Saga

Quake (2022)

 • 1 tim, 46 min
 • Drama
10 februari 2022 kl. 19:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett välspelat och gripande drama med inslag av thriller

"Quake" var en av filmerna som deltog i årets upplaga av Göteborg Film Festival. För manus och regi står Tinna Rafnsdóttir som här gör sin långfilmsdebut som regissör. Hon är mer erfaren som skådespelare och gör även en roll i denna film som huvudkaraktären Sagas syster Jóhanna.

 • Regi:
  Tinna Hrafnsdóttir
 • Manus:
  Tinna Hrafnsdóttir
 • I rollerna:
  Anita Briem, Kristín Þóra Haraldsdóttir, Tinna Hrafnsdóttir m.fl.

En dag när Saga är ute och går med sin son drabbas hon av ett kraftigt epilepsianfall för första gången sedan hon var liten. Omtöcknad, blåslagen och med minnesförlust vaknar hon upp på sjukhuset där hon förvirrat får svara på frågor från både polis och läkare.

Allt medan tiden går klarnar hennes tillvaro mer och mer i takt med att minnena återvänder. Då och då dyker dock minnen upp som gör henne mer förvirrad, minnen hon inte känner igen men som uppenbarligen handlar om hennes barndom. Hon börjar forska i de ledtrådar som minnena ger henne och upptäcker snart att hennes familj kanske inte är så harmonisk och fin som man kan tro. Att det döljer sig något riktigt mörkt under den välpolerade ytan.

"Quake" är en fascinerande film på många sätt. Sättet de skildrar Sagas minnesförlust för tankarna till förra årets mästerliga film The Father, där vi som publik får uppleva hur den Alzheimerssjuka huvudkaraktären upplever verkligheten. I Quake är det inte lika extremt som i The Father, men även här väldigt övertygande gjort.

Under filmens gång utvecklas handlingen till något som nästan kan liknas vid en thriller, där Saga likt en detektiv pusslar ihop hemligheterna från sin barndom utifrån de fragment av minnen som kommer till henne. Filmen hade säkerligen fungerat minst lika bra som ett gripande drama om en person som återhämtar sig från ett epilepsianfall, men sättet filmen utvecklar sig tillför ändå en spänning och en nerv som höjer den ytterligare ett snäpp.

"Quake" bjuder på genomgående bra skådespelarprestationer med Anita Briem i spetsen som verkligen briljerar i huvudrollen. Saga är en komplex karaktär som ger Anita chansen att visa hela sitt skådespelarregister, vilket hon gör med bravur. 

Något som tillför ytterligare till filmens kvalitet är de vackra miljöerna. Jag menar, ingen film har väl blivit sämre av att ha ett böljande isländskt landskap som backdrop.

"Quake" har ännu inget ordinarie datum för svensk biopremiär.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL