Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En mördare bland oss

En mördare bland oss (säsong 1)

  • 4 x 45 min
  • Drama
  • SVT Play
Jonatan Blomberg | Recension
05 februari 2021
Jonatan Blomberg | Recension
05 februari 2021

Mystisk mordbrand och gamla hemligheter.

David Tennant spelar huvudrollen i mordmysteriet ”En mördare bland oss”, en miniserie som gärna hade fått vara både längre och kunnat bjuda på fler vändningar.

  • Skapare:
    Daisy Coulam
  • I rollerna:
    David Tennant, Cush Jumbo, Anna Madeley, Matthew McNulty m.fl.

Om det är något som SVT är synnerligen bra på så är det att dammsuga Storbritannien efter intressanta och välgjorda miniserier. I januari kunde vi exempelvis ta del av Undercover och innan dess har det funnits otaliga liknande serier genom åren.

En mördare bland oss, eller Deadwater Fell som är en den brittiska titeln, tillhör möjligtvis inte toppen av de många välgjorda miniserier vi har fått ta del av – men om du normalt sett brukar uppskatta den här typen av serier om diverse mordmysterier, så ska En mördare bland oss definitivt ges en chans.

Handlingen utspelar sig i den lilla fiktiva byn Kirkdarroch, på den skottska landsbygden. I centrum står familjen Kendrick, som utåt sett tycks vara något typexemplet av den perfekta familjen. Men när familjen plötsligt drogas och blir utsatta för en mordbrand som lämnar pappan ensam kvar vid livet... börjar familjens gamla hemligheter sakta komma fram.

Genom att låta oss tittare få en djupare förståelse via olika tillbakablickar och minnen, framför allt från grannfamiljen som brukade umgås tillsammans med Kendrick-familjen, så börjar en annorlunda bild av de tragiska händelserna tidigt att byggas upp. Frågan är bara vem vi egentligen borde lita på och här hade det utan tvekan gått att bygga ut berättelsen ytterligare, istället för att ”bara” ge oss två alternativa förklaringar.

Den korta säsongen får åtminstone ut det mesta av sina skådespelare, där framför allt David Tennant (Doctor Who, Good Omens) och Cush Jumbo (The Good Fight) spelar sina roller särskilt väl. Faktumet att jag gärna hade fått spendera mer tid i Kirkdarroch – och kanske framför allt i det avsnitt som tar oss in bakom murarna på ett närliggande fängelse (som får en alldeles för kort del enligt mig), får väl ändå ses som något positivt i sammanhanget.

Inledningen och upplösningen En mördare bland oss är säsongens starkaste delar och det råder ingen tvekan om att man förtjänar ett betyg någonstans mellan en stark trea och en svag fyra, men eftersom jag gärna hade sett en något mer fokuserad och utvecklad berättelse i de två mellan-avsnitten så landar det övergripande betyget slutligen på en trea.

MER LÄSNING: Senaste nytt på SVT Play!

NÄSTA ARTIKEL