom seriens ton perfekt och kan bli ett givet inslag på mångas spellistor framöver.

En berättelse som hoppar i tiden

En bra historia får vara förvirrande om det kulminerar i en bra förklaring. I Händelser vid vatten hoppar vi från en sekt, till en familj med flera söner och vidare till olika par. Det är enklare att följa med i boken och i den här adaptionen hoppar det lite väl mycket från det ena till det andra. Sammanfattningarna i början av avsnitten skapar också en del förvirring. Såg vi verkligen det så som de berättar i sammanfattningen? Å andra sidan kanske det är precis det som är meningen.

I serien får vi följa en sekt som lever långt inne i skogen. Blir man del av en sekt tar det sannolikt både tidskrävande och förvirrande i början, samtidigt som det finns något där som gör att man inte kan hålla sig ifrån den i takt med att man sakta men säkert blivit en del av bubblan. Lite så känns det att följa Händelser vid vatten – det är någonting som känns udda men det går ändå inte att låta bli att fortsätta titta.

Händelser vid vatten
Foto: SVT.

Augustarna skiner i alla årstider

I "Knutby"-serien (2021) fick vi bara Alba. I filmen Bränn alla mina brev (2022) enbart Asta. I filmer som Star Wars: Episode I (1999) och II (2002) endast Pernilla. Men i Händelser vid vatten har vi en hel jackpot av Augustar. Unga Annie spelas av Asta Kamma August medan äldre Annie spelas av mamma Pernilla August, och den äldre dottern till Annie spelas av Astas syster Alba August. August börjar kännas som ett lika bra efternamn för en skådespelare som Skarsgård, men det är befogat då samtliga av dem spelar bra i såväl ruskigt vinterväder som strålande sommar.

Den delen av rollbesättningen kändes rätt, men andra delar av castingen skapar förvirring. Eftersom berättelsen hoppar över årtionden måste tittaren följa med hela tiden och byggd på ett sådant sätt att tittaren behöver hålla koll på vem som var den yngre polisen, den äldre brodern och så vidare mellan tidshoppen. Det är svårt ibland, men viss hjälp får man av att vissa karaktärer behållit samma frisyr i 20 år och dylikt, vilket underlättar för oss tittare.

Trots förvirring i vissa stunder är serien en välfungerande, fint filmad helhet.

“Händelser vid vatten” har premiär på SVT Play 13 januari.

Nine Selander

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL