Spider-Man: Far From Home

Spider-Man: Far From Home (2019)

 • 2 tim 9 min
 • Action, Science Fiction
Andreas Ziegler
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 16:12 | Publicerad 02 juli 2019 kl. 19:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visuellt imponerande äventyr med Spider-Man, men också en smula för flamsigt.

"Spider-Man: Far From Home" är en någorlunda välbalanserad superhjältefilm som behandlar ämnen som kärlek och ansvar och samtidigt bjuder på spännande action.

 • Regi:
  Jon Watts
 • Manus:
  Chris McKenna & Erik Sommers
 • I rollerna:
  Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Jacob Batalon, Jon Favreau, Marisa Tomei m.fl.
Spider-Man och Mysterio sida vid sida
Foto: Sony Pictures.

Peter Parker (Tom Holland) på klassresa till Europa. Han hoppas på en någorlunda lugn semester med sina vänner. Särskilt med MJ (Zendaya), som han är förälskad i. Semestern urartar dock när Mysterio (Jake Gyllenhaal) dyker upp och behöver hjälp av Spider-Man för att bekämpa nya hot.

Förlusterna i "Avengers: Endgame" lämnade ett tomrum efter sig. Nick Fury (Samuel L. Jackson) vill att Spider-Man ska hjälpa till att fylla detta tomrum. Men Spider-Man är inte bara en superhjälte. Han är också en 16-årig kille som bara vill ha en vanlig semester.

Ansvar har alltid varit ett viktigt tema i superhjältefilmer, men särskilt för Spider-Man. De där orden: "With great power comes great responsibility" är lika centrala för karaktären som hans förmåga att klättra på väggar. Detta tema utforskas bättre än på länge i Spider-Man: Far From Home.

Som de flesta storfilmer vill "Spider-Man: Far From Home" gärna ha något för alla. Filmen blir mer än en aning flamsig under de partier då Peter Parker ska framstå som en tafatt amerikansk tonåring i Europa. Det kanske passar karaktären i viss utsträckning, men det blir lite väl mycket ibland.

Jake Gyllenhaal som Mysterio i Spider-Man Far From Home
"Det här är superhjälterollen jag har väntat på!" sa nog Jake Gyllenhaal INTE. Foto: Sony Pictures Releasing.

Jake Gyllenhaal är mest känd för att ta roller i lite mer konstnärliga filmer som Donnie Darko, Nightcrawler och Enemy. Varför han valde att hoppa på superhjältetåget just nu är lite av en gåta. Kanske ville han köpa ett nytt fint hus? Hans insats som Mysterio, den femtielfte Marvel-karaktären att kliva in på vita duken, är inte vidare minnesvärd.

En av de viktigaste aspekterna för de flesta superhjältefilmer är, så klart, actionsekvenserna. Det är här Spider-Man: Far From Home verkligen imponerar. Spidde kämpar, sliter, åker på stryk, svingar än hit och än dit medan han imponerar med sin akrobatik. Den bästa scenen i filmen är när Spider-Man hamnar i ett slags mardrömsscenario. Sekvensen är inte bara visuellt imponerande, utan även otroligt spännande och till och med skrämmande.

Men trots att ansvarstemat utforskas bättre än på länge och att actionsekvenserna imponerar lider Spider-Man: Far From Home av samma problem som många andra filmer av Marvel; skurken är inte vidare intressant. Detta faktum kombinerat med filmens mer flamsiga sidor gör att betyget inte blir så högt som det kunnat bli.

Vad tycker du om det senaste äventyret med Spider-Man – är detta ett värdigt kapitel i Marvel Cinematic Universe eller hade du hoppats på mer?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL