Recension: She Said (2022)

Recension: She Said (2022)

 • 2 tim 8 min
 • Drama
Eric Diedrichs
16 november 2022 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Välgjord journalistfilm om Harvey Weinsteins fall

På fredag är det premiär för uppskrivna "She Said". Filmtopps Eric Diedrichs tycker att filmen lever upp till sitt rykte.

 • Regi:
  Maria Schrader
 • Manus:
  Rebecka Lenkiewicz, Jodi Kantor (bok), Megan Twohey (bok)
 • I rollerna:
  Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson m.fl.

När Harvey Weinstein fick sin fängelsedom var vi många som njöt över Hollywoodjättens fall. Det här är filmen som berättar hur två journalister lyckades avslöja det system som höll den världsberömde förövaren om ryggen under flera decennier.

She Said är en raritet i dagens filmvärld. En sorts "mellanbudgetfilm" som innan streaming- och Marvel-eran mer eller mindre var standard. Rakt igenom bjuds vi på ett kompetent hantverk och skickligt skådespel – inte minste av Carey Mulligan och Zoe Kazan, som spelar de två grävande journalisterna.

Recension: She Said (2022)
Carey Mulligan och Zoe Kazan i "She Said". Foto: Universal Pictures.

En klassisk journalistfilm

Historien börjar med det berömda scopet där flera kvinnor berättade om hur Donald Trump utsatt dem för olika övergrepp, men som vi alla vet var det inget som stoppade honom från att bli president. Nedslagna över systemet får Megan Twohey (Mulligan) och Jodi Kantor (Zoe Kazan) nys om att den berömde Hollywoodproducenten Harvey Weinstein ska ha begått en serie övergrupp på 90-talet. Ju mer de gräver desto större visar sig mörkertalet vara. Ännu mer ögonbrynshöjande är att flera av de utsatta kvinnorna är prominenta skådespelare.

I samma anda som Spotlight är detta en klassisk journalistfilm som låter själva grävandet ta sin tid. Till skillnad från den bättre filmen från 2015, är dock She Said lite väl "on the nose" emellanåt med ett och annat "high five"-moment för många, men samtidigt är det svårt att inte drabbas av det vi får veta under speltidens två timmar.

She Said
Hywel Madden, Laura Madden och Iris Madden. Foto: Universal Pictures.

Respektfullt men aldrig tråkigt

Med det sagt hanterar regissör Maria Schrader det känsliga temat med respekt – men aldrig tråkigt. När Weinstein väl är med är det via röstinspelningar eller med sin karaktäristiska ryggtavla. Han ska ändå inte ha mer utrymme än så. Likaså är flera av de större, drabbade skådespelerskorna, som Gwyneth Paltrow och Rose McGowan bara med på stillbilder i reportrarnas mobil- och datorskärmar eller ett och annat telefonsamtal.

Detta är en sevärd film för alla som vill få en inblick i det system som tillät (och med största sannolikhet fortsätter att tillåta) förövare som Harvey Weinstein att bete sig som han gjorde.

"She Said" har biopremiär den 18 november.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL