Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer

Fredrik Larsson
Uppdaterad 02 april 2024 kl. 08:04 | Publicerad 31 mars 2024 kl. 08:03

Filmtopp tipsar om de mest sevärda filmerna med Ewan McGregor

För trettio år sedan medverkade Ewan McGregor i sin första långfilm. Nu fyller han 53 år och vi listar fem av hans bästa filmer.

Ewan McGregor, född 1971 i Skottland, är en skådespelare med en lång rad fantastiska filmer på sitt CV. Genom åren har han axlat en otrolig variation av roller. Det är allt från kostymdrama till rymdfilmer och skräck. Här nedan listar vi några av de bästa filmerna han har medverkat i.

5 absolut sevärda filmer med Ewan McGregor

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer
Foto: Summit Entertainment.

Miss Potter (2006)

Genre: Biografi, Drama, Romantik
Regi: Chris Noonan
Med: Renée Zellweger, Emily Watson m.fl.

Detta är filmen om den engelska författaren och illustratören Beatrix Potter. Ewan McGregor spelar här den betydelsefulla rollen som den charmerande bokförläggaren Norman Warne, som tar på sig uppdraget att publicera Beatrix (Renée Zellweger) böcker då ingen annan tycks tro på att de går att sälja. De fattar tycke för varandra, kärlek uppstår och han friar. Beatrix mor, spelad av Barbara Flynn, tycker inte att giftermålet är passande och tvingar iväg Beatrix för att bo på deras lantställe en tid för att se om kärleken fortfarande är lika stark när hon kommer hem igen.

Här kan du streama: Miss Potter

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer
Foto: PolyGram Filmed Entertainment.

Trainspotting (1996)

Genre: Drama, Komedi
Regi: Danny Boyle
Med: Ewen Bremmer, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd m.fl.

Trainspotting (1996) är den skruvade dramakomedin där Ewan McGregor spelar karaktären Mark Renton, en ung heroinist som gör ett flertal försök för att komma ur sitt beroende. Runtom sig har han sina minst lika skruvade vänner, som även de är heroinberoende. Detta är filmen som bjuder på både allvar och humor, och en minst sagt klassisk toalettdykning.

Här kan du streama: Trainspotting

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer
Foto: Lionsgate UK.

Laxfiske i Jemen (2011)

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Regi: Lasse Hallström
Med: Emily Blunt, Amr Waked, Kristin Scott Thomas m.fl.

En mycket tänkvärd film av den svenska regissören Lasse Hallström, baserad på romanen från 2007 med samma namn, skriven av Paul Torday.

Här spelar Ewan McGregor den något strama fiskeexperten Dr. Alfred Jones som får förfrågan att delta i ett projekt som innebär att de ska göra det möjligt att ha sportfiske i öknen i Jemen. Dr. Alfred Jones menar att detta är omöjligt, men flera omständigheter får honom att ändå delta i projektet och det öppnar upp ögonen för honom för vad som egentligen kan vara möjligt. En vacker film full av optimism och tron på drömmen om att allt kan vara möjligt.

Här kan du streama: Laxfiske i Jemen

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer
Foto: Sony Pictures Releasing.

Big Fish (2003)

Genre: Drama, Äventyr, Romantik
Regi: Tim Burton
Med: Albert Finney, Billy Crudup, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Danny DeVito m.fl.

Big Fish (2003) är en stjärnspäckad film av Tim Burton som är baserad på romanen Big Fish: A Novel of Mythic Proportions (1998).

En cancersjuk man, Edward Bloom (Albert Finney), berättar sin livshistoria och genom flashbacks får vi följa med på den unga Edwards (Ewan McGregor) osannolika äventyr genom livet som består av lika osannolika möten med en häxa, en jätte, en varulv, en cirkus, en skolös sekt, och framförallt sin stora kärlek Sandra Bloom (Alison Lohman, Jessica Lange).

Här kan du streama: Big Fish

Ewan McGregor fyller 53 år – här är 5 av hans bästa filmer
Foto: EuropaCorp.

I Love You Phillip Morris (2009)

Genre: Biografi, Drama, Romantik, Komedi
Regi: Glenn Ficarra, John Requa
Med: Jim Carrey, Leslie Mann m.fl.

En film baserad på en sann men ändå helt otrolig historia. Steven Russell (Jim Carrey) är en polis som lever ett vanligt liv med en kvinna, Debbie (Leslie Mann) och varje söndag går pliktskyldigt i kyrkan. En dag kommer han ut som homosexuell och de skiljer sig. Steven drar på sig en alldeles för dyr livsstil och blir bedragare för att finansiera sitt nya liv. Han åker dit för bedrägerier och finner där Phillip Morris (Ewan McGregor) och blir genast förälskad.

Philip vet ingenting om Stevens liv som bedragare och när de kommer ut ur fängelset och flyttar ihop avslöjas hemligheten till slut. Steven tycks inte kunna sluta upp med sina bedrägerier och vi får se de mest underhållande och kreativa bedrägerier man kan tänka sig.

Här kan du streama: I Love You Phillip Morris

Vilka filmer med Ewan McGregor är dina favoriter? Ett stort grattis säger vi till Ewan McGregor på 53-årsdagen!

Fredrik Larsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL