Recension: Apples Never Fall (2024) – mystiskt drama som inte når hela vägen

Recension: Apples Never Fall (2024) – mystiskt drama som inte når hela vägen

  • 7 x 45–50 min
  • Drama
  • SkyShowtime
Olivia Samuelsson
Uppdaterad 24 maj 2024 kl. 13:05 | Publicerad 23 april 2024 kl. 16:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ännu en serieadaption av Liane Moriartys verk

"Apples Never Fall" är den senaste serieadaptionen av Liane Moriartys böcker. Ett spännande och mystiskt drama, men som tyvärr inte når hela vägen.

  • Skapare:
    Melanie Marnich
  • I rollerna:
    Sam Neill, Jake Lacy, Annette Bening, Alison Brie, Essie Randles, Georgia Flood m.fl.

Följande recension är baserad på första avsnittet av "Apples Never Fall".

I den här miniserien kastas tittarna direkt in i handlingen. Ingen har hört från Joy Delaney (Annette Bening) på flera dagar, något som inte alls är likt henne. Den till synes lyckliga Joy och hennes man Stan Delaney (Sam Neill) har precis sålt sitt livsverk, en tennisakademi, och gått i pension tillsammans. Men när hon plötsligt försvinner börjar hennes fyra vuxna barn bli oroliga, speciellt när Stan beter sig mer än underligt och vägrar ge dem ett rakt svar om när han såg sin fru senast.

Serien växlar mellan nutid och dåtid och med hjälp av tillbakablickarna märker vi snart att det finns många spänningar och hemligheter inom familjen. Apples Never Fall är både spännande och mystisk, men tyvärr ingen fullträff. 

"Apples Never Fall" är baserad på Liane Moriartys roman med samma namn. Moriarty är även författaren till boken Big Little Lies, som blev en succé när den gjordes till serie 2017. Fyra år senare fick även hennes bok Nine perfect Strangers en serieadaption, men den fick inte ett lika stort genomslag. 

Recension: Apples Never Fall (2024) – mystiskt drama som inte når hela vägen
Foto: SkyShowtime.

En gåtfull start som väcker många frågor 

Något som aldrig misslyckas med att fånga mitt intresse är att kastas in i en berättelse, utan någon som helst information. Det är precis vad som händer i den här mystiska dramaserien. Den tar sin början mitt i berättelsen och under avsnittet får vi se tillbakablickar som både ger svar, men som också skapar ännu fler frågor. Hela historien är stort pussel och vi får bitarna allt eftersom på ett skickligt sätt. 

För alla som har sett Big Little Lies går det inte att undgå att se likheterna mellan serierna. Det är samma blandning av mystik och drama och vi kastas mellan nutid och dåtid på ett snyggt och intresseväckande sätt. Själva berättandet och dess uppbyggnad är designat för att hela tiden få tittaren att förbli nyfiken. 

Ingen ny "Big Little Lies"

Men i jämförelse med succéserien "Big Little Lies" tycker jag att det är något som saknas från Apples Never Fall. Även om serierna är uppbyggda på samma sätt är det ändå en annan känsla i den senaste serieadaptionen. Det mysterium och de personer som vi introduceras för i Apples Never Fall känns inte riktigt lika spännande som det vi fick utforska i Big Little Lies. Jag skulle säga att historien i sig är precis lika spännande, och därför är det möjligt att det snarare är seriens karaktärerna och deras dialog som inte når hela vägen fram.

För det mesta är berättandet och manuset bra, men bitvis presenteras både karaktärer och information på ett hackigt och styltigt sätt. Även dialogen kan ibland kännas stel, trots att skådespelarinsatserna överlag är bra, och det kan vara just det här som gör att helheten inte känns riktigt lika lockande. 

Överlag är dock "Apples Never Fall" helt klart sevärd och första avsnittet lämnar tittaren med en mängd frågor som gör att man vill fortsätta kolla. 

Första avsnittet av "Apples Never Fall" finns nu att streama på SkyShowtime

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL