Recension: A Gentleman in Moscow (2024) – ett underhållande historiskt drama

Recension: A Gentleman in Moscow (2024) – ett underhållande historiskt drama

  • 8 x 45–60 min
  • Drama, Thriller, Historia
  • SkyShowtime
Olivia Samuelsson
18 april 2024 kl. 18:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spännande, humoristiskt och färgstarka karaktärer

SkyShowtimes nya miniserie "A Gentleman in Moscow" är ett historiskt drama som bjuder både på spänning och underhållning, med Ewan McGregor i spetsen.

  • Skapare:
    Ben Vanstone
  • I rollerna:
    Ewan McGregor, Fehinti Balogun, Daniel Cerqueira, Mary Elizabeth Winstead, Alexa Goodall m.fl.

Följande recension är baserad på de två första avsnitten av "A Gentleman in Moscow". 

Vi kastas direkt in i efterdyningarna av den ryska revolutionen. Det har gått fyra år sedan tsarfamiljen avrättades och bolsjevikerna tog över makten i landet. Serien följer den ryske greven Alexander Rostov (Ewan McGregor) som med nöd och näppe lyckas undgå att bli avrättad och istället döms till livstids husarrest på det hotell han har bott de senaste åren. Om han någonsin sätter sin fot utanför hotellet igen kommer han att avrättas utan vidare. Greven får därmed lämna sin lyxiga svit och får istället ett nytt rum uppe på den dåligt isolerade vinden. 

Vi får följa Rostov och hans liv inne på hotellet, medan årtionden av avgörande historia utspelar sig utanför hans fönster. I sitt hem, eller fängelse beroende på hur man ser det, börjar greven även knyta osannolika vänskapsrelationer och inse värdet av kärlek, gemenskap och mod. 

Miniserien är skapad av Ben Vanstone och i huvudrollen som greven själv ser vi Ewan McGregor, som främst är känd för sin roll som Obi-Wan Kenobi i Star Wars-franchisen. Serien är baserad på Amor Towles bok med samma namn. 

Recension: A Gentleman in Moscow (2024) – ett underhållande historiskt drama
Foto: SkyShowtime.

Greve Rostov – en mångbottnad och underhållande karaktär 

"A Gentleman in Moscow" är både välgjord och bjuder på en mängd olika färgstarka karaktärer. Något som även höjer serien är det faktum att den utspelar sig i en annorlunda, men spännande miljö, i form av ett lyxigt hotell som är fullt med gömda dörrar, passager och bortglömda rum. 

Det som jag personligen fastnade för först var karaktären Alexander Rostov. Grevens artiga och lättsamma, men sarkastiska, sätt gör det lätt att tycka om honom. Hela hans personlighet står dessutom i kontrast till det allvarsamma i serien, något som gör det hela underhållande att se på. Under de första avsnitten får vi även se hur greven drömmer sig tillbaka i tiden och de korta och oklara minnesbilderna gör honom till en mångbottnad och intressant huvudperson att följa. 

Serien öppnar även upp för frågor på flera sätt i de första avsnitten, då tittaren bara får bitvis med information om tidigare händelser och grevens bakgrund. Det är precis tillräckligt för att man ska hänga med i handlingen och det skapar en nyfikenhet som gör att man lockas till att fortsätta titta.

Musiken får ta plats och förstärka 

Något som verkligen gjorde ett intryck på mig i de första avsnitten var seriens val och användning av musik. Den är inte bara ett verktyg i bakgrunden som finns till för att sätta stämningen, utan den tillåts ta mer plats. Musiken intensifierar och bygger upp olika scener och förstärker även karaktärsdrag på ett snyggt sätt, främst hos vår huvudperson. 

Att döma av de två första avsnitten är miniserien välgjord och bjuder både på historisk spänning och underhållning. 

De tre första avsnitten av "A Gentleman in Moscow" finns nu att streama på SkyShowtime

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL