Big Little Lies

Big Little Lies (säsong 1)

  • Drama
  • HBO
Filmtopp Admin
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 14:12 | Publicerad 28 februari 2017 kl. 20:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Reese Witherspoon bjuder på show i Big Little Lies tillsammans med Nicole Kidman, Shailene Woodley och Alexander Skarsgård.

  • I rollerna:
    Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Shailene Woodley m.fl.
Foto: HBO
Foto: HBO

Big Little Lies var med på min lista över de mest intressanta nya TV-serierna för året - och är tack och lov äntligen här för allmän beskådan. Med en stjärnspäckad rollista av sällan skådat slag och med samtliga avsnitt regisserade av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) har Big Little Lies självklarhet som en av årets mest intressanta serier varit given enbart baserat på namnen knutna till projektet.

Skaparen David E. Kelley, som redan gjort sig odödlig i TV-världen genom serier som Ally McBeal och Boston Legal, är känd för att lyckas lyfta fram intressanta och säregna karaktärer i sina skapelser och nu får Alan Shore (James Spader), Denny Crane (William Shatner) och Ally McBeal (Calista Flockhart) göra plats för en ny självklar stjärna i form av Big Little Lies Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon).

Kuststaden Monterey i Kalifornien agerar sandlådan i det skvallerkrig som blossar upp mellan de perfekta, politiskt korrekta och omåttligt rika mammorna med barn i samma skolklass. Madeline Mackenzie är tvåbarnsmamman vars principfasta definition av rätt och fel tillåter henne att använda alla tänkbara manipulativa medel hon har tillgängliga för att garantera att den som agerat, enligt henne, felaktigt står till svars. Reese Witherspoon är utan tvekan seriens friskaste fläkt och redan två avsnitt in vågar jag mig på att tippa en kommande Emmynominering i höst för den redan Oscarsbelönade skådespelerskan.

big3

Laura Dern spelar Renata Klein, fokuset för Madelines PK-vrede, vars dotter hävdar att den nyinflyttade killen tagit ett strypgrepp på henne. Pojken nekar oförstående varpå Renata kräver en offentlig ursäkt framför alla barn och föräldrar som är i skolan under barnens första dag. Pojkens mamma, Jane Chapman spelad av Shailene Woodley, har tidigare under samma dag hamnat under Madelines beskydd som av olika anledningar känner sig dragen till den ensamstående mamman Jane. Ett krig mammorna i mellan är här i startgroparna.

Madeline vin-hänger till vardags med sin väninna, Celeste Wright spelad av ingen mindre än Nicole Kidman, som har tvillingpojkar i samma skolklass som de andra mammorna i serien. Celeste vars, på ytan perfekta, äktenskap med Perry (Alexander Skarsgård) får anses vara en av seriens Big Little Lies. Alexander Skarsgård, som genom Generation Kill och True Blood och nu Big Little Lies blivit HBO:s favoritsvensk, kommer minst sagt att få sin roll omdebatterad och sannolikt bli en karaktär du "älskar att hata"... både han och Nicole Kidman går verkligen all in och det ska bli intressant att se var det kommer att sluta.

Vi som tittare vet inte hur, vem eller varför men det står klart att någon av seriens karaktärer kommer att mördas. Likt True Detective och The Affairs inledande säsonger berättas serien genom polisförhörs-tillbakablickar. Eftersom vi ännu inte vet vem som kommer att mördas är det genom vittnesmål från tillsynes "oviktiga" sidokaraktärer som serien drivs framåt. Det är här vi för min del hittar seriens enda svaghet. Vittnenas uttalanden som klipps in som ett slags narrativ känns oerhört forcerade och onaturliga. Jag hade mycket hellre skippat den delen helt och hållet och istället öppnat med en vag Bloodline-liknande "framåtblick" till det stundande mordet. Men - vittnesmålen lyckas åtminstone, om än forcerat, att bygga upp kuststaden Montereys som ett riktigt ormbo av skvaller. Det ska bli spännande att få se vilken orm som är giftigast och kan slingra sig undan.

 

 

NÄSTA ARTIKEL